Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cazul lui Clotilde Armand nu este singular. Ce alți primari USR au întârziat nepermis votul pentru bugetele locale pe anul în curs

Inquam Photos / Octav Ganea

Primăria Sectorului 1 din Capitală se află într-o situație aparte. Deși suntem la jumătatea lunii martie, consilierii și primarul, Clotilde Armand, nu au reușit să se pună de acord asupra bugetului pe 2023. PNL Sector 1 afirmă, luni, că ”după ce primarul Clotilde Armand nu a mai venit la şedinţele Consiliului Local Sector 1 de mai bine de un an, mai nou aceasta le interzice directorilor din primărie să participe la şedinţele comisiilor de specialitate, convocate de consilierii locali, deşi prezenţa lor este obligatorie”. ”Aşa se explică de ce bugetul Sectorului 1 nu poate fi votat: nimeni, nici primarul, nici directorii nu vin în faţa Consiliului să prezinte bugetul, spun liberalii, care o acuză pe Clotilde Armand că ”se văicăreşte pe reţelele sociale că nu are buget”.

Aparent însă Clotilde Armand nu este singurul primar USR (PLUS) care a întârziat nepermis votarea proiectului de buget pe 2023. Cel puțin alte trei primării conduse de edili din USR (PLUS) au decis în 2023 să adopte bugetul pe anul în curs, deși acest lucru ar fi trebuit făcut în mod normal până la finele anului 2022.

Primarii întârziați ai USR

Lucian Viziteu

La Bacău, primarul Lucian Viziteu a reușit să obțină aprobarea pe proiectul de buget pe anul în curs abia la sfârșitul lunii ianuarie. Mai exact, potrivit presei locale, bugetul Municipiului Bacău a fost aprobat pe 26 ianuarie 2023, de majoritatea consilierilor locali. Liviu Miroșeanu, viceprimarul de la PNL, spunea că a decis să voteze bugetul „chiar dacă amendamentele PNL au fost respinse”, spunând că aceasta este atitudinea corectă și responsabilă. Fără votul PNL probabil că Viziteu nu ar fi reușit să obțină nici astăzi aprobarea bugetului pe 2023 și ar fi fost într-o situație identică cu cea în care se află Clotilde Armand.

Allen Coliban

La Brașov, primarul Allen Coliban a reușit să obțină un vot asupra proiectul de buget pe anul 2023 abia pe 2 februarie 2023, potrivit Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Brașov. Coleban a întârziat astfel cel puțin 2 luni de zile votul asupra proiectului de buget. Ca un contra-exemplu, Guvernul României a reușit să adopte proiectul de buget pe 2023 la începutul lunii de decembrie a anului 2022.

Dominic Fritz

În fine, avem și un al treilea exemplu de primari USR care au întârziat votarea bugetului pe 2023. Vorbim despre Dominic Fritz, primarul de la Timișoara. Presa locală scria că abia la începutul lunii februarie municipalitatea timișoreană decidea să accepte ideea organizării unei dezbateri publice pe tema bugetului local. Bugetul a fost adoptat cu o întârziere similară precum cea din Brașov și Bacău.

Cu alte cuvinte, ceea ce se petrece la Primăria Sectorului 1 nu reprezintă nici pe departe un caz singular. Așa cum vedem o mulțime de primari USR din municipii mari ale României nu au reușit să pună în dezbatere și să voteze bugetele la timp, adică înainte de intrarea în anul 2023. Culmea e că până și Guvernul României a reușit să voteze la timp bugetul pe 2023, după ani întregi în care votul pe buget era întârziat. Asta deși complexitatea bugetului votat de Guvern și dificultatea obținerii unui consens depășesc cu mult orice probleme apărute la nivel local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *