Skip to content
Politică

ANALIZĂ Ce le promite Nicolae Ciucă liberalilor înainte de congres: Cuvântul ”patriotism” apare de 21 de ori în cele 24 de pagini ale moțiunii

Inquam Photos / George Călin

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat moțiunea cu care va candida la Congresul PNL, organizat pe 10 aprilie, pentru a încerca să devină noul președinte al partidului. Nicolae Ciucă este nevoit să-și adapteze moțiunea la situația actuală din apropierea României, dar își construiesc tot programul pe idei deja cunoscute pentru liberali.

Nicolae Ciucă le propune liberalilor o viziune a patriotismului. În cele 24 de pagini ale moțiunii sale, conceptul de patriotism, sub diferitele sale forme, este menționat de 21 de ori. Cele mai multe menționări ale „patriotismului” apar în capitolul „curajul de a spune adevărul”, care în viziunea lui Nicolae Ciucă este „adevărata dovadă de patriotism”.

Tot pentru prima dată la un lider PNL care participă la Congres, apar și referiri la Rusia, care este menționată de 3 ori în capitolul „argumente pentru o Românie puternică”. Nicolae Ciucă prezintă Rusia ca pe o amenințare pentru România și le transmite liberalilor că parteneriatul cu NATO va continua să fie întărit.

Războiul lansat de Rusia lui Putin a fost semnalul de alarmă care a mobilizat Lumea liberă. (…) De aceea avem nevoie de o Românie puternică. Prin raportare la tragedia prin care trec ucrainenii, românii au descoperit acum concret cât de importantă și benefică este apartenența României la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană: garanțiile de securitate care ne țin la adăpost de barbarie, precum și oportunitățile de dezvoltare economică și socială pe care le avem la îndemână sub umbrela NATO”, explică premierul în moțiunea sa.

Premierul Ciucă adoptă viziunea președintelui Klaus Iohannis și le promite liberalilor o Românie „a lucrului bine făcut”, slogan pe care președintele țării îl folosea în campania electorală din 2014. Ideea de „lucru bine făcut” apare de 3 ori în textul moțiunii, cel mai probabil cu scopul de a-i atrage pe cei care îl susțin pe președintele țării și pentru a arăta conexiunea dintre Cotroceni și Guvern. „Dorim deschiderea partidului la fiecare nivel pentru atragerea profesioniștilor și a persoanelor cu experiență și valoare probate în fiecare domeniu, pe principiul lucrului bine făcut și al omului potrivit la locul potrivit”, spune Nicolae Ciucă în fața liberalilor.

Viziunea lui Nicolae Ciucă este una conservatoare și nu vorbește despre egalitatea de gen sau provocările pentru tinerii de azi, nu vorbește despre integrarea minorităților sexuale. Nicolae Ciucă menționează doar o singură dată „egalitatea de șanse”, dar fără a intra în detalii pentru a explica despre ce este vorba.

În schimb, „conservatorismul” – concept folosit și de Florin Cîțu – este menționat de 3 ori, iar Nicolae Ciucă își dorește un partid liberal, creștin-democrat și conservator, după cum afirmă în moțiunea sa. „În cazul PNL, este vorba despre toate valorile și curentele doctrinare ale Dreptei: liberalism, conservatorism și creștin-democrație. Toate aceste curente trebuie să fie reprezentate, promovate și să genereze idei, dezbateri și acțiuni politice în partidul nostru, pentru că aceasta este calea pe care trebuie să mergem mai departe”, arată Ciucă. Premierul nu vrea o schimbare de ideologiei PNL sau o modernizare a ideologiei partidului, ci merge pe vechea structură a partidului pentru a-și asigura susținerea liderilor din teritoriu.

La capitolul economie, unul foarte important pentru liberali, Nicolae Ciucă nu promite proiecte concrete, însă mizează pe piață liberă, investiții în infrastructură și atragerea unor investitori. Premierul mizează pe extinderea căilor ferate și „fundamentarea poziției strategice a Portului Constanța”, însă nu e clar dacă poziția strategică se referă la interese militare sau economice. Spre deosebire de Florin Cîțu, Nicolae Ciucă nu se avântă cu mari promisiuni sau proiecte fantastice doar pentru a atrage atenția.

PNL trece de la epoca spectacolului cu Florin Cîțu – care a fost marcată de „câștigăm big time”, „echipa câștigătoare” și alte hashtag-uri celebre – la o perioadă în care partidul devine mai chibzuit și mai atent la ceea ce promite și face. Unul dintre obiectivele premierului este și acela de a atrage anumite personalități în PNL, care au o viziune liberală, creștin-democrat și conservatoare, ceea ce pare a fi o strategie pentru anul 2024: „PNL își propune atragerea în partid a elitelor profesionale ale societății și reconectarea cu acestea”.

Moțiunea prezentată de Nicolae Ciucă poate fi citită aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *