Skip to content
Politică

ANALIZĂ Ce e bun și ce e rău la PSD și PNL, cele mai mari partide din România: De la reforme și politici sociale, la elitism și corupție

PS News

PSD și PNL, principalele două partide din țară aflate la guvernare continuă să aibă o relație bună. În ciuda unor tachinări ocazionale, coaliția rezistă. Întrebarea fundamentală în acest caz este însă dacă alianța va rezista și testului triplelor alegeri din 2024: locale, parlamentare și prezidențiale? În acest context merită amintite principalele puncte forte și puncte slabe ale celor două partide politice, care ar putea deveni rivali anul viitor.

Puncte tari PSD: baza politică, structura organizațională, politicile sociale

Partidul Social-Democrat are câteva avantaje unice care îi conferă acestuia o șansă importantă la toate alegerile din țară. În primul rând PSD rămâne partidul cu cea mai puternică bază politică din țară. În ciuda unui declin înregistrat în ultimii ani, pe fondul scandalurilor de corupție din perioada Liviu Dragnea, PSD rămâne un partid cu o bază solidă. În mod tradițional, PSD a fost puternic în zonele rurale din România, acolo unde a reușit să câștige sprijinul agricultorilor și al altor alegători. Această bază de sprijin a ajutat partidul să câștige alegerile și să rămână o forță majoră în politica românească. PSD a reușit, de asemenea, să câștige sprijin în rândul alegătorilor din clasa muncitoare, în special în regiunile industriale ale țării, în micile orașe. Social democrații au reușit de asemenea să câștige sprijinul unor grupuri etnice minoritare, în special al populației de etnie română. Asta pe fondul politicilor sociale țintite către grupurile defavorizate. Nu în ultimul rând, PSD a reușit să câștige sprijin și în rândul vârstnicilor. Din nou, sprijinul în rândul acestei categorii poate fi pus și pe seama faptului că PSD acordă, în mod tradițional, o atenție sporită pensionarilor.

În al doilea rând, dincolo de baza politică, un alt avantaj major al PSD este legat de structura organizațională. PSD este bine reprezentat în teritoriu. La alegerile din 2020, social-democrații au obținut 1438 de primari, mai mult decât oricare partid. Prin comparație, de pildă, PSD are de 32 de ori mai mulți primari decât USR. PSD are o rețea bine închegată în teritoriu și sute de filiale locale. Acest lucru a ajutat partidul să își mențină baza de sprijin, în ciuda unor momente dificile. Totodată, primarii PSD reușesc să mobilizeze electoratul la alegeri lucru care conferă social-democraților o adevărată mașinărie de vot.

Nu în ultimul rând, un avantaj la fel de important pentru PSD este legat de politicile sociale. Partidul a fost asociat cu politici care acordă prioritate bunăstării sociale și sprijinului pentru cei mai puțin persoanele defavorizate. Acest lucru a ajutat partidul să câștige sprijin în rândul alegătorilor din clasa muncitoare și cu venituri mici. Într-o țară precum România, în care nu există o clasă de mijloc încă suficient de numeroasă, sprijinul acestor categorii sociale este unul deosebit de important.

Puncte slabe PSD: corupție, inconsistențe ideologice, fracționism

Acestea fiind spuse, există și câteva puncte slabe ale PSD. Unul dintre ele este corupția. În percepția publică PSD este unul dintre cele mai corupte partide din țară. Scandalurile din epoca Dragnea nu au făcut decât să accentueze această percepție. Totodată, PSD are cei mai mulți politicieni aduși la DNA ca urmare a faptelor de corupție. În ultimii ani, social-democrații au încercat să își dreagă imaginea, debarasându-se de o serie de personaje problematice din fostul cerc intim al lui Liviu Dragnea.

PSD a fost acuzat și de lipsa unei platforme ideologice clare, ceea ce a făcut dificilă stabilirea unei direcții și atragerea de noi susținători. În teorie, PSD este un partid de stânga, social-democrat. În practică însă PSD se comportă adesea precum un partid conservator. Este de ajuns să amintim episodul referendumului organizat de Coaliția pentru Familie în 2018 care reprezenta un atac direct la adresa minorităților sexuale din țară. În mod tradițional stânga apără drepturile minorităților, însă în acest caz PSD s-a comportat ca un partid conservator. Unii critici susțin că politicile și pozițiile partidului au fost influențate mai mult de oportunism decât de o ideologie coerentă.

De-a lungul timpului, PSD a fost afectat de asemenea de fracționism intern. Diferite facțiuni din cadrul partidului au concurat pentru putere și influență. Încă din perioada FSN și mergând până la Liviu Dragnea, partidul a fost măcinat de lupte între facțiuni rivale. Acest lucru a dus la o lipsă de unitate și coeziune în cadrul partidului, ceea ce a făcut mai dificilă prezentarea unui front comun și atingerea unor obiective. În prezent, PSD dă senzația că nu mai este măcinat de această problemă, însă, ținând cont de istoria partidului, nu este exclus să vedem noi episoade de fracționism în viitor.

Puncte tari PNL: reforme economice, poziția pro-europeană, unitate

PNL a fost asociat cu liberalizarea și reformele economice, promovând politici de piață liberă și reducând intervenția statului în economie. Acest lucru a ajutat partidul să câștige sprijin în rândul alegătorilor din mediul de afaceri și din clasa de mijloc. Chiar dacă PNL nu are o bază politică la fel de solidă ca PSD, clasa de mijloc din țară se află în creștere, ceea ce înseamnă că pe viitor, liberalii își pot crește sprijinul în marile orașe. În plus, marile business-uri continuă să sprijine partidul datorită politicilor fiscale adoptate de PNL, de pildă opoziția față de impozitul progresiv.

PNL a fost, din punct de vedere istoric, un partid pro-european, angajat în favoarea integrării europene și a alinierii la politicile UE. Acest lucru a ajutat partidul să câștige sprijin în rândul alegătorilor din mediul urban, cu un nivel ridicat de educație și care sprijină valorile și standardele europene. În ultima vreme însă, pe fondul asocierii la guvernare cu PSD, liberalii au pierdut o parte din sprijinul acestui electorat.

Spre deosebire de social-democrați, liberalii au reușit de-a lungul timpului să mențină un front relativ unitar, o structură de conducere clară și o agendă comună. Acest lucru a ajutat partidul să prezinte un mesaj clar și coerent alegătorilor. Au existat și episoade tensionate care s-au lăsat cu plecări din partid, ultima fiind plecarea lui Ludovic Orban, însă, în general partidul și-a menținut unitatea.

Puncte slabe PNL: Lipsa de popularitate în zonele rurale, elitismul, tendința de a forma coaliții

În mod tradițional, PNL a avut un sprijin limitat în zonele rurale, unde PSD are o bază de sprijin mai mare. Acest lucru a făcut mai dificilă pentru partid câștigarea alegerilor pentru că întotdeauna PNL a obținut un număr mai mic de primari. Fără primari, liberalii nu au putut mobiliza electoratul la fel de eficient ca PSD. Zonale rurale au continuat multă vreme să încline balanța în favoarea PSD, deși în ultimii ani liberalii au recuperat teren în special în zonele din Ardeal.

PNL a fost acuzat că este un partid al elitelor, reprezentând mai degrabă interesele clasei de mijloc și superioare din marile orașe. Acest lucru a îngreunat obținerea de către partid a sprijinului în rândul alegătorilor din clasa muncitoare și a celor cu venituri mici.

În fine, PNL are tendința de a forma coaliții cu alte partide pentru a ajunge și a se menține la putere, în loc să se bazeze doar pe propria bază politică. Lucrul acesta duce adesea la compromisuri și la politici publice diluate. Ultimul compromis major făcut de PNL este chiar guvernarea alături de un fost rival – PSD. Acest lucru poate afecta în timp reputația partidului și poate duce la pierderea unei părți din electorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *