ANALIZĂ Ce înseamnă intrarea în „Air Schengen” și ce beneficii aduce României

Sursă foto: romania-insider.com
Sursă foto: romania-insider.com

Weekendul trecut, premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunța neașteptat chiar în miezul nopții. Potrivit acestuia, Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.

”Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a arătat Marcel Ciolacu, sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook.

Liderii din coaliție au salutat anunțul premierului, iar ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că urmează negocieri tehnice pentru intrarea României în „Air Schengen”.

Ce înseamnă pentru România intrarea în ”Air Schengen”

În contextul globalizării și al creșterii interconectivității, intrarea României în „Air Schengen” ar reprezenta un pas semnificativ pentru țara noastră. Această mișcare ar aduce numeroase beneficii concrete pentru cetățenii români, economie dar și pentru industria turismului.

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație fără frontiere, din care fac parte 27 de țări. Acesta le permite cetățenilor UE și multor resortisanți din țări terțe să călătorească liber, fără controale la frontiere. Acest spațiu, creat inițial în 1985, s-a extins, acoperind în prezent aproape toate țările din UE și câteva din afara UE (Liechtenstein, Norvegia, Islanda, Elveția).

Orice persoană, indiferent de cetățenie, poate călători între țările Schengen, fără controale la frontieră. Însă autoritățile naționale pot efectua controale de poliție la granițele dintre aceste țări și în zonele de frontieră. Pasagerii români care vor intra pe calea aerului în aceste state europene nu vor mia aștepta să fie controlați în statele Schengen. În prezent, cetățenii care călătoresc pe calea aerului trec prin două controale de securitate, în țara din care pleacă și în țara în care ajung. Eliminarea controalelor la frontierele interne pentru călătoriile aeriene în Spațiul Schengen ar aduce o eficiență sporită în procesul de călătorie. Pasagerii români ar putea traversa frontierele fără a fi supuși la controale suplimentare, ceea ce ar reduce timpii de așteptare și ar face călătoriile mai fluide și mai plăcute.

Eliminarea controalelor pentru cursele aeriene ar aduce avantaje și pe partea economică. Pentru mediul de afaceri, intrarea în „Air Schengen” ar deschide uși noi și ar stimula schimburile comerciale. Companiile românești ar beneficia de o mobilitate crescută a angajaților și de posibilitatea de a accesa mai ușor piețele din țările Schengen. Acest lucru ar contribui la consolidarea relațiilor comerciale și la creșterea competitivității pe piața europeană. Chiar dacă acesta este doar un mic pas și majoritatea mărfurilor continuă să fie transportate pe cale terestră, eliminarea controalelor la transportul de mărfuri aeriene ar aduce cu siguranță beneficii celor care depinde de aceste transporturi și care, de multe ori afectează lanțul de aprovizionare din cauza timpilor morți și a controalelor excesive în vamă.

Nu în ultimul rând, există și beneficii pe partea de turism. Eliminarea barierei controalelor la frontiere ar face țara mai atractivă pentru turiștii din alte țări Schengen, care nu vor mai fi obligați să aștepte minute bune să li se controleze pașapoartele sau buletinele atunci când sosesc în România. Deși pare un pas mic, lucrul acesta ar putea stimula turismul către România. La rândul său, acesta ar putea controbui la creșterea economiei naționale pentru că un mai mare influx de vizitatori ar aduce beneficii economice semnificative pentru hoteluri, restaurante, agenții de turism și alte afaceri locale din România.

În concluzii, deși intrarea în „Air Schengen” nu echivalează cu intrarea deplină în spațiul Schengen, acesta este un pas important care aduce beneficii importante României.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: