ANALIZĂ Cultul „sângelui” domină secolul XXI

Atacul terorist asupra turnurilor gemene din Statele Unite a adus în atenția opiniei publice internaționale un fenomen care, până atunci, crescuse fără a fi băgat în seamă foarte mult. Ulterior, atentatele tot mai frecvente comise de grupările teroriste au făcut ca, într-o lume modernă, civilizată și într-o eră a globalizării, să reprezinte pata neagră a omenirii.

Acțiunile intensificate ale teroriștilor au făcut ca lumea occidentală să reacționeze, iar în scurt timp s-a pornit o adevărată „cruciadă” modernă împotriva celor care amenință, în primul rând, stabilitatea zonelor în care se află, însă, în mod special, siguranța mondială. La ora actuală, marea majoritate a acestor grupări teroriste se află în zona Orientului Mijlociu, acolo unde încearcă să acapareze puterea.

Lupta pentru putere în statele din care provin aceste grupări a făcut ca în rândul membrilor să existe un cult care nu are nimic de a face cu logica umană și este lipsit de orice urmă de umanitate.  Grupările teroriste se ghidează în lupta lor oarbă cu „morile de vânt” ale lui Don Quijote după ideea exterminării în masă a tuturor celor care nu aderă la convingerea lor.

Reinterpretarea jihadului de către formațiunile teroriste este un pericol nu doar pentru statele din Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume. Semnificația originară a jihadului, aceea de „război sfânt” prin care se vrea folosirea tuturor energiilor și resurselor pentru a urma sistemul islamic de viață, pentru a obține favoarea lui Allah, a fost reinterpretată de actualii teroriști, dusă la extrem.

Vedem astăzi cum grupările teroriste se folosesc de o propagandă puternică în mai multe zone ale lumii pentru a atrage adepți, printre care și copii. Propaganda teroristă are la bază, de fiecare dată, imagini false, care nu au nicio legătură cu lupta acestora, menite doar să creeze o anumită stare emoțională din partea celor care privesc, dar și scopurile pe care și le propun sunt false. De fapt, este vorba doar de o manie a unui așa zis lider extremist de a prelua puterea.

De multe ori, cei care fac parte din asemenea grupări se consideră izolați de către puterea guvernamentală, dar și persecutați. Această „martirizare” în fața opiniei publice din statele din care provin, dacă vine pe fondul unor nemulțumiri față de puterea guvernmentală, este crezută de o parte a populației.

Mentalitatea înapoiată a acestor grupări este vizibilă de multe ori atunci când, în lumea occidentală, mai pătrund imagini din „lagărele” de antrenament ale teroriștilor. În aceste imagini care ajung publice se observă copii care, încă de la o vârstă foarte fragedă, poartă în mâini arme sau sunt instruiți în a-i omorâ pe „infideli”.

Băile de sânge pe care le lasă în urmă acești teroriști, nu sunt altceva decât noile „altare de ofrandă” pentru un lider sau altu. Însă, dacă în antichitate vorbeam de altare închinate unor zeități, specifice unor culturi, era totuși o perioadă în care omenirea se afla la început de drum și punea tot mersul vieții pe seama acestor entități. Acum se presupune că oamenii s-au dezvoltat, că am ajuns la un nivel la care omul este cea mai inteligentă ființă care se află pe pământ.

Cultul „sângelui” pe care îl proclamă grupările teroriste nu este altceva decât un cult personal pe care și-l crează liderii acestor mișcări. Bin Laden este probabil cel mai bun exemplu de terorist care a devenit un cult pentru gruparea sa. După moartea sa, Al Qaida nu a mai avut aceeași forță.

O mișcare ce a devenit o amenințare pentru zona Orientului, dar și pentru toți cetățenii statelor Occidentale, este Gruparea Statul Islamic. Execuția jurnalistului american a fost semnalul de alarmă, dacă mai era necesar, pentru marile puteri că acest fenomen trebuie să fie luat în seamă foarte serios. Faptul că Statele Unite nu s-au implicat în conflictul din Irak un moment mai devreme, le-a dat spațiu de manevră celor din Grupara Islamică.

În ultimele săptămâni raidurile aeriene executate de forțele americane în nordul Irakului au ajutat trupele kurde să recucerească teritoriul pierdut în fața militanților islamiști. Aceștia au cucerit vaste teritorii în Irak și Siria. Aceste evenimente nu le-au picat bine teroriștilor din Gruparea Statul Islamic, iar aceștia au început să recurgă la execuții de prizonieri.

Ceea ce este, însă, îngrijorător pentru lumea occidentală este că teroristul care l-ar fi executat pe jurnalistul american ar fi fost cetățean britanic. Acest lucru arată că există persoane a căror gândire este îngrădită și care fac parte din asemenea grupări, chiar printre europeni sau americani.

Președintele SUA a făcut, totuși, o afirmație care demontează foarte bine toate argumentele grupărilor teroriste. Aceste grupări își găsesc motivația pentru acțiunile lor în religie. Obama a spus, de la pupitrul Casei Albe,  „nu există niciun Dumnezeu care să accepte ceea ce au făcut aceşti rebeli. Omoară musulmani, atât şiiţi, cât şi suuniţi, persecută creştini şi alte minorităţi religioase. Acest grup nu îşi are locul în seculul 21”.

Așadar, un lucru este cert și anume, teroriștii nu sunt altceva decât niște intruși în lumea noastră.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: