Skip to content
Politică

ANALIZĂ Ce a realizat Vergil Chițac în Constanța: mici proiecte de reabilitare pentru un oraș „scufundat”

https://www.facebook.com/chitac.vergil https://www.facebook.com/chitac.vergil

Vergil Chițac este primar al Constanței din 2020, iar orașul începe să realizeze câteva dintre investițiile și proiectele care i-au lipsit în ultimii ani. În campania electorală din 2020, Chițac spunea că orașul era „scufundat” și „infectat de corupție”. Într-un an de mandat nu pot fi rezolvate toate problemele, dar lipsesc în continuare proiectele importante pentru viitorul orașului.

De când a ajuns primar, Vergil Chițac a acordat atenție infrastructurii din oraș, reușind să asfalteze peste 200.000 mp de străzi din Constanța, potrivit raportului prezentat după primul an de mandat. Asfaltarea străzilor este necesară, însă ea nu implică și regândirea traficului din oraș.

De asemenea, una dintre promisiunile din campania electorală a fost creșterea numărului de locuri de parcare. Virgil Chițac a reușit să construiască 2.489 de locuri de parcare pe terenuri eliberate de garaje și alte spații folosite ilegal și 3.000 de locuri noi de parcare prin reorganizarea străzilor asfaltate. Primăria are în vedere să continue programul de asfaltare și reorganizarea parcărilor din oraș. Problema parcărilor afectează mai ales estetica orașului, având toate străzile pline de mașini.

Încă din primul an de mandat, Vergil Chițac a reușit aproape să crească bugetul de dezvoltare alocat, de la 184 de milioane de lei la 320 de milioane lei, dar primăria se bazează foarte mult pe fondurile europene, dorindu-și să atragă cât mai mulți bani din programele UE.

La început de 2022, Primăria Constanța a primit 20 de autobuze electrice, dintr-un proiect mai vechi al Ministerului Dezvoltării. Totodată, primăria va mai primi alte 21 de autobuze, din proiecte care sunt deja în derulare.

Vergil Chițac a acordat atenție și sistemului de educație din Constanța, iar mai multe școli, grădinițe și licee beneficiază de investiții pentru refacerea clădirilor. Majoritatea lucrărilor sunt de reabilitare termică, cu fonduri din POR 2014-2020.

Fără parc industrial în Constanța

Orașului Constanța îi lipsesc în continuare investițiile și proiectele importante. Reabilitatea unor străzi sau a unor școli nu va crește nivelul de trai al cetățenilor, iar Constanța nu dă semne că ar putea atrage mari investiții. De la începutul mandatului, Vergil Chițac depune efortul pentru a construi un parc industrial, considerat „proiect de suflet” în campania electorală, însă USR și PSD au votat, în 2021, împotriva proiectului propus de primar.

Mă refer, totodată, la toți consilierii USR și PSD care fie s-au abținut, fie au votat împotriva preluării celor 35 de hectare de la MAI. Proiectul a fost respins. Drept pentru care nu vom avea nici stație de compost, nici parc industrial”, declara Vergil Chițac, în 2021, după ce proiectul său a fost respins în Consiliul Local.

Sport

Complexul Sportiv Farul Constanța, una dintre promisiunile lui Vergil Chițac, ar trebui să fie finalizat în 2024, potrivit estimărilor prezentate de primar, și implică un buget de 421 de milioane de lei (84 de milioane de euro), care vor fi din fondurile primăriei și de la Compania Națională de Investiții (CNI). Stadionul ar urma să aibă 18.000 de locuri.

Sala Polivalentă din Constanța va trebui finalizată până în septembrie 2022 și înseamnă o investiție de circa 190 de milioane de lei, pentru o sală de 5.000 de locuri, adică aproape 40 de milioane de euro.

Turism fără idei

Constanța este cel mai important oraș pentru turismul din România, însă primăria Constanța nu are vreun proiect cu un impact major. Nici singură, nici în colaborare cu Guvernul, Constanța nu reușește să reinventeze turismul din România care nu are deloc o imagine pozitivă.

Turismul este unul dintre motoarele economiei din Constanța, iar orașul are nevoie de mari investiții pentru a-i atrage pe românii care aleg tot mai mult Bulgaria sau Grecia. Marele proiect al primăriei este reamenajarea plajei Modern din oraș, care s-ar transforma în zonă de promenadă și evenimente culturale, cel mai probabil concerte. Renovarea cazinoului ar trebui finalizată în martie 2023, potrivit estimărilor prezentate de primar, însă acest lucru nu schimbă total imaginea turismului din Constanța.

Termoficare

Constanța este unul dintre orașele care are mari probleme cu rețeaua de încălzire. Abia în 2022 a fost semnat contractul pentru finanțarea proiectului de reabilitare a 43,2 km de conductă termică primară, ceea ce înseamnă că multe străzi principale din oraș vor trebui din nou transformate în șantier. Primarul spunea că abia în aprilie-mai 2022 ar putea începe lucrările, dacă nu vor apărea alte probleme. Însă orașul are nevoie de înlocuirea a 130 de km de rețea tur-retur. „Am efectuat un studiu de fezabilitate care a evidențiat necesitatea înlocuirii rețelei de transport a agentului termic primar (apa supraîncălzită), o rețea cu lungimea de 130 km tur-retur”, declara Vergil Chițac. Problema este departe de a fi rezolvată, iar următorii ani vor fi în continuare dificili pentru constănțeni.

 

 

1 comentariu la “ANALIZĂ Ce a realizat Vergil Chițac în Constanța: mici proiecte de reabilitare pentru un oraș „scufundat”

 1. Helau? Ceeeeee?
  Hai sa traducem putin: Chitac NU a facut parcari. Chitac NU a asfaltat strazi.
  A facut doar urmatoarele:
  – sensuri unice peste tot in oras. E haos, ocolesti 2 km ca prostu’ satului indiferent unde vrei sa ajungi
  – a facut GROPI PESTE GROPI in tot orasul
  – a facut regulamente tampite, menite sa aduca bani la bugetul local prin suprataxarea cetatenilor, care oricum erau bubuiti de preturile imense la absolut orice
  – a facut praf Stefan cel Mare, se lucreaza in transeele alea 2-3 zile la 3-4 luni. Lumea isi rupe picioarele printre pietre si gropi
  – a inchis 2 piete pentru a vinde terenurile unor hipermarketuri
  – nu mai zic de accesul in Peninsula…
  Ma opresc. Nu cred ca exista persoana in Constanta sa nu vada dezastrul si sa nu-i vina sa il ia la pumni cu city managerul lui cu tot.
  NU este un primar gospodar sau macar inspirat – omul NU are nici o treaba cu administrarea unui oras. Nu discuta cu cetatenii, face pe despotul, e arogant pana la cer si inapoi si nu are nici cea mai vaga idee ce face.
  Totul e haotic si prost gandit, organizat, executat.

  Trebuie sa inteleaga ca orasul s-a schimbat, lumea are nevoie de masini, are nevoie de piete de desfacere pentru produse ROMANESTI de la producatori, corect reglementate si verificate, are nevoie de strazi facute rapid si la o calitate superioara, nu carpelile care se tot fac de la alegeri incoace….avem nevoie de un primar destept, empatic, cu viziune si abilitati de comunicare, nu securisti batrani si infometati de banul public, muncit din greu de prostimea din oras….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *