Skip to content
Politică

ANALIZĂ Colaborarea „imposibilă” USR-AUR va deveni posibilă în opoziție. De ce USR riscă să ajungă izolat în Parlament

Inquam Photos / Octav Ganea

USR a mai fost în opoziție timp de 4 ani, în primul său mandat în Parlamentul României, însă de data aceasta situația e complet diferită, iar partidul condus de Dacian Cioloș a dispărut de pe scena politică. USR a părăsit Guvernul după 8 luni de guvernare și deși a avut premier desemnat nu a fost capabil să construiască o nouă majoritate parlamentară. Supraviețuirea partidului în opoziție nu va fi o misiune ușoară.

După ce au ieșit de la guvernare și au văzut că PNL va face majoritate cu PSD, USR s-a repoziționat pe scena politică. Dacian Cioloș, președintele useriștilor, a prezentat noua abordare a partidului: „Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene”. Mesajul lui Cioloș de pe Twitter este chiar și mai îndrăzneț, considerând că USR e „singura forță politică cu adevărat liberală și pro-europeană din România”.

Dar este clar că USR renunță la ezitare, la ceața din trecut în care se scufunda cu „centru-dreapta” și se afirmă partid liberal, însă nu întâmplător, ci tocmai în speranța că va atrage electoratul dezamăgit de PNL-ul condus de Florin Cîțu. Discursul USR în următorii ani nu va mai fi despre anticorupție, pentru că nu mai are niciun efect, ci se va baza mai mult pe ideologie și va împrumuta liberalismul. Doar că discursul despre liberalism nu i-a adus lui Florin Cîțu niciun câștig pe scena politică. Un discurs despre liberalism nu i-a adus vreun mare câștig nici PNL-ului în ultimii 30 de ani, motiv pentru care partidul nu a câștigat niciodată alegerile parlamentare. În timp ce PSD, cu promisiunile sale social-democrate, a sedus de atâtea ori electoratul.

Un alt aspect important reiese din declarația lui Cioloș, care va defini existența partidului în opoziție: „singurul (partid n.r.) care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene”. Acest mesaj este un atac indirect la AUR, pe care USR începe deja să-l acuze că ar avea alte interese în politică. Tot pentru AUR este și o altă exprimare a lui Cioloș: „în luptă cu orice formă de extremism”.

Din mesajul lui Dacian Cioloș, USR va fi singur împotriva tuturor, dar mariajul „imposibil” USR-AUR e singura șansă pentru opoziție. Altfel, fără o opoziție care să fie unită și să aibă un scop comun, democrația din România riscă să sufere foarte mult.

Ce au în comun USR și AUR

Nu sunt două partide atât de diferite cum își imaginează electoratul. Marea diferență este între electoratul USR și cel AUR, dar politicienilor celor două partide vor trebui să găsească un numitor comun pentru a colabora.

AUR a împrumutat mult din comportamentul userist din perioada 2016-2020. Trebuie doar să ne amintim cum USR boicota ședințele din Parlament sau conferințele de presă ale politicienilor din PSD. Tot parlamentarii useriști erau cei care cu telefonul în mână îi alergau pe politicienii PSD, aflați la putere în acea perioadă. Țipete, insulte, urlete, gălăgie inutilă sunt doar câteva elemente care au descris USR în opoziție. Sau pe scurt, circul.

Toate aceste lucruri le vedem acum la AUR, din disperarea de a rămâne relevant în opoziție, dar mai ales pentru că electoratul AUR iubește și mai mult talibanismul politic. Astfel, dacă AUR va continua în acest ritm, va avea toate șansele să domine opoziția în următoarea perioadă, iar vocea USR să nu se mai facă auzită în Parlament. AUR a împrumutat inclusiv tendința de a strânge semnături inutile. USR le strângea pentru „Fără penali în funcții publice”, iar AUR le strânge pentru demiterea lui Klaus Iohannis. Ambele proiecte sunt la fel de inutile, însă acestea aduc partidele în contact direct cu oamenii, ceea ce îi ajută să-și facă o campanie electorală chiar în această perioadă.

AUR vine cu un lider care nu folosește deloc un limbaj de lemn ca Dacian Cioloș și mulți alți useriști. George Simion vorbește simplu, direct și mai ales nu ezită să acuze sau să atace. Recent, după o ședință în Parlament între mai mulți parlamentari și Nicușor Dan, primarul a decis să părăsească ședința, iar George Simion l-a condus până la ieșire. După aceea, parlamentarul AUR a spus despre Nicușor Dan: „Deci omul are probleme grave la mansardă!”. Este clar că Dacian Cioloș nu poate face față unui astfel de limbaj și nu ar ști cum să iasă din acest atac. Probabil va reacționa la fel ca Nicușor Dan și va pleca, ceea ce este o înfrângere. Cert este că dintr-un discurs al lui Cioloș nu rămâne nimic memorabil.

AUR nu se arată dispus la o colaborare tocmai pentru că simte momentul dificil al celor din USR, care și-au pierdut statutul de partid antisistem și suferă grav la capitolul credibilitate. Dar cele două partide vor ajunge la un numitor comun când va fi vorba de moțiunea de cenzură, doar că până atunci, AUR va domina opoziția și va crește în sondaje, iar USR va fi văzut doar ca un partid care va plânge pentru faptul că a renunțat la guvernare. Cu cât Dacian Cioloș își izolează partidul mai mult în Parlament și nu-l lasă să lege colaborări, cu atât AUR va controla mai mult opoziția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *