Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum a fabricat USR un fake news despre impozitarea progresivă: Guvernul a demontat dezinformările alarmiste ale lui Ghinea&Co

Inquam Photos / Octav Ganea

USR este un partid disperat să atrag atenția și reușește să producă un fake news despre taxele din România și impozitarea progresivă. Liderii partidului lansează mai multe informații care au fost deja infirmate de premierul Nicolae Ciucă, iar propaganda lor devine nocivă pentru politica din România.

Minciunile USR-iste

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a decis să producă un fake news doar pentru a primi câteva like-uri pe rețelele de socializare. „Ce poate produce guvernarea militaro-socialistă? După explozia prețurilor, acum ne bagă creșteri de taxe și impozit progresiv”, scrie Drulă pe Facebook.

Aceeași idee este promovată și de Claudiu Năsui, fost ministru al economiei, care face o comparație între Bulgaria și România și constată: „În același timp în România, PSD și PNL nu vorbesc decât despre creșterea taxelor.”

Propaganda lui Cristian Ghinea, fost ministru USR-ist, depășește limitele politice și acesta trage concluzia, fără să aibă vreun sondaj, că nimeni din România nu-și dorește impozitarea progresivă. Cristian Ghinea spune că „niciun expert pe fiscalitate” și „niciun profesor de economie liberal” nu e de acord cu impozitarea progresivă, dar această informație putea fi adevărată doar dacă Ghinea ar fi întrebat toți „experții” pe fiscalitate și toți profesorii de economie.

Guvernul a anunțat că NU va crește taxele!

Fake news-urile lansate de USR au fost demontate încă de ieri, când premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul nu va crește taxele în 2022. Declarația premierului arată că sistemul de impozitare nu va fi modificat în 2022 și nu se vor lua decizii peste noapte.

Nu cred că în momentul de față trebuie să vorbim de taxe noi, în condițiile în care vedem care e contextul în care ne desfășurăm activitatea. (…) Vreau să fac o clarificare, anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare, este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a vorbit niciodată despre creșterea taxelor, ci declarația sa era despre impozitarea progresivă, care reprezintă doar o modificare a modului de impozitare. O impozitare progresivă presupune reducerea poverii fiscale de pe umerii celor cu salarii mici și creșterea poverii fiscale pe umerii celor cu salarii mari, model care funcționează foarte bine în Germania, Franța, Italia, Spania și multe alte țări UE.

USR, un partid plin de milionari, s-a transformat în apărătorul cotei unice. Dan Barna are 2 milioane de lei în conturi, Cătălin Drulă este un alt milionar, Claudiu Năsui are apartament în Paris, deputatul Radu Miruță are 1,5 milioane de lei și multe alte exemple. Impozitarea progresivă i-ar afecta chiar pe membrii USR.

USR a uitat când susținea impozitarea progresivă

USR demonstrează în fiecare zi că uită tot ce a propus în trecut. Partidul condus azi de Cătălin Drulă a lansat ideea de „zero taxe pe salariul minim”. În campania electorală din 2020, USR-iștii voiau ca toți muncitorii din România să nu mai plătească taxe pe primii 2.550 de lei. Adică un muncitor cu salariul brut de 5.550 de lei ar fi plătit taxe doar pentru 3.000 de lei.

Dar această măsură susținută de USR, pentru care au făcut și un site special, este tot o impozitare progresivă. În Franța, muncitorii nu plătesc impozit pe primii 10.225 de euro. USR-iștii s-au inspirat de la francezi și au propus să nu fie plătită nicio taxă pe primii 2.550 de lei. În 2022, USR apără cota unică, ceea ce anulează „zero taxe”.

Pe site-ul zerotaxe.ro, USR dă mai multe exemple de țări în care taxele pe salariul minim sunt mai mici decât în România, precum Spania, Franța și Germania, dar uită să menționeze că acele țări reușesc să aibă taxe mici pe salariul minim pentru că au o impozitare progresivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *