Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cifrele lui Florin Cîțu vs realitatea cotidiană. România, țara cu mari inegalități sociale și sărăcie

Inquam Photos / Octav Ganea

Zilele acestea, premierul Florin Cîțu a fost prins de câteva ori în offside. Două declarații au fost printre cele mai controversate. În primul rând, Florin Cîțu a fost întrebat dacă știe cât costă o franzelă, în contextul în care premierul spunea anterior că salariile în România au crescut, chiar dacă a crescut și inflația. Aceasta este una dintre întrebările clasice puse politicienilor, însă răspunsul premierului nu a fost cel mai inspirat. „Nu mănânc pâine. Am fost în piață”, a spus premierul, încercând să se eschiveze. Declarația premierului a fost imediat criticată.

A doua declarație controversată a premierului a fost făcută la scurt timp. El a spus că România nu mai este o țară a celor cu salarii mici și că sunt tot mai multe venituri mari, nete, în euro. “Mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net și cum crește ponderea celor care au peste 1000 de euro net. România nu mai e o țară a celor cu salarii mici”, a spus Florin Cîțu. Din nou, declarația sa a stârnit mai multe reacții. Printre acestea, a fost și reacția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a spus că „România reală este reprezentată de restul de 99% de români pe care Cîțu nu îi vede!”.

România, printre cele mai mici salarii din Europa

Într-adevăr, privind în ansamblu și comparativ lucrurile, declarațiile premierului sunt cel puțin curioase. Potrivit Oficiul European de Statistică (Eurostat), România și Bulgaria aveau cele mai mici salarii medii din UE la nivelul anului 2018. La polul opus se aflau țări precum Danemarca sau Luxemburg, cu venituri medii de aproape 10 ori mai mari. Procentul de 1% enunțat de premierul Florin Cîțu nu reprezintă nici pe departe un eșantion reprezentativ pentru țara noastră. În 2018, câştigurile salariale medii lunare la nivelul UE variau de la 4.057 euro în Danemarca şi 3.671 euro în Luxemburg, la 700 de euro în România și 442 de euro în Bulgaria.

Așadar, salariile de peste 3.000 de euro despre care vorbea premierul, reprezintă mai degrabă excepția, decât regula într-o Românie care se află la coada Uniunii Europene în ceea ce privește câștigurile populației. Mai mult decât atât, lucrul acesta ar putea ascunde în realitate o problemă și mai gravă.

Inegalitatea socială din România

Faptul că 1% din populația României, câștigă venituri de peste 3.000 lunar, comparativ cu un salariu mediu lunar de peste 4 ori mai mic, arată că inegalitățile sociale din România sunt foarte mari și se adâncesc, lucru care în sine ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru oricine. Indexul Gini, cel care măsoară inegalitatea veniturilor disponibile ale populaţiei, atingea în 2018 pragul de 35,8 în 2018 crescând de la 34,7, cât era în 2016, în timp ce media statelor UE se situa la 30,8. Acest indicator poate lua valori între 0 şi 100, unde 0 reprezintă o egalitate perfectă a veniturilor, iar 100 reprezintă o inegalitate perfectă a veniturilor. Astfel, inegalitatea socială în România s-a adâncit în intervalul 2016 – 2018, iar indiciile sunt că următoarele date vor arăta o inegalitate și mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus.

La nivelul Uniunii Europene, România are unul dintre cei mai mari coeficienți de inegalitate socială, în condițiile în care cei mai bogaţi 20% dintre români câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci 20% dintre aceștia. Declarațiile premierului nu reflectă așadar realitatea. Florin Cîțu ar fi trebuit să urmărească cu totul alți indicatori. Dacă ar fi făcut lucrul acesta, cu siguranță ar fi ajuns la concluzia că imaginea nu este nici pe departe una atât de optimistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *