Skip to content
Internațional

ANALIZĂ Ce se întâmplă în Kazahstan? Autoritarismul președintelui Tokaev și confruntarea pentru libertate

abcnews.go.com

Zilele acestea Kazahstanul este lovit de proteste violente. Motivul aparent ar fi creșterea bruscă a prețului la gaze și combustibil. În realitate, lucrurile sunt ceva mai complexe.

Regimul autoritar din Kazahstan

Kazahstanul se află în spațiul ex-sovietic, împărțind o lungă frontieră cu Rusia și, ca majoritatea statelor care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, Kazahstanul a moștenit după destrămarea URSS un regim autoritar. Din 1991 și până în prezent, țara a avut doar doi președinți – Nursultan Nazarbaiev care a guvernat până în 2019 și Kassîm Jomart-Tokaev, cel care guvernează din 2019. În Kazahstan, ca și în Belarus de pildă, ideea unui mandat prezidențial limitat este necunoscută. Potrivit Freedom House, Kazahstan face parte din categoria statelor care “nu sunt libere”. Din acest punct de vedere, Kazahstanul este comparabil cu țări precum Irak sau Afganistan.

În acest stat puterea este concentrată în câteva mâini și folosită pentru a genera mai multă bogăției pentru elitele conducătoare, în detrimentul societății. Instituțiile politice nu sunt pluraliste, iar instituțiile economice sunt extractive, îmbogățind aceleași elite. Aici se declanșează un cerc vicios. Elita politică își folosește bogăția pentru a-și consolida puterea politică, iar și mai multă putere politică înseamnă și mai multă bogăție. Cele două tipuri de instituții se sprijină una pe alta. Principala sursă de venit o reprezintă producția de țiței, Kazahstanul având cele mai mari rezerve din regiunea Mării Caspice. În acest regim cleptocratic, opoziția politică practic este inexistentă, iar singura formă de opoziție este cea extra-parlamentară din stradă.

Reacția dură în fața protestelor

Scumpirea combustibilului a reprezentat în acest context doar paiul care a declanșat incendiul. Revolta este alimentată în primul rând de eşecul statului kazah de a moderniza ţara şi a introduce reforme care să schimbe în bine vieţile oamenilor. Confruntat acum cu proteste masive de stradă, Tokaev a decis să dea un răspuns similar cu cel dat de un alt lider autoritar din spațiul ex-sovietic, președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko. Internetul a fost oprit în Kazahstan, iar Tokaev a scos armata pe străzi într-o încercare disperată de a suprima revolta. Răspunsul violent și escaladarea conflictului ar putea genera însă și mai multă furie din partea populației. Tokaev pare hotărât să își mențină la putere regimul autoritar cu orice preț, fiind dispus chiar să-și ucidă cetățenii pe care teoretic ar trebui să îi guverneze.

Reacția Rusiei în acest context va fi și ea importantă. Pentru Putin, menținerea unui regim autoritar în Kazahstanul vecin reprezintă o prioritate (la fel cum reprezintă o prioritate și menținerea unui regim autoritar în Belarus). O democrație la granițele Rusiei reprezintă o amenințare la adresa regimul autoritar de la Kremlin și poate servi drept exemplu pentru alte state vecine. Acesta este un risc pe care Putin nu vrea să și-l asume. Momentan, reacția Kremlinului este similară cu cea dată în fața protestelor de stradă de la Minsk. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că statul Kazahstan ar putea să-şi rezolve singur problemele şi că este important să nu existe „interferenţe” din exteriorul ţării. Desigur, asta nu înseamnă că Rusia nu ar putea interveni în cazul în care scaunul lui Tokaev se va clătina serios în următoarea perioadă. Uniunea Europeană și Statele Unite ar trebui să își declare solidaritatea cu protestatarii din stradă și să avertizeze regimul Tokaev că orice tentativă de a reprima violent protestele va fi foarte costisitoare.

Momentan, câteva scenarii par plauzibile. La fel ca în Belarus, protestul ar putea pierde tracțiune și s-ar putea stinge în urma unei combinații de reprimare violentă și concesii minore făcute de Tokaev. Pe de altă parte, protestele ar putea crește în amploare tocmai ca urmare a reacției violente a regimului. În acest scenariu, revoltele continuă și cresc în amploare, iar Tokaev este nevoit să facă concesii majore protestatarilor pentru a supraviețui politic. Desigur, la fel de posibil este ca acesta să fie îndepărtat violent de la putere după ce țara cade într-un haos general. Există în continuare mai multe necunoscute și rămâne de văzut ce se va întâmpla în zilele următoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *