Skip to content
Siguranța cetățeanului

ANALIZĂ Ce intenții are ministrul de Interne, Marcel Vela, cu SMURD?

smurd.ro

Spațiul public a fost alimentat în ultima perioadă de zvonurile legate de o posibilă privatizare a SMURD, deși la scurt timp ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că acest lucru nu este cu putinţă.

Cu toate acestea, același ministru nu își ia ochii de pe SMURD și a declarat că MAI a început un audit, care însă nu îl vizează în mod special pe Raed Arafat, dar şi mai interesant, ministrul a spus că SMURD este un ONG privat care foloseşte bani publici.

Aici e problema.

Din ignoranță sau rea-voință, ministrul de interne a catalogat SMURD drept un ONG privat, cu acces la bani publici. Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, precizează însă foarte clar că SMURD este un serviciu public integrat fără personalitate juridică, care funcționează în organigrama Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Activitatea SMURD-ului este reglementată de Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, O.U.G. nr. 126/2003 și un număr semnificativ de ordine de ministru care au referire la asistența medicală de urgență în România.

Fiind un serviciu public fără personalitate juridică, așadar fără buget propriu, activitatea SMURD este finanțată din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, dar și din donații și sponsorizări. Unele echipaje SMURD primesc finanțare din partea autorităților publice locale, prin plata salariilor angajaților.

Când vor fi publicate concluziile acestui audit, comandat de ministrul de interne, vom afla și dacă va rezulta o posibilă demitere a lui Raed Arafat. Până acum, pentru a masca o asemenea intenție, Marcel Vela a declarat că o eventuală decizie de demitere ar trebui să fie a premierului Ludovic Orban, deoarece Raed Arafat este secretar de stat.

Cert este că pe parcursul a cel puțin un deceniu, sondajele de opinie l-au indicat pe Raed Arafat drept una dintre cele mai pozitive figuri publice, ba chiar la nivelul de încredere la care niciun om politic nu a ajuns până acum.

Rămâne de văzut dacă intenția de a-l trage pe dreapta pe Raed Arafat a fost doar un tertip legat de momentul emoționant al finalizării dosarului „Colectiv”, dacă secretarul de stat va fi realmente demis, sau dacă peneliștii vor avea de pătimit că îl vor afară din sistem pe omul care îl depășește chiar și pe președintele României, în ierarhia simbolică a liderilor din spațiul public românesc.

Subiectul SMURD este unul important pentru români, la care pot reacționa rapid, pentru că e unul din puținele sectoare în care lucrurile merg ceva mai bine, în care s-au investit mulți bani, fonduri europene, iar acum se discută pe la colțuri de privatizarea sistemului. Iar dacă privatizările ratate în România ultimilor 30 de ani ne-au costat fabrici și uzine, acum e vorba de viețile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *