ANALIZĂ Cum ar putea arăta viitorul Parlament European. Surpriza de pe locul al treilea

Sursa foto: Facebook

Alegerile europarlamentare bat la ușă iar competiția la nivelul continentului este una strânsă. Principalele două familii europene, popularii europenii (EPP) și socialiștii (S&D) sunt favoriții sondajelor de opinie. Asta în ciuda faptului că extrema dreaptă încearcă să profite de marile crize (criza energetică, criza din Ucraina, inflație etc.) pentru a câștiga simpatia publicului.

EPP și S&D rămân favoriții sondajelor

Ultimele date din martie arată că favoriți pentru primele două poziții rămân popularii europeni și socialiștii. Aceștia nu se confruntă doar pentru prima poziție în Parlamentul European ci și pentru funcția de șef al Executivului european. La congresul EPP de la București, popularii au anunțat că o sprijină pe Ursula von der Leyen, actuala șefă a Comisiei Europene, pentru un nou mandat. Pe de altă parte, socialiștii au anunțat la congresul de la Roma că îl sprijină pe luxemburghezul Nicolas Schmit, actualul comisar european pentru muncă, pentru funcția de conducere a Comisiei Europene.

Competiția ar putea fi una strânsă, însă Ursula von der Leyen pare a avea în acest moment prima șansă. Sondajul publicat de Politico pe 18 martie arată că EPP se află pe primul loc în intenția de vot a electoratului. Dacă așa stau lucrurile, atunci popularii ar putea câștiga până la 178 de locuri în viitorul Parlament European, dintr-un total de 720. În continuare, favoriți pentru locul al doilea sunt socialiștii. Aceștia ar câștiga undeva la 138 de locuri în viitorul Parlament.

În aceste condiții ne putem aștepta la o colaborare între EPP și S&D în viitorul Parlament, asta după ce lupta pentru șefia Comisiei Europene se va tranșa. Împreună 316, EPP și S&D ar avea aproape jumătate din numărul total de europarlamentari. Colaborarea dintre cele două familii europene este singura șansă prin care pot fi izolați extremiștii în viitorul parlament. De altfel, în prezent, cele două familii dețin cam tot atâtea locuri în actualul Parlament.

Ce fac restul familiilor europene

Pe lângă socialiști și popularii europeni, mai avem și alte familii europene, plus neafiliații. Aceștia din urmă ar obține undeva la 38 de locuri în viitorul Parlament și ar putea fi cooptați de populari și socialiști. Renew se află în cădere liberă. Până de curând aceștia se aflau pe locul al treilea ca mărime în Parlamentul European, însă, potrivit sondajelor, Renew ar cădea pe poziția a patra și nu se pot aștepta la mai mult de 81 de locuri, față de 102 câte deține în prezent.

Grupul Identitate și Democrație (ID), se află în ascensiune. Acesta reunește majoritatea populiștilor și extremiștilor din Europa. Acum ID are 59 de europarlamentari, însă în viitorul Parlament, numărul lor ar putea crește până la 85, ajungând efectiv a treia forță din Parlament.

Conservatorii și Reformiștii (ECR) ar putea obține și ei mai multe mandate decât au în prezent. Mai exact, aceștia ar putea obține aproape de două ori mai multe locuri – 79, în loc de 43. Pe de altă parte, Stânga ar obține cam tot atâtea mandate câte are în prezent – 33, față de 37 câte deține acum. În fine, Verzii se află și ei în declin relativ. Asta cu toate că politicile verzi sunt promovate intens pe continent, mai ales în contextul crizei energetice care i-a forțat pe europeni să caute alternative față de combustibilii fosili. Chiar și așa, Verzii ar obține doar 43 de locuri în viitorul Parlament, față de 72 câte au în prezent.

În concluzie, viitorul Parlament va fi dominat de aceleași două mari familii europene – popularii și socialiștii. Chiar dacă extremiștii sunt în ascensiune și ar putea deveni a treia forță politică din viitorul Legislativ, aceștia nu ar putea forma o majoritate, în concluzie, politicile promovate de aceștia au puține șanse să ajungă mainstream.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: