ANALIZĂ Cine este Sorin Constantinescu, milionarul cu afaceri în domeniul păcănelelor, intrat în AUR

Sorin Constantinescu
Sorin Constantinescu - AUR

Zilele acestea, AUR și-a anunțat noile achiziții. Printre personajele nou intrate în partidul lui George Simion se află și Sorin Constantinescu, fondatorul unei companii de jocuri de noroc. Momentul reprezintă o premieră deoarece este pentru prima dată când un reprezentant de frunte al industriei jocurilor de noroc și păcănelelor intră în politica mare.

De la afaceri în anii ’90, la influență politică

Sorin Constantinescu operează o companie de consultanță în domeniul jocurilor de noroc – Gaming Consulting – și e și președintele unei asociații sectoriale, care face lobby pentru industrie. Cariera, la fel ca și averea și-a construit-o treptat, imediat după Revoluție.

Ieșit de pe băncile Facultății de Construcții din Timișoara, Constantinescu a făcut primii bani în Serbia, în domeniul construcțiilor apoi a achiziționat aparate de poker electronic. Conform declarației sale pentru financialintelligence.ro, în 1990 afaceristul câștiga 30.000 de euro pe lună, ceea ce pentru vremea respectivă reprezenta o sumă fabuloasă. Nu este de mirare că acesta a ajuns să acumuleze o avere uriașă, diversificându-și activitățile și ajungând să investească în imobiliare.

Constantinescu a debutat în afacerea „păcănelelor” cu pași mici, reușind să își construiască un adevărat imperiu. În 1993 compania pe care o conducea avea deja peste 100 de aparate de poker electronic. De asemenea, potrivit presei, în 1993 acesta a fost sprijinit legal prin Comisia de Jocuri înființată de Ministerul Finanțelor. Nu este de mirare că Sorin Constantinescu a ajuns să acumuleze până azi o avere uriașă. Potrivit presei, afaceristul are un garaj impresionant de masini, din care iese in evideinta un Lamborghini Urus, de peste 400.000 de euro.

Nu este de mirare că omul de afaceri a început să se intereseze de zona politică. În 2020, fostul premier Ludovic Orban l-a angajat pe Sorin Constantinescu pe post de consilier pe probleme legate de industria jocurilor de noroc. Influența acestuia nu a dispărut după plecarea lui Ludovic Orban. În toamna acestui an, Constantinescu a fost vizat de premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că acesta l-ar fi șantajat din cauza unui proiect împotriva industriei de jocuri de noroc.

„Tot mă întrebam care din pachetul ăsta de legi deranjează cel mai mult sau care măsură. Niciuna nu aduce falimentul băncilor. Cred că pachetul în ceea ce privește sistemul de funcţionare a jocurilor de noroc. Cred că acolo am deranjat cel mai mult şmecheria. E unul Sorin, una Odette, tot ne caută prin interpuşi şi nu ştiu cum să ajungă la noi, să nu cumva să facem ordine şi serverele acestor jocuri de noroc să fie în instituţia Jocurile de Noroc, şi nu în alte ţări sau în offshore-uri”, a declarat Ciolacu în septembrie.

„Dar să știți că ei nu se opresc aici. Să îți fie frică de ceea ce pot inventa despre dumneavoastră. De aceea, eu consider că deja am ajuns într-o formă de șantaj. Și, în calitatea mea de prim ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii și de un șantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător, că nu știu ce Sorin stă la masă cu liderul populiștilor, astăzi. Fiindcă sunt foarte determinat să duc tot ceea ce am început la capăt”, a mai spus Ciolacu.

Sorin Constantinescu decide să continue așadar pe calea politicii, de data aceasta de partea AUR.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL