Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum a fost posibilă alianța de conjunctură dintre USR-PLUS și AUR. Ce dezavantaje există pentru Barna și Cioloș

Inquam Photos/Raul Stef

USR-PLUS a surprins zilele acestea majoritatea observatorilor politici, formând o alianță de conjunctură cu formațiunea anti-sistem al lui George Simion și depunând împreună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Din punct de vedere politic, gestul a fost unul eficient pe termen scurt, producând un moment de degringoladă în PNL. Liberalii și inclusiv președintele nu au anticipat gestul celor de la USR-PLUS atunci când au decis remanierea lui Stelian Ion, astfel că au trebuit să improvizeze din mers un nou plan. Doar că pentru USR-PLUS avantajele s-au oprit aici, iar pe termen lung dezavantajele sunt mult mai mari.

Dezavantajele unei alianțe cu AUR

Pentru USR-PLUS există mult mai multe dezavantaje pe termen lung ale acestei alianțe de conjunctură cu AUR. Formațiunile au valori radical diferite, iar punctul de intersecție îl reprezintă strict dorința comună de a dărâma guvernul condus de Florin Cîțu. Și aici însă avem rațiuni diferite. Pe de o parte, USR-PLUS vrea să transmită un mesaj de forță, arătând că un partener junior într-o coaliție cu PNL nu înseamnă că automat USR-PLUS trebuie să fie brelocul liberalilor. Prin remanierea lui Stelian Ion s-a încălcat protocolul semnat de liderii coaliției și astfel, s-a trecut de o linie roșie. Gestul de dărâmare a guvernului ar fi mai degrabă unul simbolic, liderii USR-PLUS având intenția de a continua alianța cu PNL, dar într-o altă formulă guvernamentală, fără Florin Cîțu premier. Pe de altă parte, AUR își dorește să arate propriului electorat că este activ în Parlament. Fiind o formațiune anti-sistem, AUR refuză să intre în coaliții politice cu majoritatea formațiunilor mainstream, o strategie pe care am văzut-o și la alte partide și formațiuni anti-sistem din Europa precum Mișcarea 5 Stele din Italia. Desigur, lucrurile acestea sunt temporare. Dacă este în avantajul formațiunii anti-sistem, aceasta va intra în alianțe de conjunctură. AUR a considerat oportună alianța temporară cu USR-PLUS pentru a demonstra că joacă la un nivel mai mare și nu este doar în trecere prin Parlament.

Pentru electoratul USR-PLUS însă, gestul formării unei alianțe, chiar și de conjunctură cu AUR este unul dezaprobat larg. USR-PLUS apare în ochii electoratului drept o formațiune care pare că nu s-a maturizat la guvernare și care practică același tip de realism politic ca și alte partide care au format alianțe de conjunctură, de genul PSD – PNL. Argumentul moralizator invocat atât de des de cei de la USR-PLUS în discursurile lor, nu mai poate fi invocat din nou după alianța formată cu AUR. Spre deosebire de AUR, USR-PLUS se află pe un trend descendent care a început după alegerile europarlamentare din 2019. Acest declin va continua după toate probabilitățile, mai ales în contextul acestei alianțe cu AUR.

Dar alianța dintre USR-PLUS și AUR a fost posibilă și datorită faptului că ambele formațiuni împărățesc o viziune anti-sistem. Ambele formațiuni au puncte de intersecție în ceea ce privește stilul de politică practicat. De altfel, chiar liderii AUR preluaseră tactici imagologice ale USR-PLUS, acestea fiind consacrate partidelor anti-sistem. Totodată, ambele formațiuni excelează în discursuri maniheiste și în cultivarea emoțiilor din bula lor virtuală. Ambele încearcă să exploateze la maximum rețelele de socializare, transformându-le în adevărate câmpuri de luptă pentru susținătorii lor.

Așadar există și divergențe între interesele USR-PLUS și AUR, dar și puncte de intersecție care au făcut posibilă alianța aceasta de conjunctură. Pe termen lung însă, USR-PLUS riscă să piardă mai mult decât câștigă de pe urma alianței cu AUR. USR-PLUS riscă să se trezească nefrecventabil.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *