Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum a eșuat strategia de imagine a lui Dacian Cioloș. Votul de blam din legislativ, prima înfrângere pentru noul lider al USR

INQUAM Photos / Octav Ganea

Guvernul Cioloș a primit astăzi un vot de blam de la legislativul României. Doar 88 de parlamentari au acordat un vot de încredere cabinetului Cioloș, în timp ce o majoritate covârșitoare de 184 au votat împotrivă. În aceste condiții negocierile pentru formarea unui nou cabinet se vor relua și o altă propunere va fi supusă în curând votului în Parlament. Pentru Dacian Cioloș, debutul în fruntea USR începe așadar cu o înfrângere care ar putea fi una destul de costisitoare.

Votul de blam, o înfrângere pentru Dacian Cioloș

Rezultatul votului de astăzi din Parlamentul României era unul previzibil. În condițiile eșuării negocierilor purtate de Dacian Cioloș cu foștii aliați din PNL și UDMR, devenise clar că USR nu poate forma viitorul guvern. Votul a reprezentat o simplă formalitate legală, una cu un deznodământ perfect anticipabil. Așadar întrebarea care se pune e de ce a ales Dacian Cioloș să iasă în față pentru a forma un nou cabinet? A anticipat greșit liderul USR reacția forțelor politice?

Este foarte posibil ca Dacian Cioloș și restul conducerii USR să fi anticipat evoluția situației chiar în momentul în care și-au prezentat propunerea în fața președintelui Iohannis. Este la fel de posibil ca președintele Iohannis să fi anticipat și el la rândul său acest deznodământ. Dar în acest joc al amânării devine limpede că cineva a făcut un pas greșit. Care erau motivațiile lui Dacian Cioloș? Liderul USR, proaspăt înscăunat la conducerea formațiunii trebuia să dovedească că e pregătit să preia frâiele țării chiar și într-o situație critică așa cum este cea din prezent, România trecând printr-o triplă criză – politică, economică și epidemiologică. Spre deosebire de Dan Barna care a refuzat să își asume guvernarea în 2019, Cioloș a ales să iasă în față, într-un soi de exercițiu de imagine, încercând să dovedească electoratului că este printre puținii politicieni dornici să se sacrifice pe altarul interesului public și să își asume povara guvernării. Dar strategia lui Dacian Cioloș nu a luat în calcul un aspect important.

Toată tevatura trebuia să se termine relativ lin. Cioloș nu a luat însă în calcul scenariul în care propunerile de pe lista de miniștri USR s-ar decredibiliza serios în ochii electoratului, în urma audierilor din comisiile de specialitate din Parlament. Or tocmai acest lucru s-a petrecut de pildă în cazul lui Dan Barna, teoretic numărul doi în USR în acest moment. Lipsa de pregătire a lui Dan Barna în cazul portofoliului pe care îl revendica, cel al Afacerilor Externe, a demonstrat publicului amatorismul acestuia. În loc să pozeze într-un politician care se sacrifică pentru interesul național, Cioloș nu a făcut decât să dezvăluie în mod neintenționat lipsa de pregătire a unora dintre oamenii de la vârful USR.

Astfel că partida a fost câștigată mai degrabă de Klaus Iohannis. Președintele are acum mână liberă pentru a desemna un premier liberal. Totodată, Klaus Iohannis l-a scos șifonat din joc pe Dacian Cioloș, adică pe unul dintre potențialii candidați la alegerile prezidențiale din 2024. În final, strategia lui Cioloș s-a întors împotriva sa, tocmai din cauza amatorismului unor membri USR. Pentru Cioloș, votul din Parlament s-a transformat dintr-un potențial câștig de imagine, într-o înfrângere, prima în noua sa calitate de lider al USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *