Skip to content
Politică

Analiză- Cum a ajutat PNL la supraviețuirea Guvernului?

La scurt timp după câștigarea alegerilor prezidențiale liderii noului PNL au adus în discuție ideea alegerilor anticipate. Nu este pentru prima dată când această variantă este adusă în discuție, însă contextul și implicațiile unei asemenea decizii nu au fost deloc cele mai favorabile, în special pentru liberali.

În ianuarie 2012, când protestele de stradă luaseră amploare iar guvernarea PDL era pe ducă, USL a anunțat intrarea în grevă parlamentară până la alegeri. Anunțul a fost făcut, coincidență sau nu, tot de un lider liberal, pe atunci preşedintele PNL, Crin Antonescu. El a declarat că durata protestului ar fi fost „până la alegeri”, anticipate sau nu, ori până la momentul în care s-ar putea ajunge la un acord oficial putere-opoziţiei în vederea alegerilor anticipate, acord care ar trebui transpus în realitate printr-un vot în Parlament.

Totuși, această propagare a ideii de anticipate în spațiul public a fost doar praf în ochii cetățenilor, deoarece nimic nu s-a concretizat. Niciun parlamentar nu și-a dat demisia, niciun lider nu a continuat după căderea guvernului Ungureanu această inițiativă de a organiza alegeri anticipate. În realitate cu toții s-au făcut că plouă, ca și cum acest subiect nu ar fi existat. Motivul pentru care se folosește acest subiect al alegerilor anticipate este de a atrage atenția publicului și de a profita de un anumit context politic sau social pentru a crește propriul capital electoral.

Însă, așa cum spune vorba populară, „ulciorul nu merge de multe ori la apă”. Iar liberalii vechi au înțeles acest lucru.

Aceiași liberali, de această dată aliați cu foștii reprezentanți ai PDL, la distanță de doi ani au cerut din nou alegeri anticipate. Dacă în 2012 o asemenea propunere a ajutat la creșterea susținerii publice față de USL, în 2014 lucrurile nu au mai stat așa. Contextul politic este diferit, iar așteptările pentru 2015 din partea românilor nu vizează scandaluri politice sau alte alegeri.

Toate discuțiile cu referire la alegerile anticipate nu au fost, în acest caz, decât un fel de bluff al liberalilor la adresa majorității parlamentare. Speranța noilor liberali era probabil că această propunere ar fi fost susținută de către cetățeni prin proteste față de Guvern, care i-ar fi determinat pe cei din majoritate să își regândească poziția și să ajute la căderea Executivului, prin destructurarea actualei coaliții. Lucrurile nu au stat deloc așa, iar oamenii nici nu au băgat în seamă această propunere.

Așadar, presiunea publică pe actuala majoritate a rămas la nivelul de critici venite din partea acelorași personaje care le făceau și înainte. Totuși, există și un revers al medaliei pentru liberali, care nu au calculat foarte bine impactul unei propuneri precum alegerile anticipate.

Ceea ce nu au luat în calcul a fost interesul personal al parlamentarilor. În cazul președintelui, dacă este demis sau își dă demisia, acesta pierde drepturile care i-ar fi revenit în mod normal – aici vorbim de pensie, de locuință, de protecție SPP etc. Cam același lucru se aplică și parlamentarilor, mai puțin locuința și protecția SPP, în cazul în care nu este dus la capăt mandatul. Iar aici intervine sentimentul de apărare al propriului interes venit din partea aleșilor. Niciunul nu ar fi dispus să renunțe la drepturile rezultate în urma mandatului de parlamentar.

Astfel, această temere de anticipate poate explica majoritatea covârșitoare care a stat în spatele Guvernului Ponta. Ce parlamentar ar fi fost atât de nebun să trântească un guvern și să participe la alegeri anticipate? Unu la mâna era vorba de propria persoană, iar în al doilea rând avea de rezistat opiniei publice, care nu ar fi fost deloc mulțumită de o nouă criză politică.

Conștientizarea faptului că nu există un suport real pentru o asemenea propunere i-a determinat pe liderii PNL să nu ia în calcul alegerile anticipate. Cei care aveau cel mai mult de pierdut erau tocmai ei, liberalii. Aceștia au lăsat de înțeles că sunt destul de rigizi în ceea ce privește colaborarea cu alte partide (asta după prezidențiale) și că singura soluție de a ajunge la guvernare ar fi alegerile anticipate. Însă, acum lucrurile s-au mai schimbat, la fel și atitudinea noului PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *