ANALIZĂ Ce ne spun ultimele statistici despre viitoarea componență a Parlamentului European

Sursă foto: europarl.europa.eu

Au mai rămas doar două zile până la alegerile europarlamentare. În Europa unele state au început deja să voteze. Vorbim despre statele Batice, Irlanda, Olanda și Cehia. Mâine se vor deschide urnele în Italia, Malta și Slovacia. În România, cetățenii sunt așteptați la urne duminică, 9 iunie.

Compoziția actuală a PE și proiecțiile de viitor

În prezent, popularii europeni dețin cele mai multe locuri în Parlamentul European – 178. Pe locul doi se află socialiștii, cu 140 de locuri. Renew se află pe locul trei, cu 102 locuri. Mai departe, verzii dețin 72 de locuri, conservatorii și reformiștii (ECR) dețin 68 de locuri, grupul Identitate și Democrație (ID) dețin 59, independenții sunt 49, iar Stânga deține 37.

Proiecțiile arată că PPE va obține mai multe mandate, mai exact 182, în timp ce socialiștii (S&D), vor pierde patru locuri – 136. Renew va avea una dintre cele mai mari pierderi, de la 102, la 81. Verzii vor avea și ei de suferit, ajungând la 55 de locuri, de la 72. Conservatorii și Reformiștii (ECR) vor deveni a patra putere în Parlamentul European, cu 79 de locuri, o creștere de 11 locuri. Grupul Identitate și Democrație (ID) ar urma să câștige și el 10 locuri, ajungând la 69. Numărul independenților va crește de la 76, iar Stânga ar urma să mai câștige un loc, ajungând la 38.

Situația din România

În România, Alianţa PSD-PNL se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare, cu 43,7%%, urmată de AUR-17,5% şi de Alianţa Dreapta Unită- 14,1%, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

România va trimite 33 de europarlamentari la Bruxelles. În prezent PNL, PMP și UDMR, partidele care sunt parte a PPE, au 14 europarlamentari, liberalii având cea mai mare pondere. PSD și Pro România, care compun S&D au 10 europarlamentari, PSD având cel mai mare număr. În fine, Renew, compus din USR și REPER dețin 8 europarlamentari.

PNL deține 27% din ponderea totală, PSD deține 22,5% Alianța USR-PLUS luase 22,4%, Pro România luase 6,4%, PMP deține 5,8%, iar UDMR deține 5,3%.

Dacă ar fi să transformăm în mandate procentele obținute de partidele politice în sondajul CURS, atunci Alianța PSD – PNL ar urma să trimită numai puțin de 18 europarlamentari la Bruxelles, dintr-un total de 33 câți are România. Pe de altă parte, Alianța Dreapta Unită și AUR ar trimite cel mult 5 europarlamentari fiecare, în timp ce UDMR și SOS România ar trimite undeva la 2 europarlamentari fiecare. În fine PUSL ar mai putea trimite încă un europarlamentar la Bruxelles.

Pericolul populist

Marele pericol la alegerile din 2024 vine dinspre populiștii anti-europeni. Populiștii tind să promoveze agende naționale și să fie sceptici față de proiectul european. Creșterea lor în Parlamentul European ar putea duce la o fragmentare mai mare a forțelor politice, făcând mai dificilă formarea unor majorități stabile și adoptarea legislației. De asemenea, populiștii eurosceptici pot încuraja sentimente anti-UE în rândul cetățenilor, punând presiune pe guvernele naționale să urmeze politici mai izolaționiste și să reducă cooperarea europeană. Acest lucru ar putea submina unitatea UE și ar putea duce la o integrare mai lentă sau chiar la dezintegrare.

Populismul se află în ascensiune în majoritatea statelor, iar scrutinul european va fi un test major pentru acest curent. Creșterea influenței populiștilor în Parlamentul European ar putea afecta capacitatea UE de a acționa unitar în politica externă. Pozițiile lor naționaliste și eurosceptice pot duce la o politică externă mai incoerentă și mai slabă, reducând influența globală a UE. Rămâne de văzut dacă parlamentarii populiști vor avea mai mult succes în 2024, față de alegerile precedente din 2019 sau, dacă dimpotrivă, ponderea lor se va diminua în Parlamentul European.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: