ANALIZĂ Comasarea portofoliilor ministeriale, o posibilă soluție la rotativa guvernamentală

Guvernul României
Sursa foto: GOV.RO

Social democrații vin cu noi propuneri pentru rotativa guvernamentală programată pentru anul acesta. Pe lângă discuția legată de reducerea numărului de secretari de stat pentru a economisi bani la buget, PSD propune reducerea numărului de ministere, prin comasare. „Eu cred că odată cu noul guvern trebuie să fie mai puţin ministere, nu doar secretari de stat”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Soluția ar putea fi una eficientă dacă comasarea ministerelor se va face pe baza unei logici bune.

Comasarea ministerelor în ultimii ani

Actualul guvern are numai puțin de 20 de ministere. În momentul parafării înțelegerii dintre PSD și PNL, partidele din actuala coaliție au decis să înființeze un nou minister – Ministerul Familiei. În guvernele din ultimii ani însă, multe ministere au fost comasate.

În guvernul condus de Florin Cîțu, aveam 18 ministere. Ministerul Economiei era comasat cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, rezultând Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În actualul guvern cele două ministere sunt separate.

Dacă mergem chiar mai departe, în cabinetul condus de Ludovic Orban existau doar 16 ministere. Guvernul era unul minoritar însă avea puteri depline. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene era redenumit ca Ministerul Fondurilor Europene, iar Ministerul Economiei era comasat cu Ministerul Energiei, rezultând Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În plus, în guvernul Orban nu exista un Minister al Antreprenoriatului și Turismului și nici un Minister al Familiei.

Totuși, recordul ministerelor îl găsim în guvernul condus de Viorica Dăncilă – 25 de ministere și miniștri delegați. De pildă, în acest guvern aveam un Minister al Comunicațiilor și Societății Informaționale, un Minister separat al Turismului, un Minister pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (actual Minister al Antreprenoriatului și Turismului). Pe lângă aceste ministere noi, în guvernul Dăncilă aveam și trei miniștri delegați – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni și Ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul. Aceeași structură guvernamentală o găsim și în guvernul condus de Mihai Tudose, precum și în cel condus de Sorin Grindeanu, cu o mențiune, aici avem și un Ministru delegat pentru dialog social.

În fine, în guvernul condus de Victor Ponta aveam 17 ministere, completate însă de numai puțin de 8 miniștri delegați. Ministerul Muncii se ocupa și de Familie (În prezent există separat un Minister al Familiei), sub denumirea de Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Totodată, exista un minister în plus față de actualul guvern – Ministerul Societății Informaționale. Aveam în schimb un Ministrul Delegat pentru Buget, unul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, unul pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, unul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, unul pentru Energie, unul pentru Relația cu Parlamentul, unul pentru Românii de Pretutindeni și unul pentru Dialog Social. Unii dintre acești miniștri delegați vor deveni miniștri cu portofolii depline în timpul cabinetului Dăncilă, de pildă, ministrul Turismului.

În concluzie, guvernările liberale au fost mult mai suple (maxim 18 ministere), comparativ cu guvernările social-democrate (în care avem până la 25 de ministere). Actuala coaliție reprezintă un compromis pe partea de portofolii ministeriale. Câteva dintre aceste ministere pot fi comasate, așa cum s-a întâmplat și în trecut – de pildă Ministerul Economiei cu Ministerul Energiei sau Ministerul Muncii cu Ministerul Familiei. Rămâne de văzut ce formulă vor găsi partenerii de guvernare la rotativă.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: