Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a prezentat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, câteva date statistice referitoare la alegerile din 9 iunie. Potrivit acestuia, cel mai tânăr candidat are puțin peste 23 de ani, în timp ce cel mai în vârstă candidat are 100 de ani.
Tineri de pănâ în 30 de ani vânează funcții în alegeri
Silviu Filip este un tânăr de 27 de ani care își dorește să ajungă primar în comuna gorjeană, Dănești. Inginer de profesie, angajat în cadrul Primăriei Dănești, Silviu Filip a contribuit la dezvoltarea comunei, împreună cu actualul primar, Mădălin Paliță, alături de care va face echipă pe mai departe.
”Faptul că, am avut prilejul să fac parte dintr-o echipă axată pe dezvoltare, am fost în mijlocul oamenilor și știu ce nevoi au și ce își doresc, reprezintă cel mai important avantaj pe care îl am: cetățenii mă susțin pe mine și eu pe ei! Partidul Social-Democrat mi-a oferit o șansă unică, aceea de a fi cel mai tânăr primar din Gorj și așa va fi!” declară Silviu Filip, candidatul PSD la funcția de primar a localității Dănești.
Un alt tânăr care vânează funcția de edil al orașului Bacău este Cristian Ghingheș, în vârstă de 26 de ani. Acesta a anunțat că va candida la Primăria Bacău în cadrul alegerilor locale încă din martie. Ghingheș își propune să ofere o administrație corectă și transparentă, cu servicii publice de calitate și respect pentru toți locuitorii orașului. Candidatul propune o echipă formată din persoane corecte și profesioniste pentru Consiliul Local, cu o proporție echilibrată între bărbați și femei, și reprezentare pentru grupurile defavorizate și minorități. Alți doi tineri, Andreea Ungureanu și Vlad Popovici, s-au alăturat echipei lui Cristian Ghingheș.
Cristian Opriș, în vârstă de 28 de ani este un alt candidat tânăr din aceste alegeri. Acesta va candida la funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș. În 2020, la vârsta de 24 de ani, Opriș a candidat Primăria din Săliștea de Sus, orașul lui natal, fiind cel mai tânăr candidat din România. Atunci s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de PNL.
De ce tinerii au o șansă la alegerile din 2024
Alegerile din 2024 ar putea aduce o surpriză – alegerea pe scară largă a candidaților tineri. Asta pentru că interesul tinerilor pentru politică a crescut substanțial în ultima vreme. Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda Fundației Friedrich Naumann, 65% dintre tinerii români cred că au potențialul de a deveni un factor decisiv la alegerile de pe 9 iunie.
Mai mult, 58% dintre tineri sunt hotărâți să-și exercite dreptul de vot la alegerile din iunie. În ce privește intenția de vot, 58% dintre respondenți sunt „foarte siguri” („10“ pe o scală de la 1 la 10) că vor vota. Alți 34% nu sunt nici siguri că vor vota, nici siguri că vor absenta la vot. Doar 8% sunt absolut siguri că nu vor veni la vot („1“ pe o scală de la 1 la 10). În concluzie, o prezență masivă a tinerilor la vot ar putea crește astfel șansele candidaților tineri la aceste alegeri.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News