Skip to content
Politică

ANALIZĂ Ce se va întâmpla dacă PNRR-ul României va fi respins de Comisia Europeană: Scenariu negru pentru coaliție

Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul României, condus de Florin Cîțu, a ajuns să fie criticat în Europa după ce jurnaliștii germani au descoperit că PNRR-ul redactat de PNL-USRPLUS-UDMR este plin de greșeli și Comisia Europeană nu înțelege proiectele prezentate de oficialii români. Proiectele sunt pline de greșeli, informații false, cifre umflate sau statistici de pe alte continente. Detalii aici.

PNRR-ul României arată ca un document în care s-au pus multe informații greșite sau inutile. România a trimis un PNRR de peste 1200 de pagini pentru 29 de miliarde, în timp ce Italia are 150 de pagini pentru 190 de miliarde. De aici se înțelege că cineva de la București a vrut să îngroape Comisia în hârtii, sperând că nu va citi nimeni tot ce e scris acolo.

Premierul Florin Cîțu a spus că sunt negocieri cu Comisia Europeană și totul decurge bine: Noi aveam un PNRR; în coaliţie s-a decis să fie puţin schimbat (…). Ceea ce pot să vă spun este că va fi aprobat în toamnă, în septembrie. (…) PNRR-ul României este, în totalitate… 95% deja negociat cu Comisia Europeană. Sunt anumite detalii”.

Faptul că se negociază și azi arată că acest Guvern e nu înțelege ce îi cere Comisia Europeană și nu are specialiști pentru scrierea proiectelor europene. Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, nu a avut niciodată un loc important de muncă și nu a coordonat niciun proiect cu un buget impresionant, după cum reiese din CV. Nimic nu-l recomandă pentru responsabilitatea de a coordona fondurile europene.

În cazul în care PNRR-ul României va fi respins, Cristian Ghinea va fi scos vinovat. Doar că aici apare o mare problemă pentru Florin Cîțu: demiterea unui ministru USRPLUS va duce implicit și la ruperea coaliției de guvernare. Ghinea face parte din conducerea USRPLUS și ar deveni a doua mare pierdere pentru partid, după ce premierul l-a demis și pe Vlad Voiculescu.

În pragul alegerilor interne din PNL, Florin Cîțu va fi pus în fața unei situații dificile. Pe de o parte, oamenii din echipa sa vor fi bucuroși să-l dea afară din Guvern pe Ghinea, criticat de Rareș Bogdan:

Dacă Marel Boloș era ministrul Fondurilor Eurpene – sau Investițiilor, sau cum Dumnezeu îi mai tot schimbă numele – vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR și încasam până la sfârșitul lui august banii. Așa, semnăm în septembrie”, a spus europarlamentarul PNL.

Pe de altă, Cîțu ar duce România într-o criză politică deoarece nu ar mai avea cu cine să guverneze. Și acest lucru nu va fi apreciat de mulți liberali care au muncit ani de zile pentru șansa de a guverna. Totodată, inclusiv USRPLUS are alegeri interne și va trebi să reacționeze dacă premierul le demite un alt ministru.

Există scenariul în care Florin Cîțu va încasa această lovitură și va încerca să găsească rapid o soluție pentru eșecul cu PNRR. Doar că până acum a fost un premier absent, un politician care nu-și asumă nimic și din ianuarie e în campanie electorală în PNL pentru a prelua puterea. Cîțu nu și-a asumat nici greșelile echipei sale de comunicare, preferând să își sacrifice un om decât să spună că a fost o greșeală. Loialitatea nu e tocmai una dintre caracteristicile sale.

În cazul în care Comisia Europeană va respinge din nou proiectul României sau va amâna o decizie, atunci ne vom afla în fața unui esec al întregii coaliții de guvernare. 2021 este oricum un an pierdut pentru România și la câte greșeli se fac în proiecte, pare imposibil să atragem toți banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *