ANALIZĂ Cine câștigă și cine pierde de pe urma unei prezențe mari la urne în alegerile legislative

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prezența la vot la alegerile parlamentare din România a înregistrat o dinamică semnificativă până la ora 16:00, cu peste 6,7 milioane de voturi exprimate în țară și aproape 500.000 de oameni în străinătate. Cu o prezență totală de 37,66%, cifrele arată o mobilizare peste așteptări, depășind mobilizarea de la ultimele runde de alegeri legislative. Ce înseamnă această participare ridicată și ce partide ar putea fi avantajate sau dezavantajate?

Prezența ridicată: Ce semnale transmite electoratul?

Alegerile parlamentare sunt, de regulă, marcate de o prezență mai scăzută decât cele prezidențiale, ceea ce favorizează de obicei partidele bine organizate, cu baze electorale loiale. Totuși, o participare mai mare la urne, ca cea observată până la această oră, ar putea indica o dorință mai puternică de schimbare sau un interes crescut pentru problemele naționale.

Mobilizarea în diaspora este și ea un factor cheie. Cele aproape jumătate de milion de exprimate în străinătate până la ora 16:00 sugerează un interes major din partea comunităților românești din afara țării, care tind să susțină fie partide pro-reformiste și pro-europene, fie partide anti-sistem, în detrimentul formațiunilor tradiționale.

Partidele avantajate de o prezență ridicată

USR

O prezență ridicată la vot este de obicei în beneficiul partidelor reformiste și orientate spre tineri. USR, care atrage un electorat urban, educat și conectat la problemele actuale, ar putea capitaliza pe baza acestui val de participare. În plus, susținerea din diaspora, de unde USR a obținut rezultate bune în trecut, poate reprezenta un avantaj semnificativ.

AUR, SOS și POT

Partidele radicale din zona extremei drepte precum AUR, SOS și POT ar putea beneficia și ele pe urma unei mobilizări masive la urne. AUR a demonstrat o capacitate surprinzătoare de mobilizare a unui electorat naționalist și conservator la alegerile prezidențiale, iar structurile din teritoriu s-au mobilizat și la aceste alegeri. O prezență ridicată poate însemna și atragerea unor votanți nemulțumiți, care caută alternative la partidele consacrate, de aceea nu ar fi exclus ca AUR să obțină un scor mare, iar partidele SOS și POT să facă pragul electoral de 5% necesar pentru intrarea în Parlament.

PNL

Ca principal partid aflat la guvernare, PNL beneficiază de susținerea unei părți importante a electoratului tradițional, dar și de un segment care apreciază stabilitatea și politicile pro-europene. O prezență ridicată, în special în urbanul mare, ar putea întări poziția liberalilor. Cu siguranță liberalii vor obține un scor mai mare la aceste alegeri decât la alegerile prezidențiale unde PNL nu a reușit o mobilizare masivă a electoratului pe fondul unei polarizări extreme.

Partidele dezavantajate de o prezență mare

PSD

PSD se bazează pe un electorat fidel, dar mai în vârstă, care este, de regulă, cel mai activ în condiții de prezență scăzută. O mobilizare ridicată a tinerilor și a votanților din urban poate reduce influența votului tradițional din mediul rural, afectând scorul social-democraților. Aceștia își mobilizează segmentul tradițional de votanți și, așa cum am văzut la rundele precedente de alegeri legislative, atunci când s-a înregistrat o prezență scăzută la vot, social democrații au obținut de fiecare dată peste 30 de procente. De data aceasta însă PSD ar putea obține mai puține puncte procentuale, pe fondul unei mobilizări masive.

UDMR

UDMR, care depinde aproape exclusiv de electoratul maghiar, are de suferit într-un context de prezență mare, când voturile comunității pe care o reprezintă devin mai puțin semnificative în raport cu totalul voturilor exprimate. Ținta UDMR este pragul de 5% pentru intrarea în Parlament, însă calculele se complică pentru partidul condus de Kelemen Hunor pe fondul unei prezențe ridicate la urne pentru că este mai simplu să obții 5% dintr-un total de 4 milioane de voturi, de pildă, decât 5% dintr-un total de 8 milioane de voturi.

Românii din diaspora reprezintă un electorat distinct, care favorizează de regulă partidele anti sistem. Prezența lor ridicată poate dezechilibra calculele partidelor tradiționale, în special în contextul unui vot de protest împotriva partidelor dominante. Prezența ridicată la vot reflectă o mobilizare importantă a electoratului, ceea ce poate fi un semn al nemulțumirii față de statu-quo-ul politic sau al unui interes mai mare pentru schimbare.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: