Skip to content
Politică

ANALIZĂ Ce modificări introduce Klaus Iohannis în sistemul de educație: colegii universitare, bac pe model PISA, desființarea ISJ 

Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă serie de dezbateri pe seama proiectului „România Educată” și a publicat modificările care se vor face în sistemul de educație, în următorii ani. Proiectul România Educată a ajuns la etapă finală, iar de acum este responsabilitatea Guvernului să implementeze modificările cât mai repede și să urmărească efectul lor. 

Liceele din țară vor avea 3 rute: teoretic, profesional și vocațional. Fiecare elev va putea să-și schimbe parcursul, după cum dorește, iar cei care au ales ruta profesională, în clasa a XI-a vor primi un certificat profesional de nivel 3. 

Marea noutatea este introducerea colegiilor universitare, la care se va putea intra fără diplomă de bacalaureat. Colegiul universitar va fi echivalentul școlilor postliceale și va avea o calificare nivel 5, oferindu-le elevilor calificarea de subinginer. La aceste colegii pot intra inclusiv elevii care au luat bacalaureatul. 

Dacă aceste colegii universitare se vor menține și în forma adoptată de Guvern, atunci vor apărea numeroase nemulțumiri în societate. Denumirea de „colegiu universitar” este greșită, deoarece ne duce cu gândul la sistemul universitar unde se poate intra doar dacă ai examenul de bacalaureat. Guvernul va trebui să găsească o altă denumire pentru aceste colegii care vor pregăti subingineri. 

Aceste colegii ar putea avea rolul de a pregăti elevii pentru piața muncii și să le ofere o calificare, însă același lucru ar trebui să îl facă și liceul profesional. Nu e clar dacă „colegiile universitare” vor fi înființate de la zero, ceea ce ar implica costuri foarte mari pentru Guvern, deoarece va fi nevoie de ateliere și laboratoare de practică, pentru că o meserie nu poate fi învățată doar din teorie. Tot Guvernul va trebui să stabilească și noile finanțări pentru aceste instituții de învățământ. 

Inspectoratele Școlare Județene (ISJ) vor fi desființate și vor fi înlocuite cu Centre Județene pentru Învățământ Preuniversitar (CI-JP), care vor fi tot în subordinea Ministerului Educației. De asemenea, vor fi înființate Direcții Județene de Asigurare a Calității și Inspecției Școlară (DACIS), care vor verifica situația din școli și vor oferi autorizațiile de funcționare. Casele Corpului Didactic vor fi și ele desființate și înlocuite cu Centre Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale. 

Proiectul România Educată va face viața elevilor din clasele primare mult mai dificilă, deoarece la finalul fiecărui an va exista o evaluare națională. De la clasa pregătitoare și până la clasa a IV-a se vor susține anual evaluări naționale, care vor avea scopul de a analiza mai atent activitatea învățătorilor. Elevii din învățământul gimnazial vor avea teze unice pentru a fi evaluați de către profesori. 

Va apărea o mare schimbare și la examenul de bacalaureat, care ar putea fi unic pentru toți elevii și va fi format din testări transdisciplinare, pe model PISA. Proiectul „România Educată” precizează că examenul de bacalaureat va urmări un profil național „care include competențe minime pe care orice absolvent de învățământ secundar superior trebuie să le cunoască”. Cu alte cuvinte, nu va mai exista o diferență între bacalaureatul la un liceu teoretic și cel la un liceu profesional. Va fi o schimbare importantă pentru elevii de liceu, care ar putea să primească numeroase critici dacă nu e implementată cu mare atenție. 

Proiectul „România Educată” este, momentan, doar o schiță cu idei, iar săptămâna viitoare va fi adoptat de Guvern prin Memorandum. Rămâne de văzut cum vor fi implementate toate aceste schimbări în sistemul de învățământ – ori printr-o nouă lege a educației, ori prin schimbări la actuala lege. Până când schimbările vor fi introduse, vor mai trece câțiva ani și Guvernul va trebui să găsească banii necesari pentru toate acestea. 

Puteți citi AICI documentul

1 comentariu la “ANALIZĂ Ce modificări introduce Klaus Iohannis în sistemul de educație: colegii universitare, bac pe model PISA, desființarea ISJ 

  1. Cu Ligia Deca, Monica Anisie, Corina Marin, Liliana Preoteasa, Szepesi Alexandru și mulți alții din Minister menținuți în posturi cu aracet pe scaun vom avea parte de lipsa educației, de corupție și de multă prostie, ei fiind emblematici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *