Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cine este Cristi Dănileț, propunerea USR pentru CCR. De ce fostul membru CSM are șanse minime să ajungă la Curtea Constituțională

MagnaNews

Curtea Constituțională urmează să schimbe în perioada următoare numai puțin de trei judecători. Printre numele vehiculate este și cel al lui Cristi Dănileț, care este propunerea USR. „Este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiția. CCR are nevoie de un judecător liber, independent și pro-european, nu de Valer Dorneanu, omul propagandei Sputnik”, scrie USR pe Facebook.

Cine este Cristi Dănileț

De profesie judecător, Cristi Dănileț a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii între ianuarie 2011 – ianuarie 2017. Între ianuarie 2005 și mai 2007, Dănileț a fost detașat la Ministerul Justiției, fiind numit consilier al ministrului justiției din acea vreme, Monica Macovei.

Dănileț este cunoscut și pentru că a inițiat mai multe proiecte civice și de educație judiciară. De pildă, Dănileț a înființat organizație „SoJust”. Despre „SoJust”, Dănileț declara în 2009 că dorea să redacteze o “strategie de consolidare a justiției pentru următorii ani”. Între timp, Dănileț s-a mai implicat în alte organizații non-profit/non-guvernamentale, precum VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie sau Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). În cazul VeDem Just, Dănileț este membru fondator. Scopul declarat al organizației este acela de a proteja “libertatea, democrația, statul de drept, buna guvernare, drepturile și libertățile fundamentale ale omului”. În cadrul VeDem Just, Dănileț desfășoară și programul „educația juridică pentru elevi”. În cazul ICDE, Dănileț este vicepreședinte.

Numele lui Dănileț a fost legat și de o serie de scandaluri publice. De pildă, în 13 decembrie 2021, Consiliul Suprem al Magistraturii l-a exclus din magistratură. Motivul era legat de două filmulețe publicate de Dănileț pe TikTok. De altfel, subiectul excluderii a stârnit o controversă puternică. CSM considera că cele două filmulețe înfățișează o „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Pe de altă parte, Dănileț spunea că filmulețe în cauză reflectă viața sa privată și nu au legătură cu justiția. Chestiunea în cauză a stârnit o discuție în spațiul public în legătură cu viața privată și limitele acesteia.

Pe lângă filmulețele postate pe rețelele de socializare, în trecut Dănileț a mai fost surprins în ipostaze dezinvolte. În 2017, la Festivalul de Artă şi Cultură Urbană din Vatra Dornei, judecătorul s-a urcat pe scenă și a fredonat piese rock.

În trecut, Dănileț a criticat membri CCR. În iunie 2021, CCR a decis cu o majoritate de 7-2 că Secția Specială de anchetare a magistraților este constituțională, iar desființarea ei nu poate fi decisă decât de Parlamentul României. ICDE, organizația în care Dănileț era vicepreședinte dădea un comunicat public în care cerea “demisia membrilor CCR care aruncă afară România din Uniunea Europeană”, spunând că “este o înșiruire de sofisme menite să arunce în aer ordinea de drept european”.

Revenind la chestiunea numirii unor noi judecători CCR, Cristi Dănileț posta pe pagina sa de Facebook un mesaj care părea a fi mai degrabă o autopropunere pentru CCR: “ Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani. Nu aș spune <<nu>> dacă mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de <<contract>>”.

Dănileț pare a avea însă șanse mici. Procedura implică o propunere venită din partea președintelui Iohannis, și alte două propuneri din partea Camerei Deputaților, respectiv a Senatului. În ambele camere însă coaliția PSD-PNL-UDMR deține majoritatea. Prin urmare, Dănileț ar trebui să fie agreat mai degrabă de către aceștia, decât de către USR, formațiunea care a înaintat propunerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *