ANALIZĂ Cine este Cristian Popescu Piedone, unul dintre cei mai controversați oameni politici din România

CRISTIAN POPESCU PIEDONE. INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, spune că este hotărât să candideze la Primăria Capitalei și nu are de gând să se retragă. De altfel, un sondaj recent publicat de INSCOP, arată că Piedone ar avea o șansă bună dacă ar candida împotriva lui Nicușor Dan și a Gabrielei Firea. Totuși, nu avem încă în față un tablou complet al alegerilor locale, astfel că nu știm cu exactitate cine vor fi toți competitorii.

Ceea ce știm însă e că Cristian Popescu Piedone vine cu o moștenire complicată în urma sa. De aici probabil și reticența unor partide precum PSD și PNL de a-l lua în calcul drept candidat comun.

Controversele din jurul lui Cristian Popescu Piedone

Cristian Popescu Piedone este unul dintre oamenii politici români cei mai controversați. După căderea regimului comunist, în anii ’90, Popescu Piedone făcea comerț în Buucrești, acolo unde își deschisese un restaurant – Ciocârlia, pe cheiul Dâmboviței. În anii ’90, mai exact 1998, Piedone începe și facultatea – Universitatea „Petroșani”, pe care o termină în 2002, cu licența în Științe Economice. Tot în anii ’90, Piedone decide să intre în politică. Între 2000 acesta ajunge consilier general și inspector la Primăria Sectorului 6, funcție pe care o deține până în 2004.

În 2008, Piedone face marele salt în politică, ajungând primar al Sectorului 4 din Capitală. În 2012 Piedone obține un nou mandat după ce obține un scor record (80%) și o devansează categoric pe principala sa contracandidată, Sulfina Barbu care ia doar 10%. De data aceasta însă Piedone nu își duce mandatul până la capăt pentru ca va izbucni scandalul Colectiv.

În seara zilei de 30 octombrie 2015, clubul Colectiv a fost cuprins de un incendiu devastator în timpul unui concert, lucru care a dus la moartea a 64 de persoane și rănirea altor sute. Incendiul a fost declanșat de artificii utilizate în mod necorespunzător, iar ancheta ulterioară a scos la iveală numeroase deficiențe în domeniul siguranței și al respectării normelor de construcție.

Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a fost criticat și acuzat că ar fi acordat autorizații de incendiu unor localuri și cluburi (precum Colectiv) care nu respectau de fapt normele ISU. Scandalul din jurul incendiului de la Colectiv a în cele din urmă la demisia lui Piedone din funcția de primar, sub presiunea publică și în urma protestelor de masă care au avut loc în întreaga țară.

Scandalul Colectiv a fost punctul de cotitură în cariera și viața lui Cristian Popescu Piedone, marcând începutul unei perioade de controverse și dezbateri aprinse în jurul acțiunilor și responsabilităților sale în calitate de edil. Dispariția lui Piedone din viața politică a fost însă una temporară. După ce spiritele s-au mai calmat, Piedone a revenit în competiția electorală din 2020, candidând de data aceasta pentru funcția de edil la Sectorul 5 al Capitalei. Astfel că, la scrutinul din toamna lui 2020, Piedone avea să se impună, depășindu-l pe candidatul PSD, Daniel Florea și pe candidatul susținut de PNL și USRPLUS, Cristian Băcanu.

Revenirea lui Piedone în viața publică nu a durat însă foarte mult. În data de 12 mai 2022, Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu la primăria Sectorului 4 în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. Dar, după aproximativ un an de zile, în vara lui 2023, Piedone va fi eliberat, obținând anularea sentinței din dosarul Colectiv, printr-o cale extraordinară de atac admisă de magistrați.

Astfel că acesta s-a întors la Sectorul 5 de unde și-a anunțat recent intenția de a candida la alegerile din 2024 pentru Primăria Capitalei.

Potrivit declarației sale de avere, Piedone are 4 terenuri intravilane în Bragadiru, obținute între 2008 și 2009, o casă de locuit în București, trei autoturisme – un Mercedes, un Cadillac și un Oldmobil din 1959. În conturi, Piedone spune că are 50.000 de euro și 691 de dolari.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: