Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum a pierdut Mircea Geoană alegerile prezidențiale din 2009: vizita la Moscova, întâlnirile cu SOV și „Mihaela, dragostea mea”

antena3.ro

Multe sondaje din 2022 vorbesc despre marea șansă a lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2024 și pare fără rival în această cursă. Actualul secretar general adjunct al NATO încearcă să profite de profilul său internațional și să-și reconstruiască imaginea pe scena politică din România, pe care a părăsit-o în urmă cu un deceniu, după ce Traian Băsescu l-a învins la limită la alegerile prezidențiale din 2009.

Învingem împreună!”

Mircea Geoană a încercat să-l învingă pe Traian Băsescu într-o perioadă în care fostul președinte al României domina scena politică din țara noastră. Geoană era președintele PSD și intrase în competiția electorală cu un uriaș dezavantaj. În octombrie 2009, sondajele îl măsurau pe Geoană la 20%, iar Traian Băsescu era la 31%.

Campania electorală l-a ajutat pe liderul PSD să crească în două luni la peste 30%, iar în noiembrie 2009, cu câteva zile înainte de ziua alegerilor, Mircea Geoană era la 31% și Traian Băsescu la 34%.

Sursa foto: infomina.ro

Sloganul de campanie electorală a lui Mircea Geoană a fost „Învingem împreună”, dar acest lucru nu l-a ajutat foarte mult, după cum a arătat și rezultat final.

Schimbarea Laurei Kovesi și „democratul social progresist”

În campania electorală din 2009, Mircea Geoană se afirma pe scena politică cu un program liberal și promitea să ajute mediul de afaceri din România, având întâlniri cu mai mulți oameni de afaceri care controlau economia țării.

Eu le spun că sunt un democrat social progresist, influențat decisiv în gândirea mea economică şi ideologică de perioada Clinton și perioada Blair”, declara Mircea Geoană în 2009, potrivit tolo.ro. Această declarație arată că Mircea Geoană era un susținător al liberalismului Clinton și mai puțin un susținător al social-democrației europene.

Sursa foto: verticalonline.ro

Mircea Geoană avea și anumite probleme cu sistemul de justiție din România, iar când a fost întrebat dacă dosarele lui Năstase au fost dosare politice, Geoană a răspuns: „Posibil că da”. Geoană nu voia să-l schimbe pe procurorul-șef DNA de la acea vreme, însă anunța că o va schimba pe Laura Codruța Kovesi de la Parchetul General dacă obținea mandatul de președinte al României.

Moscova și SOV

După primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009, Mircea Geoană era considerat favorit în sondaje, având peste 50% șanse să-l învingă pe Traian Băsescu în turul doi.

Însă Traian Băsescu a știut să gestioneze foarte bine avantajele sale în campania electorală și a păstrat cele mai puternice subiecte pentru ultima lună. Pe 10 noiembrie 2009 apăreau detalii despre o vizită pe care Mircea Geoană a făcut-o la Moscova, în aprilie 2009. Fostul președinte PSD s-ar fi întâlnit în Rusia cu unul dintre consilierii lui Medvedev, care în acea perioadă era președintele Rusiei.

În dezbaterea finală din decembrie 2009, Traian Băsescu l-a înfruntat pe Geoană și l-a acuzat că s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu de mai multe ori. „Nici aseară nu v-a plăcut întâlnirea cu domnul Vântu?” l-a întrebat Traian Băsescu. „Am avut aseară o întâlnire cu domnul Vântu”, a declarat Mircea Geoană.

Aceste momente au dus la înfrângerea lui Mircea Geoană în turul doi al alegerilor prezidențiale. Exit poll-urile prezentate în seara alegerilor îl dădeau câștigător pe Mircea Geoană, iar liderul PSD a ieșit în stradă și a sărbătorit victoria înainte de rezultatele oficiale. Rămâne și azi celebră declarația „Mihaela, dragostea mea” cu care Geoană și-a anunțat presupusa victorie. Traian Băsescu și-a păstrat calmul și a așteptat rezultatele oficiale, care după câteva ore au arătat că fostul președinte obținea al doilea mandat consecutiv, iar Mircea Geoană trebuia să accepte înfrângerea după ce tocmai sărbătorise victoria.

Rezultatul final din 2009 a fost unul foarte strâns. Traian Băsescu și-a asigurat victoria pentru 50,34% din voturi, iar Geoană a primit doar 49,66% din voturi. După 13 ani de la acea înfrângere, Mircea Geoană pare un politician mai echilibrat, însă este foarte distant de scena politică și de problemele reale ale românilor, având doar un discurs despre NATO și securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *