Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți, 12 martie, că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, spunând că Europa de Est are o contribuție valoroasă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
Iohannis este în acest moment singurul candidat oficial la șefia NATO, dar zvonurile despre candidatura lui Mark Rutte, unul dintre cei mai longevivi premieri olandezi, au împânzit Europa chiar înainte de anunțul lui Iohannis. Rutte ar fi fost susținut de SUA, precum și de alte state din Europa de Vest.
Cine îl sprijină pe Iohannis
Cum secretarul general al NATO este ales în urma unui proces care implică negocieri diplomatice la cel mai înalt nivel, iar procedura cere o unanimitate din partea statelor membre, Klaus Iohannis are nevoie de acceptul tuturor statelor membre, inclusiv al Suediei, nou intrată în Alianță.
Cu toate acestea, Klaus Iohannis are o șansă importantă pentru că ar putea beneficia de sprijinul statelor membre de pe Flancul Estic al NATO. Statele din această zonă ar putea face front comun și din cauza războiului din Ucraina, care se învecinează cu Flancul Estic al NATO. Așadar, aceste state au tot interesul să prioritizeze o candidatură a unui est european.
Deja știm că statele baltice – Estonia, Lituania și Letonia nu îl sprijină pe Mark Rutte. Ungaria a spus și ea de asemenea, că nu l-ar sprijini pe Rutte. Anunțul a fost făcut de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, chiar înainte de lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis. Recent, premierul Sloveniei, Robert Golob, a lăsat deschisă posibilitatea ca ţara sa să sprijine candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la şefia NATO, deşi iniţial Ljubljana anunţase că îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte.
O altă țară care ar putea sprijini candidatura lui Iohannis este Turcia, a doua putere militară din NATO. Turcia a existat să-și anunțe sprijinul pentru Rutte, iar odată cu intrarea lui Iohannis în cursă, ca alternativă la Rutte, ar putea duce la atragerea sprijinului Turciei. De asemenea, Polonia, Muntenegru, Grecia și Macedonia de Nord și-ar putea anunța cât de curând sprijinul pentru Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis s-a aflat zilele acestea la Bruxelles unde a participat la reuniunea Consiliului European. Este foarte posibil ca președintele să fi discutat, cu această ocazie, cu alți lideri din Europa de Vest despre candidatura sa. Ținând cont de relațiile bune dintre Iohannis și Macron, este posibil ca președintele să poată atrage în perioada viitoare și sprijinul Franței în demersul său.
Momentan, Mark Rutte evită să-și lanseze oficial candidatura. Este posibil ca acesta să tatoneze terenul și să aștepte să vadă ce state îl sprijină oficial pe Iohannis. Președintele României mai are însă un atuu important. În perioada de după declanșarea războiului din Ucraina, NATO s-a arătat mai unită ca oricând. Această unitate ar fi zdruncinată de intrarea în cursă a unui nou candidat, pe lângă Iohannis. Clivajul Est – Vest, prezent în Uniunea Europeană, ar putea fi redeschis în interiorul NATO, într-un moment în care Alianța are un război deschis la granițele sale și se confruntă cu o Rusie revizionistă. Acest lucru i-ar putea determina pe vestici, dar și pe americani să caute consensul și să sprijine candidatura lui Iohannis pentru a nu adânci acest clivaj.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News