Armata Rusiei a efectuat noi atacuri asupra orașelor Reni și Ismail din Ucraina, aflate foarte aproape de granița României. Exploziile din Reni și Izmail au fost auzite și filmate de pe malul românesc al Dunării. Se pare că rușii au atacat cu drone, iar apărarea antiaeriană a Ucrainei a ripostat. Ambele localități se află în zona ucraineană a Deltei Dunării, pe brațul Chilia. Teritoriul României se află la mai puțin de 500 de metri de aceste două localități ale Ucrainei. În acest context, se pune întrebarea care ar fi reacția NATO în cazul în care Rusia lovește intenționat sau accidental teritoriul României?
Reacții NATO la un potențial atac rusesc
Unul dintre cele mai importante think thank-uri americane în materie de studii strategice, RAND Corporation a realizat o serie de scenarii în eventualitatea unui atac rusesc asupra teritoriului NATO. Unul dintre acestea implică un atac asupra bazelor aeriene din România și Polonia, folosite pentru livrarea de ajutoare Ucrainei. Acest scenariu implică un atac intenționat asupra teritoriului unui stat membru NATO și, potrivit experților de la RAND, un astfel de atac ar necesita un răspuns la fel de ferm, dar calibrat din partea NATO. Orice lipsă de reacție ar afecta grav credibiltiatea garanțiilor de securitate oferite de SUA și ar risca să distrugă coeziunea în interiorul Alianței Nord-Atlantice.
În viziunea experților RAND, dacă numărul de victime nu este unul însemnat, Statele Unite ar trebui să găsească un echilibru atunci când ar răspunde la un astfel de atac, astfel încât să nu dea senzația Moscovei că răspunsul militar ar putea reprezenta un preludiu la o campanie militară pe scară largă. Statele Unite, cred experții RAND, nu ar trebui să atace centre de control și comandă ale armatei rusești și sisteme de radar. Un posibil astfel de răspuns calibrat ar fi, în viziunea experților, un atac asupra forțelor militare rusești din Ucraina. Un astfel de atac ar reduce riscurile unui conflict pe scară largă între Rusia și NATO, de vreme ce nu ar implica teritoriul Rusiei.
În analiza RAND, factorul decisiv este legat de intensitatea atacului rusesc. Cu cât acesta este mai intens, cu atat se reduc opțiunile decidenților politici din interiorul NATO. Cum credibiltatea și coeziunea Alianței Nord-Atlantice ar fi în joc, cel mai plauzibil tip de răspuns ar fi unul proporțional cu intensitatea atacului, dar care să nu ducă la o escaladare a conflictului. Ținând cont de atacurile tot mai frecvente ale Rusiei în apropierea granițelor României ce fac ca posibilitatea unei lovituri asupra teritoriului NATO să crească, urmând logica analiștilor RAND, decidenții politici ar trebui să facă distincția între intenție și intensitate. Cu alte cuvinte, dacă lovitura ar fi una intenționată și intensă, atunci NATO ar trebui să răspundă în oglindă, dar dacă lovitura ar fi una neintenționată, accidentală, atunci decidenții NATO ar trebui să evalueze pagubele și victimele și, în lumina acestor lucruri, să pregătească un răspuns. Ținând cont de riscul unei potențiale escaladări a războiului din Ucraina, un răspuns plauzibil în acest scenariu ar fi legat de o lovitură asupra forțelor militare rusești din Ucraina și/sau întărirea considerabilă a Flancului Estic al NATO.
În concluzie, ținând cont de potențialul unui conflict nuclear devastator între SUA și Rusia, Statele Unite ar răspunde calibrat în eventualitatea unui atac intenționat sau nu din partea Rusiei asupra teritoriului României sau al aliaților din NATO.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News