ANALIZĂ Cine sunt candidații UDMR la alegerile europarlamentare: maghiarii luptă pentru 5%

Kelemen Hunor, președintele UDMR, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

UDMR și-a finalizat lista pentru alegerile pentru Parlamentul European, iar actualii europarlamentari maghiari țin cu dinții de funcții. UDMR nu traversează cea mai bună perioadă a sa, după ce a ieșit la guvernare, și va lupta pentru a depăși pragul de 5% necesar pentru intrarea în Parlamentul European.

Lista UDMR la alegerile europarlamentare este dominată de actualii europarlamentari pe care îi are partidul. Aceștia vor să-și continue mandatul în Parlamentul European și după 9 iunie 2024.

1. Iuliu Winkler

Iuliu Winkler, membru UDMR din 1991, este cel care deschide lista partidului pentru Parlamentul European. Totodată, acesta este și europarlamentarul României cu cele mai multe mandate. Winker este în PE din anul 2007, de când România a intrat în UE. UDMR nu l-a mai retras din instituțiile europene.

Acesta a fost și deputat în România, încă din anul 2000. În 2004, a fost numit în funcția de ministru delegat pentru comerț în cadrul Guvernului Tăriceanu, din partea UDMR Ulterior, la finele lunii iulie din 2007, el a fost numit Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

Deși este în Parlamentul European din 2007, Winkler nu s-a remarcat cu un proiect important pentru România. În ultimii ani, Winkler a contrazis tot mai frecvent tranziția green pregătită de Uniunea Europeană și a avertizat asupra riscului dezindustrializării.

Iuliu Winkler
Iuliu Winkler/ sursa: Facebook

2. Vincze Lorant

Pe locul 2, pe lista UDMR, se află Vincze Lorant, al doilea europarlamentar pe care îl are UDMR în Parlamentul European.

Vincze Lorant a fost apropiat de Tatjana Zdanoka, cetățean leton de etnie rusă, care a fost acuzată că ar fi lucrat cu serviciile de informații ruse. Lorant a lucrat cu aceasta la mai multe proiecte, au avut conferințe împreună și a apărat drepturile minorității ruse din Letonia.

Potrivit propriului CV, Lóránt Vincze nu are o carieră foarte lungă în politică. Până în 2009 acesta a fost realizator principal de emisiuni radio și administrator de proiect la Societatea Română de Radiodifuziune din București. Apoi, din 2009 și până să ajungă europarlamentar a fost asistent parlamentar acreditat în Parlamentul European. Tot din 2009 este și membru UDMR.

Vincze Lorant este la primul mandat în PE, dar a fost foarte activ în instituțiile europene. Acesta s-a implicat în mai multe rapoarte, avize și rezoluții.

În Parlamentul European, aceasta s-a implicat în mai multe discuții despre drepturile minorităților. Uneori având chiar un discurs critic la adresa Uniunii Europene:

„Noi vedem că oamenii sunt supăraţi pe Uniunea Europeană, sunt supăraţi pentru că au fost câteva teme în care Uniunea Europeană n-a livrat ceea ce am cerut noi (…) Iar pentru acest fapt trebuie să schimbăm decidenţii din Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul UDMR.

Lóránt Vincze
Lóránt Vincze – FUEN

3. Szilágyi Dóra Emese

Szilágyi Dóra Emese este prima femeie pe lista UDMR, abia pe locul 3. Aceasta nu are șanse să prindă un mandat în Parlamentul European. Despre aceasta nu sunt foarte multe informații, iar de pe site-ul UDMR aflăm că este consilier pentru afaceri externe în interiorul partidului. Szilagyi Dora Emese are interviuri în presa maghiară, dar nu și în presa românească.

4. Szilagyi Zsolt

Szilagyi Zsolt este pe locul 4, pe lista UDMR pentru Parlamentul European. Aceasta are o lungă carieră politică, asumându-și mai multe candidaturi.

Zsolt provine din Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), pe care l-a și condus. În 2014, Szilagyi Zsolt a fost candidatul PPMT la alegerile prezidențiale. În 2020, acesta a candidat, tot din partea PPMT, la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, după ce fusese consilierul primarului Ilie Bolojan.

Între 2007 și 2009, a condus campania electorală a lui Laszlos Tokes pentru alegerile europarlamentare. În 2009, Zsolt a candidat și el la alegerile europarlamentare, pe „lista solidarității maghiare”, dar nu a avut nicio șansă să câștige un mandat și a primit funcția de consilier la biroul lui Tokes.

Szilagyi Zsolt este un susținător al Ținutului Secuiesc în România, iar „mentorul” său Tokes voia ca Ungaria să-și asume un rol de „putere garantă” pentru Transilvania. În 2009, Zsolt voia ca Ținutul Secuiesc să aibă autonomie și să-și aleagă un parlament.

Szilagyi Zsolt reprezintă aripa extremistă din comunitatea maghiară, care contestă integralitatea statului român și militează pentru Ținutul Secuiesc, pentru a provoca conflicte în societate.

5. Zazula Bela

Pe locul 5, pe lista UDMR, este Zazula Bela, care între 2016 și 2020 a fost consilier local în Satu Mare, din partea UDMR. În 2012, acesta a candidat la Primăria Satu Mare, cu Partidul Civic Maghiar, însă fără nicio șansă la victorie.

6. Farago Petru

Petru Farago, deputatul UDMR, ar vrea și el un loc în Parlamentul European, însă este abia pe locul 6 pe lista partidului. Acesta este la al treilea mandat de deputat în Parlamentul României, iar în actualul mandat a vorbit doar de 3 ori.

În 2020, Petru Farago a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Arad. Acesta a reușit doar intrarea în Consiliu și nu a avut suficiente voturi pentru funcția de președinte.

7. Helga Lorincz

Helga Lorincz, viceprimarul din AIUD, speră la un loc în Parlamentul European, dar UDMR nu are capacitatea să o ajute. Din 2016, aceasta deține funcția de viceprimar în Aiud, fiind și profesor la un liceu din același oraș.

În 2023, Helga Lorincz a fost criticată pentru că și-a insultat colegii din Consiliul Local, spunând „Doamne ferește mă, ce proastă-i”.

UDMR, la alegerile europarlamentare din 2024, luptă pentru un rezultat de 5%. Sondajele nu le dau alte șanse celor din UDMR. Prin urmare, partidul maghiarilor poate spera doar la două mandate în Parlamentul European.

Următorii candidați UDMR, pe lista pentru Parlamentul European, sunt:

8. Szilágyi Róbert-István

9. Bors Béla

10. Turos Lóránd

11. Bálint Margit

12. Szabó József

13. Csibi Attila-Zoltán

14. Ambrus Zsombor

15. Szentes Antal

16. Meleg Vilmos-Tibor

17. Pintér Zsolt-István

18. Antal Géza

19. Pogocsán Ferdinánd-Zoltán

20. Kovács Mihály-Levente

21. Zahoránszki Brigitta-Éva

22. Sinka Arnold

23. Kéry Hajnal

24. Balázs Botond

25. Kántor Boglárka

26. Ladányi Árpád-Csaba

27. Mureşan István

28. Máté Márta

29. Budai György-Gábor

30. Gergely János

31. Colţ Alice-Maria

32. Péró Tamás-Károly

33. Szabó-Csorba Zsuzsanna-Emese

34. Kovács Zenkő-Bernadett

35. Máthé Attila

36. Badi Blanka

37. Bege László-Balázs

38. Mester Ibolya

39. Szabó Erzsébet-Zsófia

40. Erdei-Doloczki Istvan

41. Papp Zsolt-László

42. Béczi Csilla

43. Demeter Zsolt

44. Somogyi Zalán

45. Fanea Imola

46. Kolumbán Dávid

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL