Skip to content
Politică

ANALIZĂ Convulsii în USR înainte de congres. Ce ar însemna o victorie a ”aripii reformatoare”: Partidul de 9% s-ar putea împărți în trei

Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul Cătălin Teniță a câștigat zilele trecute alegerile interne din gruparea ”Curaj pentru România” din interiorul USR şi va fi candidatul acestei facţiuni la preşedinţia partidului, la congresul din iulie. Astfel, după toate probabilitățile, marea finală se va juca între două facțiuni rivale din USR – vechea gardă din USR, în frunte cu Cătălin Drulă și aripa reformatoare, în frunte acum cu Cătălin Teniță.

Echipa „Curaj” vs. vechea gardă

Principala confruntare care se dă acum în USR după plecarea lui Dacian Cioloș și a mai multor foști membri PLUS, este cea între vechea gardă, reprezentată de oameni Dan Barna, Cristian Ghinea sau Cătălin Drulă și aripa reformatoare a USR – ”Curaj pentru România”, în fruntea căreia se află acum Cătălin Teniță, el însuși un vechi membru PLUS. În echipa lui Teniță mai găsim oameni precum primarul Brașovului, Allen Coliban sau Vlad Teohari, acesta din urmă fiind cel care intrase în conflict deschis în 2020 cu Dan Barna, la vremea respectivă președinte al USR.

Facebook/ Allen Coliban

Din 8 candidați, cât s-au anunțat la început, am mai rămas între timp doar cu 6: Octavian Berceanu  (fost comisar-şef al Gărzii de Mediu), Cătălin Drulă (deputat USR de Timiş, preşedinte interimar al USR),  Alexandru Kiss (şofer de TIR, membru filiala USR Bălceşti, Vâlcea), Miroslav Taşcu-Stavre (lector universitar, membru filiala USR Reşiţa, Caraş Severin), Cătălin Teniţă (deputat USR de Bucureşti) ;i  George Ungureanu (inginer în domeniul petrol şi gaze, preşedinte filiala USR Murighiol, Tulcea). Lupta reală pare a se da însă între Drulă și Teniță, restul fiind candidați de umplutură. Din acest punct de vedere, Teniță pare a avea în acest moment un avantaj important, respectiv, sprijinul a doi foști contra-candidați – primarul Brașovului, Allen Coliban și Mihai Poliţeanu, deputat USR de Prahova.

Ce ar însemna o victorie a lui Cătălin Teniță

O victorie o aripii reformatoare din USR ar produce o undă seismică în partid. După plecarea lui Cioloș și chiar mai devreme de atât, vechea gardă din USR a încercat să recupereze frâiele partidului. Mulți membri USR au considerat că fuziunea cu partidul lui Cioloș a echivalat în realitate o lovitură de palat, respectiv o acaparare tacită a USR de către PLUS. Treptat, membri mai vechi din USR au încercat să revină la conducerea partidului, dar în felul acesta au apărut falii și în cele din urmă adevărate bătălii de culise în interiorul partidului. Plecarea lui Cioloș a rezolvat pe moment problema. Vechea gardă din USR a preluat din nou frâiele partidului. Dar chestiunea pare a fi doar una temporară. Măcinat de rivalități interne, USR nu a avut altă soluție decât să organizeze un congres pentru a calma apele. Dar dacă acest congres se va termina cu victoria lui Teniță, lucrul acesta ar echivala cu o nouă lovitură pentru vechea gardă a USR.

Inquam Photos / George Calin

În acest scenariu, am putea asista la un nou val de plecări din partid. Înțelegând că lupta este pierdută, membri din vechea gardă ar putea decide să părăsească formațiunea și își înființeze un nou partid. Migrațiile spre alte partide nu ar fi nici ele excluse. Totodată, un alt efect pe care l-ar produce o victorie a lui Cătălin Teniță ar fi ieșirea completă din joc a unor personaje precum Dan Barna. Dacă Teniță se va impune în alegerile interne, Barna are șanse infime să fie nominalizat pentru o nouă candidatură la alegerile prezidențiale din 2024. Pe de altă parte, în cazul unei victorii a lui Drulă, șansele cresc exponențial pentru Dan Barna. O victorie a lui Teniță l-ar putea scoate totodată și pe Drulă de pe lista posibililor prezidențiabili ai USR, deși Teniță ar putea fi tentat să încerce câteva gesturi de reconciliere cu vechea gardă pentru a menține unitatea partidului.

Pe de altă parte, același lucru s-ar putea întâmpla și în cazul unei victorii a lui Cătălin Drulă. Aceasta ar putea duce la o nouă rundă de plecări din USR, posibil către partidul lui Cioloș. Cu alte cuvinte, USR traversează o etapă crucială, aflându-se în acest moment într-un punct de inflexiune, iar victoria în alegerile interne nu va rezolva nimic, dacă câștigătorul nu va reuși o reconciliere cu tabăra rivală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *