ANALIZĂ Ce urmează după retragerea lui Biden și cine i-ar putea lua locul în cursa pentru Casa Albă

Sursa foto- x

Joe Biden a decis să se retragă din cursa prezidențială care va avea loc în luna noiembrie. Președintele SUA a spus că o susține pe Kamala Harris, actualul vicepreședinte. Totuși, asta nu înseamnă că Harris va devenit automat nominalizarea Partidului Democrat.

Iată cum ar putea decurge procesul de alegere a unui nou candidat în cursa pentru Casa Albă

Cine va alege candidatul

Câteva mii de delegați reprezentând alegătorii decid în mod oficial candidatul partidului, indiferent dacă o convenție este deschisă sau nu. De obicei, aceștia aleg câștigătorul alegerilor primare. Dar acum că Biden a ieșit din cursă, toți delegații săi sunt liberi și vor alege singuri un candidat, fără contribuția alegătorilor.

Delegații se angajează să susțină candidatul ales de alegătorii din stat, deși o clauză specială din regulamentul partidului le oferă o mică marjă de manevră. Partidul alocă delegați jurați fiecărui stat sau teritoriu, iar oficialii de stat ai partidului îi împart candidaților.

Jurisdicțiile au criterii diferite, dar, în general, aproape orice alegător înregistrat considerat a fi loial partidului și candidatului poate fi un delegat.

Delegații automați, denumiți adesea superdelegați, sunt liderii de cel mai înalt nivel ai partidului. Ei au acest rol datorită funcțiilor pe care le dețin (sau le-au deținut), iar grupul include foști președinți și vicepreședinți, guvernatori democrați, membri ai Congresului și oficiali ai partidului.

Aceștia nu sunt afiliați niciunui candidat și nu au voie să voteze în primul tur de scrutin la convenție.

Convenție deschisă sau închisă?

Dacă partidul merge mai departe cu un vot virtual planificat, ar putea stabili oficial candidatul înainte ca convenția Partidului Democrat să înceapă la 19 august, iar competiția s-ar încheia.

Biden o susține pe vicepreședintele Harris, ceea ce ar putea înclina puternic balanța spre unitate. Cei aproape 3.900 de delegați ai săi nu ar fi obligați să o susțină pe Harris, dar aceștia au fost aleși pentru loialitatea lor față de el și ar putea fi înclinați să facă ceea ce le cere, în special pentru că ea a fost deja pe lista alegătorilor din alegerile primare.

Votul virtual nu este o parte obișnuită a procesului. Acesta a fost creat în mare parte pentru a-l confirma pe Biden în calitate de candidat înainte de termenul limită de vot din Ohio, care cade înainte de convenția democrată din acest an. Legiuitorii din Ohio au rezolvat problema, dar democrații au planificat să continue oricum cu votul anticipat pentru a evita orice contestație legală.

Trebuie spus că există foarte puțin timp pentru ca partidul să se coalizeze în jurul unui nou candidat. Chiar dacă votul virtual este anulat, partidul ar putea conveni asupra lui Harris înainte de convenție. În acest caz, convenția ar putea fi considerată deschisă din punct de vedere tehnic.

Liderii democrați ar fi motivați să rezolve rapid problema, astfel încât un nou candidat să-și poată începe campania cât mai curând posibil.

Dar dacă nu se ajunge la un consens înainte de sosirea delegaților la Chicago, democrații vor avea prima convenție deschisă din 1968. Dacă istoria se va repeta, ca în 1968, atunci Partidul Democrat ar putea ajunge mai dezbinat ca niciodată în ultimele decenii. Prin urmare, pentru democrați, după retragerea lui Biden, devine esențial un consens cu privire la viitorul candidat.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: