ANALIZĂ Cine se teme de eliminarea facilităților fiscale

Sursa foto: zf.ro

Disputată în nenumărate rânduri și în birourile guvernului, și în spațiul public, tema eliminării facilităților fiscale din IT, agricultură și construcții e departe de a se fi terminat. Săptămâna trecută, mai mulți reprezentanți ai acestor industrii spuneau că, dacă aceste facilități vor fi eliminate, România riscă să se confrunte cu un nou exod al forței de muncă din aceste sectoare de activitate.

Pentru sectorul IT, facilitățile fiscale durează din 2001. Acestea au fost implementate pentru retenția în țară a forței de muncă din acest domeniu. Specialiștii din IT sunt scutiți de impozitul pe venit. Un începător în această industrie câștigă 4000 de lei net, iar salariul unui specialist poate să ajungă și la 20.000 de lei pe lună.
Nemulțumiri pe bandă rulantă

În plus, IT-iștii spun că, pentru ei, eliminarea facilităților fiscale ar însemna exodul, în cele mai multe cazuri.

În agricultură nu se plătesc constribuțiile pe venit, contribuțiile sociale la sănătate și nici contribuțiile la pensiile private.

Fermierii, care, și așa, sunt într-o mare criză de mână de lucru, spun că, dacă guvernul ar decide eliminarea acestor facilități, ei ar trebui să le scadă salariile angajaților cu 500 de lei. Din nou, le e teamă că, în aceste condiții, anagații vor migra înspre alte domenii.

În construcții, salariul minim este de 4000 de lei brut. Patronatele din construcții spun că, în condițiile eliminării facilităților fiscale, salariile vor scădea cu 10-30%, în condițiile în care brutul va rămâne același, ceea ce va duce, și aici, la un blocaj al proiectelor.

Un scurt remember

Pe de altă parte, premierul Marcel Cioloș spunea, săptămâna trecută, că perioada „excepțiilor peste excepții” s-a încheiat, avansând ideea că fiecare categorie profesională trebuie să aibă aceleași contribuții.

Ministrul Boloș, de la Finanțe, a ieșit și el cu o declarație, în care spunea că va propune Coaliției eliminarea unor facilități fiscale, începând cu 1 septembrie, pentru a acoperi deficitul de la bugetul de stat. În tandem cu Ciolacu, Boloș spunea și el că nu se poate vorbi de o categorie profesională care să fie tratată diferit față de o alta.
Mai mult decât atât, avansează argumentul suprem: eliminarea facilităților fiscal din aceste domenii de activitate face parte din jaloanele PNRR.

„Această facilitate fiscală este prevăzută cu subiect și predicat în PNRR ca să fie eliminată. Problema pe fond este că a devenit această modalitate de a te încadra în categoria microîntreprinderilor a devenit deja ca și la corporațiile transnaționale o modalitate de optimizare fiscală. Toți ajung să fie microîntreprinderi și în acest fel să plătească 1% pe cifra de afaceri. […] Noi în momentul de față avem plafoane diferite, dacă discutăm de TVA plafoane de 300.000 de lei, ca să devii plătitor de TVA. Dacă discutăm de plafon pentru microîntreprinderi, e de 500.000 de euro. Nu mai putem merge la infinit cu plafoane diferite, situații diferite pentru ceea ce înseamnă tratamentul egal al contribuabililor. Pierdem mulți bani din aceste optimizări fiscale”, a spus el.

Dar aceste facilități, scrie în PNRR, va trebui să fie eliminate nu în acest an, ci până în 2026.

Iată ce spune Boloș:

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal-bugetară foarte important pentru România. (…) Propunerea cu care vom merge și o vom supune la vot coaliției va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem trei mari beneficiari: IT, agricultură și construcții”, a spus Boloș.

Federația Generală a Sindicatelor „Familia” din construcții a cerut în mod oficial Guvernului să renunțe la ideea eliminării facilităților fiscale din acest sector.
Sindicatele spun: 1) că există riscul unui nou exod către străinătate și 2) amenință cu proteste, în caz contrar.

Cât costă facilitățile fiscale bugetul de stat

Potrivit ultimelor date, cheltuielile fiscal au fost estimate la 65,08 miliarde de lei (4,7% din PIB), în 2022 și se progonoza că, până în 2025, vor mai crește ușor și vor ajunge la 4,8% din PIB.

Cheltuielile fiscale reprezintă totalitatea prevederilor legislației fiscal, menite să reducă încasarea veniturilor bugetare sau amânarea lor și sunt aplicabile unor anumite categorii profesionale. Acestea include scutiri, deduceri, facilități, cote reduse de impozitare, reguli differentiate de calcul al impozitelor, taxelor și contribuțiilor stabilite, pentru acordarea unui tratament preferential acestor categorii.

Potrivit ministrului Boloș, pachetul de măsuri aflat în analiză pentru eliminarea facilităților fiscal la ministerul de resort are un impact bugetar de 6,5 miliarde de lei din septembrie, iar impactul calculate pe toate măsurile applicate integral, începând cu 1 ianuarie 2024 este de 35 de miliarde de lei.

La rândul său, premierul Ciolacu afirma că aceste cheltuieli reprezintă 74 de miliarde de lei anual.

Astăzi, însă, premierul a ieșit și a spus că nu a existat și nu va exista o eliminare a facilităților din IT, că aceasta a fost „o minciună și o dezinformare”:
„Nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. E o minciună și o dezinformare că ar exista discuția de scoatere a facilității de scutire de impozit pe venit”, a spus acesta.

Ciolacu a mai spus că, în ce privește celelalte două sectoare implicate în această ecuație, nicio măsură nu va fi luată până ce nu vor exista discuții cu actorii implicați:
„E un jalon trecut în PNRR pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani, care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități. Nu știu dacă vom scoate facilitățile anul acesta”, a adăugat Ciolacu.

CONCLUZII

Tema eliminării facilităților fiscale este departe de a fi încheiată.
Dacă Guvernul invocă jaloanele PNRR, care cer, în mod express, eliminarea acestora, sindicatele din sectoarele ce beneficiază de ele amenință cu exodul forței de muncă, ba chiar cu proteste.
Dacă, în PNRR este stipulat ca aceste facilități să se elimine până în 2026, guvernul ar dori să înceapă mai devreme, argumentând cu un important impact bugetar.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL