PSD conduce în intenţia de vot cu 33%, urmat de PNL cu 23%, potrivit unui sondaj de opinie realizare de CURS în luna iulie, pe un eşantion de peste 1.600 de persoane. Diferenţa dintre AUR şi Dreapta Unită este de doar 3 procente, iar Diana Şoşoacă ar obţine 3% dintre voturi, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare. Marcel Ciolacu este cotat cu 31%, urmat de Nicolae Ciucă cu 19%, iar Mircea Geoană şi George Simion sunt la egalitate cu 15%. În acest context, iată ce scenarii se întrevăd pentru alegerile prezidențiale de anul acesta.
Scenariul 1 Ciolacu vs. Ciucă
Primul scenariu este cel în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul doi. Liderul PNL a crescut constant în intenția de vot, în ultimele luni de zile până în punctul în care este astăzi cotat în sondajul CURS cu a doua intenție de vot, după Marcel Ciolacu. Acesta din urmă s-a menținut pe poziții, având o variație de 1-2 procente în majoritatea sondajelor. În acest scenariu am putea asista la o confruntare directă între principalele forțe politice, PSD și PNL.
De altfel așa au stat lucrurile și la ultimele două alegeri prezidențiale, atunci când candidatul PNL s-a confruntat cu candidatul PSD. În 2014 Klaus Iohannis l-a învins pe Victor Ponta, în turul al doilea al alegerilor cu o diferență considerabilă – 54,43%, față de 45,56%. În 2019, Klaus Iohannis a învins din nou candidatul PSD, pe Viorica Dăncilă, cu un scor chiar mai categoric – 66,09%, față de doar 33,91%. Victoria lui Iohannis din 2019 a marcat totodată și cea mai radicală înfrângere a unui candidat PSD în istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale. În cazul unei finale PSD – PNL, liberalii ar pleca cu prima șansă, ținând cont, pe de o parte de palmaresul PNL într-o astfel de confruntare, și, pe de altă parte de tendința electoratului de a se mobiliza împotriva PSD. Social democrații nu au mai reușit să trimită pe cineva la Cotroceni din 2000. Coalizarea dreptei în jurul PNL la alegerile din 2024 ar putea trimite din nou un liberal la Cotroceni.
Scenariul 2 Ciolacu vs. Geoană/Simion
Al doilea scenariu este cel în care Ciolacu se confruntă nu cu Ciucă ci cu Mircea Geoană sau George Simion în turul 2. În acest caz, fie Geoană, fie Simion ar reuși să își mobilizeze suficienți susținători pentru a ajunge în turul doi. Ambii ar fi însă dezavantajați într-o astfel de confruntare. În cazul lui Mircea Geoană, palmaresul nu este de partea sa. În 2009 acesta a pierdut alegerile, tot în turul 2, contra mai slab cotatului Traian Băsescu. Confruntarea a fost una pe muchie de cuțit, Băsescu impunându-se la limită – 50,33%, la 49,66%. Aici trebuie spus și că intenția de vot pentru Mircea Geoană a suferit schimbări semnificative, în ultimele luni acesta pierzând constant susținători și căzând pe locul 3.
În cazul în care Simion ar ajunge în turul 2 cu Ciolacu, liderul AUR ar fi și el dezavantajat. Asta pentru că am asista la o reeditare a finalei electorale din anul 2000. Ultima dată când PSD a reușit să se impună în alegerile prezidențiale a fost atunci când Iliescu s-a confruntat cu un alt lider al extremei drepte din România, Corneliu Vadim Tudor. Iliescu a beneficiat de efectul de raliere în jurul candidatului care părea că reprezintă cel mai bine interesele regimului democratic. Ca urmare, în turul al doilea, candidatul PSD l-a spulberat pe candidatul PRM cu 66,83%, la 33,17%. În cazul în care Simion ar ajunge să se confrunte cu Ciolacu am asista la același scenariu în care forțele democratice se vor coagula în jurul singurului candidat rămas în luptă cu extrema dreaptă.
Scenariul 3 Ciucă vs Geoană/Simion
Ultimul scenariu este cel în care Nicolae Ciucă și nu Marcel Ciolacu se confruntă cu Mircea Geoană sau George Simion în turul 2. Am putea ajunge într-o astfel de situație dacă Marcel Ciolacu pierde subit sprijinul unei mari părți a electoratului sau dacă PSD și PNL ajung la un acord electoral prin care social democrații să sprijine candidatura lui Ciucă în schimbul funcției de premier. Și în acest caz am putea vedea repetate punctele de la scenariul 2. Nici Mircea Geoană, nici George Simion nu au tracțiunea electorală necesară pentru a învinge în turul 2 un candidat sprijinit de PSD și PNL.
Prin urmare, confruntarea reală la aceste alegeri prezidențiale, ca și la ultimele două, s-ar putea da între PSD și PNL.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News