Cetăţenii polonezi vor fi invitaţ pe 15 octombrie la urne, în cadrul alegerilor parlamentare. Competiția se anunță a fi una strânsă, iar pentru prima dată după mulți ani, opoziția are șanse reale la o victorie. Iată ce trebuie să știm despre viitorul scrutin din Polonia.
O scenă politică polarizată
Polarizarea este cuvântul cheie atunci când vorbim despre scena politică din Polonia. Patru mari formațiuni politice se luptă pentru putere. Pe de o parte avem Partidul Lege și Justiție (PiS), un partid naționalist care a câștigat detașat alegerile din 2019 (43,6%). De atunci însă partidul a mai pierdut din popularitate, iar în prezent sondajele de opinie îl dau la 36% în intenția de vot a electoratului. Pe locul al doilea în intenția de vot a electoratului se plasează Coaliția Civică (KO), condus de fostul premier polonez și președinte al Consiliului European, Donald Tusk. În 2019 KO a obținut 27,4% în alegeri, dar în prezent se află în ascensiune în intenția de vot a electoratului, fiind clasat pe locul al doilea, cu 29%, la șapte procente în spatele PiS, iar până la alegeriel din octombrie această distanță s-ar putea micșora.
Confederația Libertate și Independență (Konf) se află în acest moment pe locul al treilea în intenția de vot a electoratului polonez, cu 14%. Konf reprezintă extrema dreaptă poloneză care din 2019 și până în prezent și-a dublat electoratul. În 2019, Konf obținea 6,8% în alegeri, dar pe findul crizelor energetice și economice care au lovit Polonia, la fel ca alte state din Europa, extrema dreaptă a început să câștige teren.
Rolul tot mai mare al extremei drepte poloneze
În fine, stânga (Lewica) se află în declin în Polonia. La alegerile din 2019, stânga a reușit să obțină la 12,6%, dar acum în intenția de vot a electoratului se află doar la 9%. Deși polarizarea scenei politice a dus la o creștere a sprijinului pentru principalul partid de opoziție liberal-centrist, KO, partidele de opoziție nu au găsit încă un răspuns eficient la ascensiunea extremei drepte, care ar putea deține rolul de partid-balama dupa alegerile din Polonia, datorită potențialului său de șantaj tot mai mare.
Deși opoziția politică are o șansă importantă la alegerile din octombrie, distanța dintre PiS și KO, reducându-se odată cu trecerea timpului, formațiunea lui Tusk nu va putea să guverneze de una singură, chiar dacă se va plasa pe prima poziție în alegeri. Același lucru este valabil și pentru PiS care nu va mai reuși să repete figura din 2019 și să obțină aproape de una singură o majoritate parlamentară. Prin urmare, ne putem aștepta la un guvern de coaliție în Polonia, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare pentru KO din acest punct de vedere. Ținând cont de rivalitatea cu PiS, KO poate spera, în cazul în care se va plasa pe primul loc în alegeri, doar la o eventuală alianță cu stânga poloneză, asta în cazul în care Lewica va obține suficiente voturi pentru a da o majoritate în alianță cu KO. Pe de altă parte, PiS ar putea forma o coaliție de guvernare cu extrema dreptă poloneză, ținând cont de punctele comune dintre cele două formațiuni – politicile anti-LGBTQ de pildă.
Prin urmare, PiS ar putea continua la guvernare, chiar dacă s-ar clasa pe locul al doilea în alegeri, datorită unei alianțe cu extrema dreaptă poloneză aflată în ascensiune în intenția de vot. În acest moment, cele două formațiuni împreună ar deține exact 50% din voturi, potrivit sondajelor din Polonia. Aceasta nu este însă tocmai o veste bună pentru democrația din Polonia care ar putea regresa după scrutinul din octombrie.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News