ANALIZĂ Cine câștigă și cine pierde de pe urma scandalului azilelor groazei

azil
Sursa foto: freepick

Un sondaj recent realizat de CURS pe tema „azilelor groazei” – scandalul condițiilor jalnice din căminele pentru bătrâni sau pentru persoane cu dizabilități – scoate la iveală percepția opiniei publice cu privire la cine anume poartă responsabilitatea pentru evenimentele petrecute în respectivele centre.  Astfel, potrivit cercetătorii sociologice, părerile românilor sunt foarte împărțite.

La întrebarea „În scandalul privind azilele de bătrâni din Voluntari, cine credeți că este principalul vinovat?”, românii răspund în felul următor: 22% – cei responsabili direct de azile; 18% – organele de control; 16% – autoritățile locale din Voluntari; 15% – guvernul, ministerele (Cine din Guvern este principalul vinovat? PSD+PNL – 31%, PNL – 17%, PSD – 10%, Altcineva – 5%, Nu știu/ Nu răspund – 37%); 14% – Toată lumea; 5% – Politicienii, clasa politică, partidele (Care partid este cel mai vinovat? Toate -43%, PSD – 19%, PNL+PSD – 5%, Nu știu/ Nu răspund – 33%); 4% – Nu am auzit de acest scandal; 1% – Altcineva; 5% – Nu știu/ Nu răspund.

Imaginea Gabrielei Firea

Una dintre principalele figuri ale scandalului a fost Gabriela Firea. Aceasta a fost asociată cu scandalul respectiv prin intermediul unor figuri apropiate de fostul edil general al Bucureștiului. De pildă, sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, a lucrat la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Voluntari din aprilie până în decembrie 2021, când a devenit chiar șefă de serviciu în cadrul instituției din subordinea cumnatului său, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari. Perioada în care aceasta a lucrat în instituție coincide cu perioada efectuării a 7 controale de către colegii săi într-unul dintre centrele Cristinei Dumitra. În aceste 9 luni, colegii Nelei Vica Andrieș au efectuat 7 controale într-unul dintre centrele Cristinei Dumitra, o parte dintre centrele pentru persoane vulnerabile din Ilfov, investigate în prezent de DIICOT. Rezultatele acestor controale rămân necunoscute. Cert este că centrul Cristinei Dumitra a continuat să funcționeze, chiar dacă anterior, în perioada februarie 2020- martie 2021, în acest centru au murit cel puțin 21 de oameni.

În acest context, Firea a fost nevoită în final să își depună mandatul pentru a dezamorsa o parte din scandalul care începuse să se răsfrângă la adresa Partidului Social Democrat. Într-un interviu recent, Firea a continuat să se apere, spunând că este complet nevinovată, dar a demisionat pentru ca premierul să poată lucra în linişte proiectele economice şi sociale bune pentru români. Întrebată dacă acest scandal a scos-o din politica mare, Gabriela Firea a spus că „acest lucru îl vor decide românii, bucureștenii, cetățenii în general, în ce măsură vor mai da un vot în anul electoral care urmează”.

Informațiile din sondajul CURS ne arată că fostul edil al Bucureștiului a ieșit relativ bine din scandal. Ea nu este percepută de opinia publică drept unul dintre principalii vinovați pentru situația din azilele respective, iar pasul în spate făcut de Firea ar putea fi chiar un avantaj pentru aceasta în contextul unei posibile candidaturi la alegerile locale din 2024. Deși unii observatori ai scenei politice din țară s-au grăbit să concluzioneze că cariera politică a Gabrielei Firea s-a încheiet după demisia de la conducerea Ministerului Familiei, în final ceea ce contează este percepția opiniei publice.

Imaginea PSD

Imaginea PSD a ieșit însă ceva mai pătată din acest scandal, comparativ cu imaginea personală a Gabrielei Firea. Potrivit sondajului 15% dintre respondenți arată cu degetul spre guvern și ministerele aferente, iar dintre aceștia 10% îi identifică drept vinovați direcți pe social democrați. Cu alte cuvinte, imaginea PSD a ieșit ușor șifonată din scandalul azilelor. Lucrul acesta, coroborat cu erodarea treptată a partidelor aflate la guvernare, ar putea avea o serie de consecințe electorale în anul 2024.

Cum competiția electorală este adesea un joc de sumă nulă, când partidele aflate la putere pierd, opoziția câștigă. Unul dintre marii avantajați ai scandalului respectiv este AUR. Paridul lui Simion beneficiază și de faptul că nu s-a aflat încă la guvernare. Prin urmare, beneficiază de un capital de încredere din partea unui segment al electoratului.

În final, așa cum o demonstrează datele sondajului, scandalul azilelor nu a făcut decât să scadă și mai mult încrederea românilor în instituțiile statului, o încredere care se află deja de ceva timp la cote alarmant de joase.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: