Ziua a doua a summitului NATO de la Washington s-a încheiat. Statele membre NATO au emis o declarație comună, subliniind angajamentul față de alianța militară și sprijinul pe termen lung pentru Ucraina în contextul invaziei Rusiei. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit Danemarcei și Olandei pentru continuarea transferului de avioane F-16 de producție americană către Kiev, Norvegia declarând că va livra și alte avioane de luptă până la sfârșitul anului. Iată care sunt principalele concluzii după a doua zi a summitului NATO de la Washington.
Declarația summitului de la Washington: sprijin pentru Ucraina și avertisment pentru Rusia și China
Statele membre ale NATO au pregătit proiectul de declaraţie finală a summitului aniversar al NATO, acesta fiind principalul moment al zilei de ieri. Potrivit acestuia, statele NATO s-au angajat să sprijine Ucraina pe „calea ireversibilă” a aderării la Alianţă, în timp ce doresc să menţină deschise canalele de comunicare cu Rusia pentru a preveni escaladarea războiului. De asemenea, aliații cer Moscovei să-și retragă trupele din R. Moldova și Georgia și cer Chinei să oprească sprijinul pentru Rusia.
„Vom continua să susţinem Ucraina pe drumul său ireversibil către integrarea euroatlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, se arată în declaraţia comună, care mai rămâne să fie adoptată formal de liderii statelor Alianţei.
„Nu vom recunoaşte niciodată anexările ilegale ale Rusiei de teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea. De asemenea, solicităm Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul acestora”, se spune în textul Declaraţiei summitului de la Washington. De asemenea, referitor la Moldova, aliaţii salută eforturile acestei ţări de a continua reformele democratice şi promit să-i sprijine capacităţile de securitate şi apărare şi să-i consolideze capacitatea de a contracara ameninţările hibride.
Declarația conține 38 de puncte și este importantă din mai multe motive. În primul rând, NATO afirmă un angajament puternic față de integrarea Ucrainei în Alianță, ceea ce trimite un semnal clar de susținere către Ucraina și descurajare pentru Rusia. Aceasta sugerează că NATO vede aderarea Ucrainei ca un proces inevitabil, stabilind un precedent pentru angajamentele față de alte state aspirante. Cu toate acestea, aliații nu s-au grăbit să ofere un calendar precis pentru aderarea Ucrainei. Asta pentru că țara se află momentan într-un război cu Rusia și nu poate adera la alianță atâta timp cât granițele sale sunt contestate militar.
În al doilea rând, aliații au decis menținerea canalelor de comunicare deschise cu Moscova. Acest pas este esențial pentru a evita interpretările greșite și pentru a reduce riscul unui conflict direct între NATO și Rusia. În plus, în felul acesta aliații pot lua pulsul Moscovei și pot găsi fereastra de oportunitate pentru încheierea războiului printr-o pace echitabilă. Astfel, acest aspect subliniază angajamentul NATO față de soluționarea conflictelor prin mijloace diplomatice și nu prin confruntare militară, lucru pe care aliații l-au susținut în mod constant de-a lungul timpului, înarmarea Ucrainei urmărind obiectivul apărării acesteia în fața agresiunii rusești. Cu alte cuvinte aliații au încercat să ofere mijloacele de care Ucraina avea nevoie pentru a se apăra eficient în fața invaziei.
În al treilea rând, NATO reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statelor ex-sovietice, condamnând prezența militară rusă în regiune. Este pentru prima dată când NATO cere răspicat Rusiei să se retragă militar din aceste zone și să pună efectiv capăt războaielor înghețate din Transnistria, Oseția de Sud și Abhazia. Rusia a folosit conflictele înghețate, începute în anii ’90 pentru a-și întări controlul asupra fostelor republici sovietice, iar Kremlinul nu a dat niciodată senzația că ar vrea să pună capăt războaielor înghețate sau să se retragă militar din aceste regiuni.
O altă premieră o reprezintă condamnarea directă a Chinei pentru sprijinul oferit Rusiei în războiul din Ucraina. Prin cererea adresată Chinei de a opri sprijinul pentru Rusia, NATO arată o abordare strategică globală, recunoscând alianțele și influențele interstatale dincolo de granițele Europei. Declarația trimite un semnal clar Chinei că sprijinul acordat Rusiei nu va fi tolerat și că acțiunile sale sunt monitorizate îndeaproape de comunitatea internațională.
În concluzie, această declarație finală nu doar că reflectă pozițiile actuale ale statelor membre NATO față de problemele de securitate globală, dar și servește ca un ghid pentru acțiunile viitoare ale Alianței în contextul unei lumi tot mai complexe și volatile.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News