Skip to content
Politică

ANALIZĂ Coaliția de guvernare, pe nisipuri mișcătoare. Doi miniștri USRPLUS au devenit mărul discordiei

Inquam Photos / George Călin

Un nou scandal de amploare riscă să arunce coaliția PNL –USRPLUS –UDMR în aer. Doi miniștri USRPLUS au intrat pe lista neagră a premierului Florin Cîțu. Este vorba despre Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și Stelian Ion, ministrul Justiției.

Drulă și Ion, apărați de Barna

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a intrat recent în vizorul premierului Cîțu. Acesta din urmă l-a criticat public pe Drulă săptămâna trecută pentru execuția bugetară. Cîțu a spus că că de la Transporturi ar fi trebuit să ia bani, nu să dea, dacă ar fi ținut cont de execuția bugetară. Replica premierului vine ca urmare a nemulțumirilor din USR PLUS, după ce ministerul Transporturilor ar urma să primească la rectificare doare 320 de milioane de lei, după ce Cătălin Drulă a cerut 2,9 miliarde. Pe de altă parte, ministrul Justiției, Stelian Ion, se află și el pe lista neagră a premierului și, mai nou, a președintelui Klaus Iohannis. Cei doi sunt nemulțumiți de lipsa reformelor din Justiție și în special de chestiunea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Surse politice au precizat recent pentru PS News că președintele ar fi cerut chiar remanierea ministrului Stelian Ion. Pe lângă cele menționate anterior, președintele ar fi deranjat și de faptul că ministrul Stelian Ion lansat fără acordul lui Klaus Iohannis concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General.

Situația devine și mai complicată dacă privim reacțiile taberei USRPLUS cu privire la cei doi miniștri. Dan Barna îi apără cu zel pe cei doi. Poziția liderului USR este una previzibilă în contextul confruntărilor interne din USRPLUS. La fel ca în PNL, în formațiunea condusă de Barna și Cioloș vor avea loc în curând alegeri interne, iar fiecare dintre cei doi încearcă să își găsească cât mai mulți potențiali aliați și să îi păstreze pentru a le furniza voturi în congres. Barna a preluat în linii mari, discursul lui Stelian Ion cu privire la SIIJ, aruncând vina exclusiv în curtea UDRM pentru incapacitatea desființării Secției. „Colegul meu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat nu o cale, a prezentat mai multe căi (pentru desfiinţarea SIIJ), numai că pentru a putea să facem reformă în justiţie e nevoie ca toate forţele politice care contează să susţină acest demers”, susținea Barna. Totodată, Barna recunoaște public că există un blocaj în Coaliția de guvernare: „În momentul de faţă avem un blocaj în coaliţie, vedem că partenerul UDMR nu doreşte acest lucru şi mesajul preşedintelui exprimă aceeaşi nemulţumire pe care o avem şi noi – nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”.

PNL și USRPLUS se află în acest moment pe poziții incompatibile în ceea ce îi privește pe cei doi miniștri. Pe de o parte, liberalii se arată tot mai nemulțumiți de felul în care merg lucrurile la Transporturi și în Justiție. Prerogativele premeirului îi permit înaintarea propunerii de remaniere a oricărui ministru. Totuși, protocolul de guvernare discutat cu USRPLUS și UDMR, reclamă necesitatea unor discuții în interiorul coaliției înaintea remanierii. Pe de altă parte, așa cum vedem în prezent, confruntarea internă din USRPLUS nu le permite lui Cioloș și Barna să sprijine deschis remanierea celor doi miniștri.

În coaliție s-a creat un nou blocaj care riscă să o arunce în aer. Dacă premierul Cîțu va acționa unilateral, cerând remanierea celor doi miniștri fără acordul USRPLUS, șansele sunt să vedem chiar ruperea coaliției.

1 comentariu la “ANALIZĂ Coaliția de guvernare, pe nisipuri mișcătoare. Doi miniștri USRPLUS au devenit mărul discordiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *