Diana Șoșoacă s-a adăugat lui George Simion pe lista politicienilor români care au interdicție de a intra pe teritoriul Ucrainei. Decizia a fost luată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care o consideră pe președinta SOS România, proaspăt europarlamentar, o amenințare la adresa securității naționale a țării vecine. SBU a dezvăluit că europarlamentarului Diana Șoșoacă i-a fost interzis accesul în Ucraina pentru o perioadă de trei ani.
Există câteva implicații importante ale deciziei pentru imaginea internațională a României.
Implicațiile deciziei pentru imaginea României
În primul rând decizia SBU ar putea complica relațiile diplomatice dintre România și Ucraina. Chiar dacă România nu este responsabilă direct pentru acțiunile individuale ale politicienilor, imaginea țării poate fi afectată negativ pe scena internațională. Ar putea apărea tensiuni suplimentare în dialogul diplomatic și în colaborările bilaterale.
De altfel nu este pentru prima dată când imaginea României este afectată de acțiunile Dianei Șoșoacă. Este de ajuns doar să amintim de recentul scandal din Parlamentul European, atunci când Diana Șoșoacă a trebuit să fie evacuată la cererea președintei Parlamentului European pentru că perturbase ședința. Acțiunile Dianei Șoșoacă au făcut ocolul Uniunii și au făcut deliciul presei, dar imaginea României a fost afectată de acțiunile unui europarlamentar român, votat pentru a susține interesele românilor, nu propria agendă.
În plan intern, această interdicție poate amplifica diviziunile politice și poate fi folosită ca armă retorică de către Diana Șoșoacă care poate merge pe cartea victimizării. Publicul românesc ar putea deveni și mai polarizat, pe măsură ce susținătorii și criticii ei dezbat validitatea și implicațiile acestei decizii. Și pentru partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, această interdicție poate fi văzută atât ca o victimizare politică, cât și ca o sancțiune pentru comportamentul său provocator. Susținătorii ei ar putea fi mobilizați prin această percepție de persecuție, consolidând astfel baza electorală a partidului.
Fiind europarlamentar, cazul Dianei Șoșoacă atrage atenția și la nivelul Uniunii Europene. Acțiunile și declarațiile ei vor fi monitorizate îndeaproape, iar orice comportament neadecvat ar putea afecta percepția asupra României în cadrul instituțiilor europene. România trebuie să demonstreze că rămâne un partener responsabil și angajat în valorile democratice și stabilitatea regională și că acțiunile izolate ale unui europarlamentar român nu vorbesc în nume colectiv.
Aici merită amintit că întreaga carieră politică a Dianei Șoșoacă a fost construită pe scandaluri publice. Aceasta a încercat să acapareze atenția în pandemie, vânturând pe rețelele de socializare cele mai bizare teorii conspiraționiste despre vaccinare. Acțiunile sale au fost văzute ca fiind prea radicale chiar și pentru liderii AUR care au decis să o excludă din partid. Mai recent, Șoșoacă a încercat să capete vizibilitate în contextul scandalului cu fostul său soț, Silvestru Șoșoacă. Nu în ultimul rând, aceasta s-a „remarcat” după ce a luat partea Kremlinului în războiul din Ucraina și a criticat ajutarea Kievului. Șoșoacă a fost o prezență constantă la ambasada Rusiei din România, alimentând speculațiile potrivit cărora aceasta acționează de fapt ca pion a Rusiei în România, servind în realitate interesele Kremlinului și nu ale României.
Prin urmare, interdicția impusă Dianei Șoșoacă de a intra pe teritoriul Ucrainei pentru o perioadă de trei ani nu ar trebui să ne surprindă, ținând cont de ceea ce știm deja despre europarlamentarul Diana Șoșoacă. Totuși, această decizie are implicații semnificative pentru imaginea României. Ea reflectă nu doar tensiunile politice dintre cele două țări, ci și complexitatea gestionării unor figuri politice controversate pe scena internațională. România trebuie să navigheze cu atenție în acest context delicat, asigurându-se că politicile sale externe și interne rămân aliniate cu valorile democratice și cu stabilitatea regională.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News