Vestea morții liderului opoziției ruse a fost comunicată vineri de oficialii penitenciarului siberian, unde Navalnîi fusese transferat anul trecut pentru a-și ispăși cei aproape 30 de ani de închisoare, scrie cotidianul rus Kommersant. Nu a fost precizată deocamdată o cauză oficială a morții, iar avocatul lui Navalnîi a anunțat că miercuri, acesta se simțea bine. Mai mulți lideri și oficiali occidentali au reacționat acuzând Rusia, acuzații pe care reprezentanții Moscovei s-au grăbit să le respingă.
Născut în 1976, Alexei Navalnîi și-a început cariera în domeniul dreptului, dar a atras atenția publicului odată cu lansarea blogului său anticorupție în 2008. A devenit rapid cunoscut pentru dezvăluirile sale privind corupția în rândul oficialilor guvernamentali și a companiilor rusești și cu timpul acesta s-a conturat ca unul dintre principalii critici ai dictatorului rus, Vladimir Putin.
Proteste și candidatura la Primăria Moscovei
În 2011-2012, Navalnîi a devenit o figură cheie în mișcarea de protest împotriva regimului lui Putin, atrăgând masele în stradă pentru a cere mai multă transparență și justiție. Chiar dacă nu a reușit să câștige funcția de primar al Moscovei în 2013, sprijinul său a reflectat nemulțumirea tot mai crescută față de conducerea actuală.
Încarcerat de nenumărate ori de către autoritățile ruse, subordonate direct lui Vladimir Putin, Navalnîi a continuat să servească drept simbol și inspirație pentru mase, raliind în jurul său zeci de mii de oameni care se opuneau regimului. După asasinarea lui Boris Nemțov în 2015, Navalnîi a continuat în mod curajos să reprezinte în stradă interesele cetățenilor ruși care voiau democratizarea țării.
Otrăvirea și reîntoarcerea în Rusia
În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Novichok, un incident care a declanșat indignarea la nivel global. După ce s-au confruntat cu o presiune internațională de amploare, autoritățile de la Moscova au acceptat într-un final plasarea lui Navalîi într-un spital european, unde să primească îngrijirile medicale necesare. Transportat în Germania pentru tratament, unde autoritățile au confirmat natura otrăvirii, Navalnîi și-a revenit în mod miraculos după luni de luptă pentru viața sa.
Cu toate acestea, opozantul rus a decis să se reîntoarcă în Rusia, sfidând în felul acesta regimul lui Putin. Întoarcerea lui Navalnî în Rusia în ianuarie 2021 nu a fost lipsită de dramatism. Activistul a fost arestat imediat la sosire și condamnat la închisoare, într-un proces de tip stalinist, pentru presupuse încălcări ale termenilor eliberării sale condiționate. Această decizie a stârnit un val de proteste în întreaga țară și a adus sub lumina reflectoarelor încă o dată condițiile politice din Rusia.
Din momentul plasării sale în arest și a condamnării la 19 ani de închisoare, soarta lui Navalnîi a devenit incertă. Autoritățile ruse au încercat să șteargă din conștiința publicului rus imaginea lui Navalnîi. Au reușit parțial din cauza războiului din Ucraina care avea să acapareze total după februarie 2022 agenda publică din Rusia, dar și la nivel global. Între timp Navalnîi era plasat într-o colonie penală în Siberia, în realitate un gulag de tip sovietic. Ulterior, acesta avea să fie transportat într-o altă colonie penală în apropierea cercului Arctic. După toate probabilitățile, acesta este locul în care disidentul rus și-a trăit ultimele clipe.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News