ANALIZĂ Comisarul european pentru agricultură poate fi demis? Cum s-a ajuns la dezastrul din agricultură

Sursă foto: Facebook

Florin Barbu, ministrul agriculturii, a ajuns să facă promisiuni foarte dificile sperând că va opri protestele fermierilor. Barbu a anunțat că va cere demisia comisarului european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, chiar la Consiliul de Miniștri.

„Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face ca mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul român.

Cum poate fi demis un comisar european

Procedura cea mai simplă este aceea în care comisarul european înțelege greșeala pe care a comis-o și își prezintă demisia din funcție. Astfel de situații au existat în trecut, iar cel mai recent este cazul lui Phil Hogan, care a demisionat în 2020 pentru că participase la o petrecere în timpul pandemiei. Hogan era, la acea vreme, comisarul european al comerțului din partea Irlandei. Această demisie a venit după ce guvernul irlandez a făcut presiuni asupra Ursulei Von der Leyen, președinta Comisiei, să-l înlocuiască pe Hogan.

Comisia Europeană (CE) a fost constituită pe principiul independenței de ambițiile politice ale statelor membre. Guvernele naționale își pot impune deciziile politice în Consiliul European, dar nu și în Comisie. Totuși, cazul Hogan a arătat că un guvern își poate schimba comisarul.

Conflictul dintre ministrul român Florin Barbu și comisarul Wojciechowski este complet diferit, deoarece comisarul european a fost trimis de Polonia. Șansele ca România să-l schimbe sunt aproape zero, deoarece s-a văzut în cazul Schengen că diplomația românească nu are influență.

Totuși, situația se poate schimba complet dacă protestele fermierilor vor continua în Uniunea Europeană și statele puternice – mai ales Franța și Germania – vor decide să-l schimbe pe comisarul polonez.

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede o procedură pentru demiterea unui comisar european, dar este atât de complicată încât se poate realiza doar în cazul unei abateri grave de la Tratat. Comisia Europeană nu funcționează ca guvernele naționale, unde parlamentele pot interveni cu moțiuni și schimbări oricând doresc.

„Pe durata mandatului lor, membrii Comisiei nu pot exercita nici o altă activitate profesională, remunerată sau nu. La instalarea în funcție, aceștia se angajează solemn să respecte, pe durata mandatului și după încetarea acestuia, obligațiile impuse de mandat și, în special, obligația de onestitate și prudență în a accepta, după încheierea mandatului, anumite funcții sau avantaje. În cazul nerespectării acestor obligații, Curtea de Justiție, sesizată de Consiliu, hotărând cu majoritate simplă, sau de Comisie, poate hotărî, după caz, destituirea persoanei în cauză în condițiile articolului 247 sau decăderea din dreptul la pensie ori la alte avantaje echivalente”, se arată în Tratat.

Donald Tusk, un factor important

Un avantaj de care poate profita România este acela că Janusz Wojciechowski a fost trimis la Comisia Europeană de Partidul Lege și Ordine din Polonia, care a pierdut guvernarea. Momentan, guvernul polonez este condus de Donald Tusk (liderul Platformei Civice) și cel mai probabil și-ar dori să decidă noul comisar european pentru agricultură. În loc să provoace un scandal în UE, Florin Barbu ar trebui mai întâi să verifice dacă Tusk ar susține această schimbare. În cazul în care Donald Tusk va continua să-l susțină pe actualul comisar pentru agricultură, atunci România va risca să intre în conflict diplomatic cu Polonia.

Cum Donald Tusk este fidel Comisiei Europene, sunt șanse foarte mici ca Polonia să accepte jocul lui Florin Barbu cu comisarii europeni. De asemenea, Tusk este un susținător al regimului de la Kiev și nu va face nimic împotriva cerealelor din Ucraina. În urmă cu câteva săptămâni, guvernul condus de Tusk a acceptat condițiile impuse de fermierii polonezi pentru a debloca granițele cu Ucraina și a permite transportul mărfurilor și cerealelor.

Cum s-a ajuns la dezastrul din agricultură

Protestele fermierilor din UE combină nemulțumirile față de guvernele naționale, cu nemulțumirile față de Comisia Europeană.

Janusz Wojciechowski este comisar al agriculturii din 2019, dar se confruntă cu critici la nivelul UE. Inclusiv fermierii din Polonia l-au criticat pentru deciziile luate, apoi cei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Franța, Germania, Italia. Proteste împotriva deciziilor Comisiei au fost în numeroase state UE și vor continua și în următoarele săptămâni.

Comisia Europeană vrea să impună în cele 27 de state membre noi reguli pentru agricultură, care vor crește costul de producție și mai ales vor reduce producția. Dar aceeași Comisie Europeană acceptă pe piața UE produse agricole din țări care nu au aceleași standarde de calitate, precum Ucraina.

Fermierii au devenit furioși după ce au văzut că oficialii de la Bruxelles îi forțează să adopte noi reguli, dar cerealele din Ucraina circulă libere și cu prețuri mult mai mici. Comisia Europeană a fost cea care a apărat mereu intrarea cerealelor din Ucraina pe piața UE. Când mai multe state membre au impus restricții, Comisia Europeană s-a grăbit să ia măsuri împotriva respectivelor state. România este unul dintre statele UE care cere introducerea de taxe de import pentru cerealele din Ucraina, chiar dacă oficialii de la București nu au curajul să o recunoască public.

Janusz Wojciechowski i-a nemulțumit pe fermieri și atunci când a acordat despăgubiri pentru fermierii care au pierdut bani din cauza cerealelor din Ucraina. Spre exemplu, România a primit doar 30 de milioane de euro, deși pierderilor se ridicau la sute de milioane de euro. Petre Daea, fostul ministru al agriculturii, se arăta foarte nemulțumit de decizia comisarului european pentru agricultură.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL