Skip to content
Externe

ANALIZĂ Cine este Amrullah Saleh, omul în jurul căruia se organizează noua rezistență anti-talibană din Afganistan

adevarul.ro

În vara anului 2001, un tânăr afgan de 28 de ani pe nume Saleh zbura la Frankfurt pentru o întâlnire cu un ofițer CIA, cunoscut drept „Phil”. Saleh era omul de legătură al legendarului luptător de gherilă Ahmad Shah Massoud, cel care organizase o rezistență militară împotriva talibanilor și a grupării al-Qaeda, care opera nestingherită în Afganistan, având sprijinul direct al talibanilor. De ani buni, CIA antrenase și sprijinise cu echipament non letal rezistența anti-talibană condusă de Massoud în valea Panjshir din Afganistan. Saleh urma să primească de la ofițerul CIA aflat în Frankfurt mai multe perechi de ochelari cu vedere nocturnă care urmau să fie folosiți de trupele de gherilă ale lui Massoud în confruntarea cu talibanii. Potrivit politicilor administrațiilor Clinton și mai apoi Bush, CIA nu putea furniza decât echipament non letal către rezistența anti-talibană, prin urmare nu putea trimite arme și muniție. Din Frankfurt, Saleh urma să ajungă la Tașkent, în Uzbekistan, iar de acolo urma să fie transferat la Dușanbe, în Tadjikistan. În final, Saleh urma să ajungă cu echipamentul în valea Panjshir din Afganistan.

Amrullah Saleh și viitorul Afganistanului

Acesta a fost modul în care forțele din rezistența anti-talibană au operat ani de zile până la atentatele de la World Trade Center din septembrie 2001. Cu câteva zile înaintea atentatelor, Ahmad Shah Massoud avea să fie asasinat de doi atentatori sinucigași din al-Qaeda, care se prezentaseră drept jurnaliști cu pașapoarte belgiene, veniți să îl intervieveze pe legendarul luptător anti-taliban. După atentatele teroriste, Statele Unite au decis să intervină militar în Afganistan pentru a distruge gruparea al-Qaeda și a deposeda de putere regimul taliban care le oferise sprijin teroriștilor conduși de Osama bin Laden. Talibanii nu au fost însă niciodată învinși complet. După invazia militară americană, aceștia s-au organizat la rândul lor în gherile, bucurându-se de siguranța oferită de zona semi-autonomă de pe teritoriul Pakistanului, cunoscută drept Regiunile Tribale Administrate la Nivel Federal. La aproape 20 de ani de la intervenție, Statele Unite se retrag, iar talibanii se reîntorc la putere.

Amrullah Saleh este în prezent prim-vicepreşedintele Afganistanului și omul în jurul căruia pare a se construi noua rezistență anti-talibană după retragerea trupelor americane din Afganistan. Crescut la Kabul și provenit dintr-o familie săracă din valea Panjshir, Saleh a devenit orfan la vârsta de 7 ani, fiind cel mai mic dintre cei 5 frați ai săi. Ca mulți afgani care experimentaseră ocupația sovietică, Saleh era familiarizat cu violența politică. Unul dintre frații săi a dispărut, fiind executat de o grupare necunoscută. Un altul, pilot, avea să fie asasinat în Kandahar. La vârsta de 22 de ani, Saleh s-a alăturat rezistenței anti-talibane conduse de Ahmad Shah Massoud și din acel moment a fost dedicat în permanență luptei împotriva talibanilor. Acum, valea Panjshir se transformă din nou în centrul principal de rezistență anti-talibană, iar perspectivele unui război civil nu sunt atât de îndepărtate. Amrullah Saleh ar putea deveni figura unificatoare a luptei anti-talibane, iar Statele Unite s-ar putea întoarce la un mod de operare similar cu cel de dinainte de atentatele teroriste de la World Trade Center, oferind sprijin forțelor din rezistența anti-talibană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *