Skip to content
Politică

ANALIZĂ Criza prețurilor și letargia USR/AUR. Cum au ajuns liberalii și social-democrații să își facă opoziție unii altora

Inquam Photos / Octav Ganea

România se confruntă cu o inflație galopantă care a urcat în luna mai la 14,5%. Potrivit datelor Eurostat, țara noastră este în topul statelor cu cea mai mare inflație din Europa (la o inflație în zona euro de 8,1%), alături de statele baltice, Bulgaria și alte câteva țări din regiune. Inflația, provocată în principal de criza prețurilor la energie (la rândul ei amplificată de războiul din Ucraina) a dus la scumpiri generalizate. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ. BNR a încercat să corecteze efectele inflației ridicând de mai multe ori în acest an rata dobânzii de referință. Cu toate acestea, scumpirile rămân vizibile. Prețul carburanților (benzină și motorină) se apropie de pragul critic de 10 lei/litru. Scumpirea continuă a carburanților duce la scumpirea alimentelor.

În acest context PNL și PSD, partidele aflate la guvernare sunt mai preocupate să își facă opoziție unul altuia, în condițiile în care opoziția formată din AUR și USR se află într-o stare de letargie.

PNL, contre cu PSD pe tema prețurilor la carburanți

Liberalii și social-democrații nu se înțeleg pe pachetul de măsuri necesare pentru a remedia inflația din țară. Problema prețurilor la carburanți este probabil cea mai spinoasă. Social-democrații precizează, într-un comunicat remis  miercuri, că a prezentat soluțiile pentru reducerea prețurilor la combustibili și susține că ar fi „o greșeală fundamentală” ca Guvernul României să opteze pentru măsuri care au eșuat în alte țări, precum reducerea TVA. Totodată, social-democrații aruncă mingea în curtea liberalilor spunând că procedural, proiectul trebuie inițiat de Ministerul Energiei, condus de PNL.

Pe de altă parte, liberalii nu se lasă mai prejos și aruncă vina în curtea PSD. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, le-a spus colegilor de la guvernare să se adreseze ministrului de finanțe, Adrian Câciu, din rândul social-democraților, privind capacitatea bugetului de stat de a susține o plafonare a prețului sau să găsească alte măsuri. Pasarea răspunderii nu rezolvă însă problema prețurilor la carburanți, iar în acest timp, Opoziția formată din AUR și USR face mai degrabă exerciții de imagine pe rețelele de socializare.

Opoziția letargică

În contextul crizei prețurilor din țară Opoziția ar fi trebuit să fie deosebit de activă. Cu toate acestea, observăm că aceasta se limitează mai degrabă la exerciții de imagine de slabă calitate. USR a depus o moțiune împotriva ministrul Energiei, însă așa cum observa și Ionuț Stroe, „moțiunile depuse de USR nu au avut niciun efect”. Opoziția este pur și simplu prea dezbinată, AUR nevotând moțiunile USR. În plus, la cum arată matematica parlamentară în acest moment, cu o super-majoritate PNL-PSD, moțiunile simple au șanse infime să treacă. Aceste gesturi reprezintă mai degrabă exerciții de imagine care să arate alegătorilor că opoziția nu doarme complet. USR și AUR se limitează mai mult la postări pe paginile lor de Facebook, adresându-se în felul acesta mai degrabă electoratului propriu. Dar genul acesta de opoziție extra-parlamentară nu produce niciun fel de efecte la nivel practic.

Mai mult decât atât, USR se confruntă în acest moment cu lupte intestine după plecarea lui Dacian Cioloș. USR nu are nici măcar un președinte cu puteri depline, Cătălin Drulă fiind un președinte interimar. Partidul planifică să organizeze în această vară un congres pentru desemnarea conducerii, dar până atunci USR-ul va mai fi măcinat de dispute și bătălii interne. Cu o Opoziție letargică, PNL și PSD au ajuns în situația în care își fac opoziție una celeilalte. Dar din această confruntare nu există un câștigător real. În lipsa unui consens, românii vor continua să scoată din buzunare mai mulți bani pentru carburanți, alimente și facturi. În acest context există oricând pericolul unei explozii sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *