Preşedintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate în rândul românilor, urmat de Gabriela Firea, iar pe locul al treilea se află Diana Şoşoacă, înaintea lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion şi Laura Codruţa Kovesi, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Conform directorului INSCOP Research Remus Ştefureac. notorietatea Dianei Şoşoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale, el precizând însă că o notorietate ridicată nu înseamnă automat şi un nivel de încredere mare.
De ce sunt importante datele în contextul prezidențialelor din 2024
Notorietatea unui lider politic se traduce prin vizibilitatea lui și adesea este echivalat cu priza pe care o are acesta la public. Partidele politice tind să măsoare constant viziblitatea liderilor pentru a împinge în față politicieni notorii. Acesta este și unul dintre elementele decisive atunci când un partid decide să trimită un anumit politician în alegeri. În contextul pre-electoral din prezent vizibilitatea liderilor este importantă pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Partidele își fac calcule și vor alege doar acei lideri notabili, care sunt cunoscuți de către public. Așadar, ce ne spun datele actualului sondaj despre viitoarele alegeri?
În primul rând, putem observa o situație complicată pentru social-democrați. PSD încă nu a decis cu cine va merge în alegeri, dar este eviden că nu vor opta pentru un candidat comun cu PNL. În mod tradițional PSD a mers la alegeri cu președintele de partid, însă în actualul context există cel puțin două persoanje cu mai multă vizibilitate la public decât Marcel Ciolacu: Gabriela Firea și Mircea Geoană. Firea momentan se conturează ca un candidat PSD la alegerile locale din București. Pe de altă parte, Mircea Geoană a fost mult timp vehiculat ca opțiunea candidatului comun PSD – PNL.
Diferența dintre Geoană, Firea și Ciolacu nu este una mare (aproximativ un punct procentual la capitolul vizibilitate). PSD încă nu s-a decis cu cine va merge în alegeri, iar actualul sondaj nu le face viața mai ușoară social democraților. În ultima vreme Marcel Ciolacu a încercat să își crească vizibilitatea fiind prezent în diverse contexte politice – cel mai vizibil în cazul crizei din Orientul Mijlociu, acolo unde s-a deplasat în contextul plecării cetățenilor români din Gaza. Rămâne de văzut dacă în final acțiunile lui Ciolacu îl vor transforma în cel mai vizibil social democrat.
Pentru PNL lucrurile sunt ceva mai clare. Actualul președinte, Klaus Iohannis este cel mai notoriu politician din țară, iar mâna sa dreaptă, Nicolae Ciucă, președintele PNL, este de departe cel mai vizibil liberal. Diferența față de următorul clasat, Cătălin Predoiu, este de 32 de procente. În acest context este greu de identificat un alt candidat PNL la alegerile prezidențiale în afară de Nicolae Ciucă.
În zona extremei drepte avem o confruntare între un fost membru AUR, Diana Șoșoacă, și actualul președinte AUR, George Simion. Momentan, Diana Șoșoacă, actual președinte al SOS, a reușit să-i ia fața lui Simion. Populiștii se luptă între ei pentru vizibilitate, iar datele sondajului nu reprezintă o veste bună pentru AUR. Șoșoacă a reușit să capitalizeze mai bine principalele scandaluri, acaparând mai mult atenția publicului. De altfel, Simion și Șoșoacă se luptă pentru atenția aceluiași tip de public și ne putem aștepta ca în contextul viitoarelor algeri confruntarea dintre cei doi să crească în intensitate.
În fine, rămânând la opoziția politică din țară putem observa că liderul USR, Cătălin Drulă nu este pe nicăieri în acest sondaj INSCOP. Asta pentru că acesta se profilează tot mai mult ca un lider de partid invizibil, absent din lumina reflectoarelor și din centrul principalelor dezbateri politice. Elena Lasconi pe de altă parte este mai vizibilă decât Drulă, asta și pe fondul scandalului din USR. Kovesi este și ea mai vizibilă decât Drulă, deși aceasta nu mai ocupă vreo funcție publică în România. În acest context, USR-ului îi rămân doar două variante: să meargă în continuare cu Drulă în alegeri și să se facă de râs, sau să se orienteze către un alt prezidențiabil.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News