Când a ajuns primar al capitalei, Nicușor Dan vorbea despre mai multe datorii pe care le avea Primăria Municipiului București. Tot Nicușor Dan și echipa de ONG-iști o criticau pe Gabriela Firea când înființa companii municipale pentru a rezolva problemele din București, iar după 2 ani aflăm că primarul ONG-ist își dorește o nouă companie municipală: ELCEN. În doar 2 ani, Nicușor Dan a ajuns să facă tot ceea ce a criticat în campania electorală și să aplice soluțiile propuse de Gabriela Firea.
Iunie 2020. Gabriela Firea cere creșterea gradului de îndatorare
În vara lui 2020, Gabriela Firea, primarul capitalei la acea vreme, cerea Guvernului condus de Ludovic Orban să crească gradul de îndatorare al Primăriei București, pentru a-i permite să se îndatoreze pe piețele private, adică să facă împrumuturi pentru investițiile de care avea nevoie orașul.
„Și de asemenea, foarte important faptul că noi am rămas în continuare cu un prag foarte mic de îndatorare, peste, deci 8,5%, deși legea ne permite să avem 30% grad de îndatorare, dar niciun guvern nu a dorit să ne aprobe până acum această creștere a gradului de îndatorare pentru a putea contracta împrumuturi de pe piața liberă, piața privată. Și aș mai vrea să vă aduc aminte faptul că noi trebuie să plătim serviciul public al datoriei externe pentru bondurile care au fost lansate acum 15 ani, deci un împrumut care niciodată nu a fost achitat”, declara Gabriela Firea în 2020.
Nicușor Dan o critica, în 2020, pe Gabriela Firea și spunea că el vrea echilibru financiar și stingerea datoriilor. „Principala preocupare este să echilibrăm financiar. După cum ştiţi, la sfârşit de 2019, datoriile curente, dintre cele care trebuie plătite în interval de câteva săptămâni, erau de trei miliarde de lei. În momentul de faţă estimez că sunt la patru miliarde de lei.”
Noiembrie 2022. Nicușor Dan cere creșterea gradului de îndatorare
După 2 ani de când a preluat mandatul de primar, Nicușor Dan s-a răzgândit și a revenit la soluția propusă de Gabriela Firea. Actualul primar și-a dat seama că Firea avea dreptate când cerea creșterea gradului de îndatorare.
Primarul Dan i-a cerut Guvernului României, condus de Nicolae Ciucă, să crească gradul de îndatorare al Primăriei București. Pe 15 noiembrie 2022, premierul Ciucă a aprobat solicitarea primarului.
Deși se plângea de numeroasele datorii găsite la Primăria București, Nicușor Dan decide să mai facă alte datorii de câteva sute de milioane de euro, pentru că vrea să cumpere ELCEN. Ori Primăria București nu avea datorii atât de mari precum a declarat actualul primar, ori Nicușor Dan vrea să îngroape primăria și mai mult în datorii. Cert este că Nicușor Dan din 2022 îl contrazice pe Nicușor Dan din 2020.
Nicușor Dan, companie municipală de 1 miliard de lei
După ce a primit aprobarea să se împrumute, primarul capitalei vrea să cumpere ELCEN, compania care produce căldura și apa caldă pentru bucureșteni, chiar dacă în caloriferele bucureștenilor nu se simte această căldură. În urmă cu un an, Nicușor Dan îi cerea Guvernului „500-600 de milioane de lei” pentru a cumpăra ELCEN.
„Am făcut pașii pentru a achiziționa Elcen pentru a avea un singur operator la nivelul Bucureștiului. Ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1,075 miliarde”, spunea edilul. Deci Nicușor Dan vrea ca ELCEN să devină o companie municipală.
În 2018, când Primăria București decidea să înființeze companiile municipale, Nicușor Dan și ONG-iștii din USR atacau această decizie în instanță și cereau desființarea acestor companii. În campania electorală din 2020, Dan promitea desființarea companiilor municipale: „Multe din celelalte trebuie desființate și oamenii duși înapoi către administrațiile din care de fapt provin.” Odată ajuns primar, s-a răzgândit și îi plac companiile municipale.
Afacerea ELCEN, pe care vrea să o încheie Nicușor Dan, ar fi cea mai mare gaură neagră în bugetul Primăriei București, pentru că ELCEN nu e o companie sustenabilă. ELCEN nu are un viitor pe piața furnizării energiei termice. Compania arde gaz – pe care îl cumpără la un preț uriaș – și vinde energia termică printr-un sistem de distribuție care are pierderi uriașe. Nicușor Dan vrea să se împrumute și să cumpere ELCEN, când ar putea să investească banii într-o companie modernă, cu tehnologie verde, pentru a produce căldura de care au nevoie bucureștenii și să scape de ELCEN.
Afacerea ELCEN nu este rentabilă din niciun punct de vedere și nu va îmbunătăți temperaturile din casele bucureștenilor. ELCEN a ieșit din insolvență, însă acest lucru a fost posibil doar pentru că Guvernul oferă subvenții Primăriei Capitalei.
Problemele financiare ale PMB nu se termină aici, deoarece Termoenergetica, compania controlată de Nicușor Dan, a strâns datorii de 800 de milioane de lei către ELCEN. Din acest total, circa 600 de milioane de lei sunt datorii pentru perioada 2020-2022, din timpul mandatului lui Nicușor Dan. Primarul nu vrea să plătească pierderile de pe rețea pe care le înregistrează chiar compania controlată de el, arată Termoenergetica. În concluzie, Nicușor Dan riscă să ajungă în situația de a se împrumuta doar pentru a plăti datoriile, în timp ce bucureștenii vor sta în frig și vor plăti factura pentru căldura pe care nu o primesc.