ANALIZĂ Ce urmează pentru pensiile speciale după decizia CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că reforma pentru pensiile speciale ale magistraților este neconstituțională. CCR consideră că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică. De asemenea, judecătorii arată că impozitarea părții necontributive a pensiei de serviciu poate fi posibilă doar dacă se aplică tuturor pensiilor de serviciu, nu doar pentru cele ale magistraților.

„Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.  Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte a unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie”, precizeză judecătorii CCR.

Refacerea proiectului de lege

Ministerul Justiției va trebui să refacă proiectul de lege cu modificările impuse de CCR, dar cea mai grea parte este cea referitoare la recalcularea pensiilor aflate în plată. În PNRR, România s-a angajat să introducă o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și cele aflate deja în plată. De asemenea, tot CE impune ca nicio pensie specială să nu mai depășească valoarea salariului. În prezent, multe pensii speciale sunt mai mari decât salariul pe care îl încasau beneficiarii și va fi nevoie de o recalculare pentru a respecta obligațiile din PNRR.

„Noua legislație va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată (…) Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare”, se arată în PNRR-ul României.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va exista o sesiune extraordinară a Parlamentului, chiar săptămâna viitoare, pentru a propune la vot noul proiect de lege.

„Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR”, a declarat Ciolacu.

Tot premierul a precizat că Guvernul „nu-și permite” să piardă fonduri europene „din cauza pensiilor speciale”. În urmă cu câteva luni, Marcel Boloș anunța că un eșec al reformei pensiilor speciale ar fi o pierdere de 1,4 miliarde de euro din PNRR.

Politologul Cristian Pîrvulescu, într-un interviu pentru PS News, a declarat că oficialii Comisiei Europene vor înțelege argumentele Curții Constituționale și România nu va pierde banii europeni.

„România nu pierde absolut nimic (n.r. din fondurile europene). Cunosc cum funcționează instituțiile de la Bruxelles. În momentul în care vor vedea explicațiile le vor accepta. Am văzut că este o întreagă luptă împotriva pensiilor speciale ale magistraților din Europa. Păi să se mărească salariile și să se schimbe modelul de afaceri din România. Modelul de afaceri din România duce la enorm de multă inegalitate.

Nu afectează problema PNRR-ului faptul că se întâmplă acest lucru. Există niște obstacole constituționale. Eu cred că cei de la Comisia Europeană, care luptă pentru întărirea statului de drept, vor înțelege foarte bine această problemă”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

USR îi atacă pe magistrați

Cristian Pîrvulescu consideră că opoziția, în special USR, a transformat subiectul pensiilor speciale într-un subiect popular. Politologul arată că decizia CCR era una previzibilă și nu va avea consecințe politice.

„Mă îndoiesc că are consecințe politice, pentru că era o decizie așteptată. Opoziția va încerca să o folosească. Nu a fost o surpriză pentru că există și alte decizii ale Curții. Opinia publică nu va fi foarte inflamată, opinia publică este deja mobilizată împotriva magistraților. Din nefericire, USR, care este un partid care a apărat statul de drept, a transformat subiectul pensiilor speciale într-un subiect popular și acum când vede o argumentație legată de statul de drept, vorbește despre interpretări de dincolo de textului Constituției. Domnul Seidler exact asta spunea: Curtea Constituțională apără pensiile speciale ale magistraților dincolo de textul Constituției. Revin, nu este dincolo de textul Constituției. Este o interpretare a textului Constituției și argumentele de acolo m-au convins.

Este un principiu care e pus acolo. Partea de neconstributivitate poate fi taxată, dar trebuie taxată pentru toată lumea care e în situația asta, nu doar pentru magistrați. Altfel spus, și pentru militari, pentru toți cei care au pensii dincolo de contributivitate. Ideea că putem să avem un stat de drept și să avem o luptă eficientă împotriva corupției câtă vreme salariile și pensiile magistraților nu sunt protejate este o iluzie. Reducerea salariilor magistraților sau reducerea pensiilor expune sistemul la un grad mare de corupție”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: