Skip to content
Politică

ANALIZĂ Controversata listă de miniștri propusă de Dacian Cioloș. Zero experiență pentru portofolii-cheie în aparatul de stat

Inquam Photos / George Călin

Zilele trecute Biroul Național al USR a agreat lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare. Astfel, pe lista miniștrilor propuși de USR pentru a fi aprobați de Parlament se află și nume care nu au nici un fel de experiență în zona ministerelor pe care ar urma să le ia în primire.

Dan Barna la Afaceri Externe

Dan Barna este fostul lider al USR și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019. Nimic însă din CV-ului fostului președinte USR nu îl recomandă pentru portofoliul Afacerilor Externe. Dacă Bogdan Aurescu este un diplomat de carieră și expert în dreptul internațional, Dan Barna nu a ocupat niciodată astfel de funcții în zona politicii externe. Nici măcar studiile lui Dan Barna nu au vreo legătură cu afacerile internaționale. Barna este licențiat în drept și apoi a făcut un master în management de proiect. Potrivit CV-ului, are un certificate de formare pentru specialişti în drept pe domeniul dezvoltării durabile. Nu a ocupat niciodată nici o funcție în aparatul de stat care să aibă măcar o legătură tangențială cu politica externă a României.

Astfel, desemnarea lui Barna pentru Ministerul Afacerilor Externe nu poate să constituie decât un soi de premiu de consolare pe care i-l oferă Cioloș după ce Barna a pierdut cursa internă. În felul acesta, Cioloș probabil speră să îngroape definitiv securea războiului în USR, însă cu prețul decredibilizării listei pe care o propune în fața Parlamentului. Încă de după 1989, funcția de ministru al Afacerilor Externe a fost ocupată în principal de diplomați de carieră precum Sergiu Celac, Lazăr Comănescu, Theodor Baconschi sau Bogdan Aurescu sau de experți precum Cristian Diaconescu. Barna la Ministerul Afacerilor Externe ar reprezenta o ruptură categorică cu practica numirii unor profesioniști în general în fruntea acestui minister.

Corina Atanasiu la Educație

Corina Atanasiu este un alt nume controversat de pe lista lui Cioloș. Aceasta a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în guvernul condus de Florin Cîțu. Atanasiu este licențiată în științele educației, dar activitatea sa în domeniul educației este una extrem de limitată.

Potrivit propriului CV, Atanasiu se poate lăuda doar cu câteva proiecte de finanțare și participarea într-un ONG al părinților. Experiența Corinei Atanasiu în domeniul educației s-a consumat în anii ’90, atunci când a fost director de programe, Fundaţia Înapoi la Şcoală (1996-1997)și consultant Evaluare Standarde Ocupaţionale (1997-1998), Comisia Naţională pentru Standarde Ocupaţionale şi Evaluarea Reformei Educaţiei în România – Ministerul Educației. Potrivit Edupedu.ro, Atanasiu este autoarea propunerilor de măsuri pe educație din documentul cu care Dacian Cioloș a mers la Cotroceni, întâlnire în urma căreia Cioloș a fost numit premier desemnat.

Alin Stoica la Interne

Nici propunerea USR la Ministerul Afacerilor Interne nu este una convingătoare. Alin Stoica, cel care ar urma să se ocupe de portofoliul Internelor în cazul în care va fi validat cabinetul Cioloș nu are practic nici un fel de experiență în zona de Ordine și Siguranță Publică. Licențiat în Drept, Alin Stoica a lucrat la Banca Comercială Română (BCR) din 2007, ocupând funcţiile de Expert Guvernanţă Resurse Umane, HR Business Partner şi şef Proiect Resurse Umane. La 2 martie 2021, Alianţa USR PLUS l-a propus pentru poziţia de prefect al Capitalei. Alin Stoica a fost numit în funcţie la 10 martie, iar a doua zi a depus jurământul. La 9 septembrie 2021, a fost eliberat din funcţie printr-o hotărâre a Guvernului.

Monica Berescu la Cercetare

Monica Berescu este propunerea USR pentru postul de ministru al cercetării. Ea s-a ocupat de comunicarea filialei PLUS a partidului. Nicio inițiativă legislativă pe care a depus-o în Parlament nu are ca obiect cercetarea sau digitalizarea.

Berescu are 34 de ani și a terminat facultatea de drept. Deține un Master în Managementul şi Dezvoltarea Resurselor Umane. A fost „team manager” și „operation manager” la Capgemini, după care a devenit „Comunicator 100RO Iași” (Platforma de Idei a lui Cioloș). În aceast rol, Berescu spune că „am contribuit la dezvoltarea echipei şi a organizaţiei în cadrul oraşului prin promovarea evenimentelor RO100 Iaşi şi gestionarea contului de social media şi a relaţiei cu presa” (în anul 2018). Cu toate că Monica Berescu a semnat ori a depus 29 de inițiative legislative, nici una nu are de-a face cu domeniul cercetării și inovării pe care ar trebui să îl administreze ca ministru. Face parte din Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaților. Astfel, nimic din CV-ul său nu o recomandă pentru această funcție.

În guvernul condus de Cioloș ar urma să se întoarcă miniștri precum Stelian Ion, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea și Claudiu Năsui, iar alți foști secretari de stat ar urma să preia portofolii de ministru. Totodată există și oameni apropiați de Dacian Cioloș, din PLUS, precum Dragoș Pîslaru care ar urma să primească portofolii ministeriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *