Skip to content
Economie

ANALIZĂ Criza energetică și importanța reactoarelor modulare mici. Cum poate deveni România un hub regional în acest domeniu

Saptamana Financiara

La începutul lunii noiembrie, România și Statele Unite au anunțat un parteneriat pentru construcția unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power.

„Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România „, anunța la vremea respectivă și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Dacă această tehnologie va prinde rădăcini în România, țara noastră ar putea deveni un hub regional în materie de reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. În plus, tehnologia nucleară mai oferă un avantaj important: ușurează lupta împotriva schimbărilor climatice.

Importanța energiei nucleare

Anii ’70 ai secolului trecut au adus în prim plan o mult mediatizată criză a petrolului, declanșată chiar de statele OPEC. Până în 1992, cantitatea de energie nucleară la scară globală avea să crească cu 130%, statele căutând alternative pentru a reduce dependența de petrol. Important este că reactoarele nucleare au fost folosite nu doar pentru a produce electricitate, ci și hidrogen, care mai apoi putea fi folosit în combustibilii sintetici. Doar că, așa cum arată și datele celor de la The Economist, după un vârf realizat în 2006, energia nucleară, ca pondere din totalul global de energie primară consumată avea să scadă la doar 4,3%.

Deși energia nucleară are neajunsurile sale, ca toate sursele de energie de altfel, atunci când este bine reglementată, poate fi o sursă de energie viabilă și, în ciuda reputației, extrem de sigură. Acesta este motivul pentru care state importante precum China își construiesc acum propriile flote de centrale cu reactoare modulare. China este unul dintre statele cele mai dependente de importul de țiței din Golful Persic, iar energia nucleară ar putea compensa pe deplin în viitor această dependență. Franța și Marea Britanie iau și ele în calcul o astfel de abordare pe termen lung.

Dacă va fi reglementată eficient, energia nucleară poate deveni o alternativă mult mai puțin poluantă față de tradiționalii combustibili fosili. Vestea construcției de astfel de reactoare modulare în România ar trebui să ne bucure. Totuși, guvernul mai are mult până să poată folosi o astfel de tehnologie. În primul rând, așa cum arată o analiză din Ziarul Financiar, oamenii din domeniul nuclear spun că înainte ca tehnologia ameri­cană a reactoarelor nucleare mo­dulare de mici dimensiuni (SMR) să de­vină comercială, sunt necesari circa 5-7 ani pentru cercetare-pro­iectare, 5 ani pentru construcţie, totul urmat de o perioadă de probă obligatorie de 3-5 ani. În plus, România vrea să ridice alături de NuScale primul SMR comercial abia în 2027 – 2028. Până atunci guvernul trebuie să gândească o legislație pentru ca aceste centrale nucleare modulare să funcționeze în condiții de siguranță.

Pe termen lung însă investiția se va dovedi foarte folositoare statului. Cu mai multe reactoare nucleare modulare, România și-ar putea reduce la maximum dependența de alte surse alternative de energie, iar crize energetice ca cele prin care trecem în prezent ar putea fi evitate.

1 comentariu la “ANALIZĂ Criza energetică și importanța reactoarelor modulare mici. Cum poate deveni România un hub regional în acest domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *