Skip to content
Politică

ANALIZĂ Corlățean 2014 / Rus 2012. Ce tabără va striga pe 16 „s-au fraudat voturile”?

Ascultând discursul lui Titus Corlățean din conferința de presă în care și-a anunțat depunerea mandatului, am fost lovit brusc de un déjà vu. Parcă am mai auzit același tip de declarație de retragere a unui ministru, tot în legătură cu un vot, tot la presiuni din partea taberei lui Traian Băsescu în 2012.

După referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, a început epopeea listelor cu alegători. La începutul lunii august 2012, ca urmare a unor nenumărate presiuni venite din partea grupărilor din jurul lui Traian Băsescu și conduse de PDL, miniștri administrației și internelor și-au depus mandatele. Ca și acum, listele electorale aveau rolul de a decide soarta președintelui României.

„Asupra mea şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumătate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu. Din punctul nostru de vedere, este inaccceptabil. Astăzi mi-am dat demisia de onoare”, a spus Ioan Rus în august 2012.

„Nu pot accepta ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie părtaş la ceva ce nu înseamnă lege, respectarea legii în România. Limitele demnităţii mele mi le stabilesc singur”, a mai spus ministrul Rus.

Acesta a adăugat că „cel care vine după mine la MAI să nu permită ca MAI să fie implicat în bătălii pentru putere”.

Până la urmă întreaga nebunie a listelor s-a încheiat cu o decizie a CCR în favoarea lui Traian Băsescu, ceea ce a făcut ca președintele să rămână în funcție până la finalul mandatului.

În aceste zile parcă retrăim momentul 2012, numai că personajele sunt diferite. În locul lui Traian Băsescu îl găsim pe Klaus Iohannis, îl locul listelor cu alegători sunt listele suplimentare din diaspora. Ca și în 2012, camarila din spatele lui Traian Băsescu s-a pus în funcțiune, de data asta cu ajutorul PNL, manipulând și intoxicând opinia publică. S-a ajuns chiar și la proteste de stradă cu iz politic, doar pentru a pune presiune pe guvern și pentru a crea o temă de campanie benefică doar unui singur candidat: Klaus Iohannis.

În urma presiunilor făcute de așa zisa societate civilă implicată politic, care a ieșit în stradă pentru a-și arăta susținerea față de românii din diaspora (o chestiune destul de ciudată și fără logică?!?!), ministrul Corlățean a decis să își dea demisia folosind cam aceleași cuvinte ca și ministrul Ioan Rus, tot într-o situație similară.

„Ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. În consecinţă, l-am informat cu puţină vreme în urmă pe primul-ministru şi vă informez şi pe dumneavostră că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe”, a spus Corlăţean.

„În consecinţă, pentru că doresc să respect legea, am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor de Externe”, a conchis Corlăţean.

Multe coincidențe apar în acest caz și multe semne de întrebare. Însă, ceea ce putem observa este că presiunea vine din partea aceleiași tabere, care are același scop ca în urmă cu doi ani. Să fie un semn că necurate vor fi căile votului din diaspora, dacă s-a încercat cu atâta ardoare suplimentarea secțiilor de către aceliștii domnului Iohannis? Să fie o naivitate a PSD că a cedat presiunilor?

Asta cu siguranță vom afla pe 16 noiembrie seara, când cel mai sigur vom auzi din nou replica „s-au fraudat voturile”. Însă, întrebarea care se ridică „de către ce tabără?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *