Skip to content
Internațional

ANALIZĂ Ce va face Putin de Ziua Victoriei? Două scenarii

themoscowtimes.com

Astăzi, 9 mai, Rusia sărbătorește Ziua Victoriei, zi națională ce comemorează victoria asupra nazismului în al Doilea Război Mondial. Tradițional, ziua de 9 mai este sărbătorită cu parade militare în Moscova care să transmită în subsidiar și mesajul că Rusia e încă o mare putere, sau cel puțin asta își dorește președintele Vladimir Putin.

Un 9 mai sângeros

Ziua de 9 mai 2022 este însă una atipică. Rusia este prinsă într-o confruntare sângeroasă în Ucraina, iar o încheiere rapidă a luptelor nu se întrevede la orizont. După ce a ordonat declanșarea campaniei militare la sfârșitul lunii februarie, Vladimir Putin a obținut mult mai puțin decât se aștepta. După toate probabilitățile, Putin a mizat pe un atac fulger și pe o victorie rapidă a Rusiei. În schimb, forțele armate ucrainene au rezistat asaltului, iar acum luptele s-au mutat în partea de Sud-Est a Ucrainei. Agențiile de presă din Ucraina susțin că Rusia a pierdut până acum peste 20.000 de soldați. Deși datele ar putea fi ușor exagerate, este clar faptul că Rusia a suferit pierderi uriașe de vieți omenești și tehnică militară. La nivel internațional Rusia este izolată economic, iar finanțele sale sunt la pământ. Șantajul energetic pe care îl practica Putin nu mai are nici un efect după ce europenii au anunțat un embargou asupra importului de petrol din Rusia, embargou ce ar putea fi extins și asupra gazului. Fără piața europeană și cu sancțiuni economice nemaivăzute în istorie, economia Rusiei este în pragul colapsului. Agresiunea lui Putin a avut efectul colateral de a uni Occidentul, un efect colateral neprevăzut de către decidentul politic de la Kremlin.

sursa: Twitter

În linii mari acesta este contextul în care Rusia va sărbători anul acesta Ziua Victoriei.

Ce va face Putin?

Întrebarea e ce va face sau va spune Putin anul acesta de Ziua Victoriei? În 2014, după anexarea peninsulei Crimeea, Putin s-a deplasat în regiune pentru a sărbători Ziua Victoriei. Propaganda de stat de la Moscova a prezentat anexarea peninsulei drept o mare reușită, iar Putin a putut să le ofere naționaliștilor ruși un motiv pentru care să îl susțină în continuare la putere. Anul acesta Putin nu le poate oferi o victorie rușilor, însă șansele sunt să vedem un alt discurs cu tente ultra-naționaliste – referiri la „operațiunile de denazificare” din Ucraina se potrivesc contextului și Putin se poate folosi de această retorică. Obiectivul este acela de a crea un efect de raliere a rușilor în jurul liderului.

sursa: www.themoscowtimes.com

Am putea auzi și referiri la Marele Război Patriotic, așa cum este cunoscut al Doilea Război Mondial în Rusia. Mark Galeotti, cercetător al Rusiei spunea într-un interviu recent că „în mare parte, scopul (lui Putin) a fost acela de a înfășura acest război în mantaua a ceea ce ei numesc Marele Război Patriotic…el (Putin) a vrut (ca războiul din Ucraina) să fie comparabil cu victorie asupra naziștilor”. Cum nu a obținut capitularea Ucrainei și nici controlul Sud-Estului țării, Putin va spune probabil că lupta va continua în Ucraina.

Pe de altă parte, circulă și scenarii chiar mai sumbre, în care Putin ar putea folosi Ziua Victoriei pentru a decreta oficial război Ucrainei și mobilizare generală în Rusia. Politologul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic  a vorbit în cadrul unui interviu recent despre acest scenariu.

„Mai degrabă discutăm scenariile care circulă scenariile în presa rusă independentă care emite din afara Rusiei, pe zona analiștilor militari, experților în Rusia, iar ideea de bază era că la 9 mai Putin poate să declare mobilizarea generală – adică trebuie să declari stare de război, apoi mobilizare generală pentru că Rusia nu mai are resurse, nu mai are soldați să trimită pe front și Putin ar avea nevoie de acest exercițiu administrativ – să spui că e mobilizare generală pentru ca să poți trimite în teatrul de operațiuni iar zeci de mii de oameni. Deocamdată Putin nu are de unde să-i scoată”.

Indiferent ce va spune Putin pe 9 mai, un lucru pare sigur: războiul din Ucraina nu pare că se va termina prea curând, dimpotrivă, am putea asista la intrarea într-o nouă fază, una mult mai sângeroasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *