Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum a devenit USR o fabrică de fake news. Fact-checking pe declarațiile care au generat panică în societate

Inquam Photos / Octav Ganea

USR a lansat mai multe campanii de fake news pentru a denigra imaginea Guvernului, sperând că aceste atacuri îi vor ajuta în sondaje. Partidul condus de Cătălin Drulă rămâne fără niciun mesaj pe scena politică, după ce toate minciunile lansate de USR-iști au fost demontate de Guvern.

USR: „Prosumatorii cu panouri solare vor fi taxați. Se introduce taxa pe soare” FALS!

USR a inventat în ultimele zile „taxa pe soare” pentru a-i speria pe românii care au panouri solare instalate pentru propria locuință. Scandalul a pornit după ce Cristian Ghinea, fost ministru USR al fondurilor europene, a lansat informația că Guvernul ar pregăti o Ordonanță de Urgență prin care vor fi taxați prosumatorii care au panouri solare. Imediat tot USR-ul a preluat informația fără să verifice conținutul Ordonanței.

Ministrul energiei Virgil Popescu a ieșit cu precizări și a arătat că Ordonanța e o transpunere a unei directive europene și se va aplica din 2026 la nivelul întregii Uniuni Europene. Din documentul ordonanței reiese clar că vor fi taxați doar cei care au o capacitate de producție mai mare de 30 kW, și doar din 2026. O familie care își pune panouri solare pe acoperiș nu poate ajunge la o astfel de capacitate de producție, ar trebui să aibă un mini-parc fotovoltaic pentru a produce această cantitate de energie.

Instituțiile statului au responsabilitatea să reglementeze cu atenție piața de energie pentru a evita o nouă criză energetică în următorii ani, mai ales că nici nu am depășit-o pe cea care a început din 2020 și a umflat facturile cetățenilor. Dar cetățenii care au panouri fotovoltaice pentru propriul consum nu vor fi taxați, a anunțat ministrul Popescu în repetate rânduri și o demonstrează și conținutul Ordonanței de Urgență.

ADEVĂRUL: Taxa va fi pentru capacitățile de producție de peste 30 kW și se va aplica din 2026 la nivelul UE.

USR: „Nu liberalizarea a generat acest tsunami al creşterilor de preţ, ci lipsa cronică de investiţii” FALS!

USR-iștii sunt specialiști în fake news în domeniul energetic, după ce în 2020 susțineau că liberalizarea pieței de energie va reduce tarifele și facturile cetățenilor. „Experimentul odios din ultimii ani ai pieței reglementate instaurată de PSD a adus consumatorilor doar cheltuieli umflate, stabilite din pixul politicienilor și instituțiilor de stat” spunea Cristina Prună, deputat USR, în decembrie 2020 când se anunța liberalizarea pieței de energie.

Rezultatul nu mai are nevoie de nicio explicație pentru că toți românii știu astăzi că liberalizarea pieței de energie a creat un haos și a umflat artificial toate facturile. Numeroase companii și-au oprit activitatea pentru că nu au mai putut achita facturile la energie electrică și gaze. Guvernul cheltuie anual miliarde de euro pentru a compensa facturile cetățenilor și companiilor. Fără ajutorul guvernului, mulți cetățeni ar risca să rămână fără energie electrică și gaze. Toate aceste scheme nemulțumesc inclusiv producătorii și furnizorii de energie, iar ENEL – cel mai mare furnizor privat – intenționează să părăsească România în următoarele luni.

ADEVĂRUL: Liberalizarea pieței de energie a fost atât de nocivă încât Guvernul a venit cu o schemă pentru compensarea facturilor cetățenilor și în noiembrie 2022 a decis plafonarea tarifelor pentru energie electrică și gaze până în 2025. În acest moment, nu mai există liberalizare.

USR: „PSD și extremiștii se opun extinderii Schengen și implicit intrării României.” FALS!

Europarlamentarii USR anunțau că Suedia se opune intrării României în spațiul Schengen. Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, scria pe rețelele de socializare că Social-democrații din Suedia și extremiștii „se opun extinderii Schengen și implicit intrării României”. Europarlamentarul îi cerea lui Marcel Ciolacu, președintele PSD România, să vorbească cu social-democrații din Suedia. „Să ne spună Marcel Ciolacu cum e cu Schengen și cu Suedia, ce-i spun PSD-iștii? Că ei se ocupă, în 2022 și de 30 de ani încoace”, insista Vlad Gheorghe.

Social-democrații din Suedia au decis să susțină aderarea României la spațiul Schengen, după ce au discutat cu premierul de la Stockholm.

ADEVĂRUL: PSD România a reușit să convingă PSD Suedia. Guvernul Suediei nu se opune intrării României în spațiul Schengen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *