Ce a însemnat pentru România vizita lui Mattarella, președintele Italiei

Sergio Mattarella, sursa foto: quirinale.it

Sergio Mattarella, președintele Italiei, a efectuat o vizită oficială în România. Sistemul politic italian îi oferă doar câteva roluri onorifice și de control, însă Sergio Mattarella este unul dintre cei mai influenți politicieni italieni din ultimii 30 de ani.

România și Italia au avut mai multe întâlniri oficiale, în ultimul an, pentru a-și consolida relațiile diplomatice și guvernamentale. Vizita lui Sergio Mattarella nu este o surpriză, ci demonstrează că România își dorește mai mult sprijin de la statul italian. În luna februarie, premierul Marcel Ciolacu a mers la Roma unde a semnat un parteneriat strategic cu Giorgia Meloni, premierul italian. Mai mulți miniștri români au discutat cu oficialii italieni.

Declarațiile lui Sergio Mattarella

Vizita lui Sergio Mattarella are loc într-un context geopolitic complicat și președintele Italiei a explicat acest lucru la conferința cu Klaus Iohannis. Sergio Mattarella a precizat că actualul context geopolitic este plin de provocări, dar și-a arătat susținerea pentru proiectele importante ale României: intrarea completă în Schengen și consolidarea securității la granița războiului.

„Italia își dorește și cere ca Consiliul European, după ce a renunțat la controalele maritime și aeriene ale granițelor, să renunțe și la cele terestre, pentru ca România să poată intra complet în spațiul Schengen. E o condiție pe care noi o solicităm foarte mult”, a declarat Mattarella la București.

Italia și-a arătat mereu susținerea pentru intrarea României în Schengen, dar acest lucru nu a fost suficient la nivel european. Președintele Italiei a acordat foarte mult spațiu, în discursul său, viitorului Uniunii Europene, arătând că este momentul pentru o apărare comună a statelor membre.

„Noi considerăm că Uniunea trebuie să se doteze cu o apărare comună. Și pentru a întări flancul european al NATO, dar și pentru a da un răspuns descurajator agresiunii Rusiei”, a explicat Mattarella.

Președintele Italiei a vorbit despre UE și acest lucru nu poate fi decât un avantaj pentru țara noastră. Italia este membru fondator al Uniunii Europene și a contribuit decisiv la dezvoltarea acesteia. Faptul că șeful statului italian vorbește despre UE la București arată că România este un membru de încredere pentru statele din Vestul Europei. De asemenea, acest lucru nu ar fi fost posibil fără progresele înregistrate de țara noastră în privința respectării statului de drept.

Totodată, Sergio Mattarella este șeful Armatei Italiene, potrivit Constituției. Președintele Italiei este președintele Consiliului Suprem de Apărare al Italiei. Prezența lui în România este o garanție pentru securitatea națională a României, dar și pentru rolul tot mai important al Mării Negre.

Italia își crește influența în Est

Sergio Mattarella este un mare susținător al UE și al NATO. Din 2015, acesta ocupă funcția de președinte al Italiei și păstrează bune raporturi diplomatice cu toate statele din lume. Dar în discursul său la București, s-a concentrat pe alegerile europarlamentare și pe ceea ce ar trebui să facă Uniunea Europeană în viitor.

Aceste declarații pot arăta atât interesul Italiei pentru România, dar și o strânsă colaborare cu Klaus Iohannis. Numele lui Klaus Iohannis a fost mereu vehiculat pentru unele dintre cele mai importante funcții din UE. Cu influența politică a lui Mattarella, Klaus Iohannis poate obține mult ajutor pe plan extern.

Președintele Sergio Mattarella a avut o vizită oficială și în Republica Moldova, unde a declarat că Italia susține parcursul Chișinăului spre Uniunea Europeană. Tot la Chișinău, acesta a vorbit și despre combaterea fake news-urilor.

Până la izbucnirea războiului din Ucraina, Italia a ignorat flancul estic al NATO și UE. Chiar dacă Italia și România sunt legate de moștenirea Imperiului Roman, politicienii de la Roma au evitat țara noastră și au privit mai mult spre nordul Africii, unde aveau interese geopolitice. După 2022, sfera geopolitică italiană s-a schimbat radical. Italia a fost constrânsă să privească spre Estul Europei, acolo unde pentru ei exista doar Rusia. Chiar și acum, după 2 ani de război, Italia nu e unul dintre statele care contribuie cel mai mult la înarmarea Ucrainei și italienii s-au pronunțat în repetate rânduri pentru pace.

Italia și-a îndreptat atenția și spre țările balcanice, încercând să aibă un rol în procesul lor de aderare la UE. Relațiile Italia-Albania s-au îmbunătățit mai ales pentru gestiunea migranților. Dar noua extindere a UE spre Est constrânge Italia să privească spre Balcani și România. România ar putea să o ajute pe Italia să înțeleagă mai bine problema Republicii Moldova și problema Ucraina.

Oricât ar vrea Italia să-și îndreptate atenția spre Estul Europei, va fi mereu un actor cu o putere redusă, deoarece nu are legături culturale sau istorice cu țări precum Ucraina sau Republica Moldova. Italienii nu-și pot imagina sfera lor de influență până la Kiev, când au probleme cu migranții care vin din Nordul Africii sau când caută gazele și petrolul din Africa.

Oricât a stat Italia la masa negocierilor cu Ucraina, Germania și Franța, nu a făcut decât să bată pasul pe loc și nu a avut inițiative politice.

Sergio Mattarella și Klaus Iohanni, sursa foto: Facebook

Beneficiile pentru România

Relația România-Italia poate avea un viitor diferit, iar România ar putea fi singurul partener al Italiei în Estul Europei, după ce relațiile Rusia-Italia au fost rupte. Italia reprezintă un partener important pentru țara noastră. În 2023, schimburile comerciale între cele două țări au atins pragul de 20 de miliarde de euro.

Relațiile România-Italia nu trebuie să se rezume la Ucraina sau Moldova, ci trebuie să se concentreze pe dezvoltarea relațiilor economice și culturale, iar acest lucru va fi posibil doar în interiorul UE. Pe de altă parte, România are posibilitatea să-și crească influența în Italia dacă va învăța cum se gestioneze comunitatea română din peninsulă. Peste 1 milion de români lucrează sau trăiesc în Italia, iar unii dintre ei vor deveni parte din viitorul Italiei.

Dacă în urmă cu 20 de ani, românii erau doar simpli muncitori în agricultură sau celebrele îngrijitoare de bătrâni, noua generație de români din Italia trebuie să-și construiască drumul spre funcții importante în companiile italiene sau politica italiană. Doar cu o comunitate puternică în Italia, România va rămâne un partener apropiat de Roma. Altfel, conflictul din Est se va termina într-o zi și Italia va încetat să mai privească spre noi dacă nu va avea alte motive.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: